Felidézve: az Európa-bajnokság pillanatai – 1. rész

Digiqole Ad

Folytatjuk Felidézve sorozatunkat, amelyben felidézzük a labdarúgás egy-egy ikonikus pillanatát, időszakát. A Roma feltámadása után a kontinenstornára vetjük tekintetünket. Az Európa-bajnokság eddig számos elképesztő történetet, eseményt és pillanatot adott nekünk – most ezekből válogatunk kétrészes cikksorozatunkban.

Természetesen az első részből kimaradhatatlan a magyar válogatott szereplése, a 2010-es vb-hez méltó francia balhé(k) és Eriksen esetének a hatása.

Európa-bajnokság
Volt mit felidézni (fotó: DeFodi Images/Getty Images; Koen Van Weel/POOL/AFP/Getty Images; Eric Verhoeven/Soccrates/Getty Images)

Eriksen esete, amely összehozta a futballvilágot

Bár számos hasonló esettel találkoztunk már, még mindig elképzelhetetlennek tűnik, hogy ilyen megtörténjen a futballpályán. Szerencsére a hosszú ápolást követően az Inter középpályásának állapotát sikerült annyira stabilizálni, hogy oldalról fehér lepedőkkel takarva le tudják vinni a pályáról – vastaps közepette. Egy ekkor készült kép, melyen a dánnak nyitva volt a szeme, bejárta az egész világhálót. De nem csak ez a kép.

Kjaer kapitányhoz méltó hősiességét és az azt áprázoló fényképeket szintén egymástól vették át a közösségi oldalak. Kjaer az elsők között észlelt, ő helyezte Eriksent biztonságos pozícióba, elsőként alkalmazott rajta szívmasszázst, emellett ő kezdeményezte, hogy állják körbe a kamerák és a fotósok kereszttüze elől. Illetőleg Smeichellel együtt Sobrina Kvist, Eriksen feleségének a vigasztalására is sietett.

Miközben a két válogatott levonult és félbeszakadt a találkozó, szemtanúi lehettünk több hidegrázós felvételnek, amelyen a finnek azt üvöltik, hogy „Christian”, amire a dánok „Eriksen”-nel válaszolnak. Jóllehet Bognár György véleménynyilvánításának is, de ezt inkább hagyjuk…

Európa-bajnokság
De jó volt látni! (fotó: FRIEDEMANN VOGEL/AFP/Getty Images)

De nem csupán a dán játékosoknak volt nehéz feldolgozni a történteket. Daley Blind sírva fakadt Hollandia nyitómeccsét követően, hiszen neki is akadtak szívproblémái már pályafutása során. Blind emlékezetében szintúgy egy korábbi ajaxos csapattársa, Abdelhak Nouri esete is felvillanhatott, aki Eriksenhez hasonlóan összeesett meccs közben.

Európa-bajnokság
Nem egy meccsen láttunk óriási Eriksen-mezt (fotó: Dan Mullan/Getty Images)

Innentől fogva – az időközben a csapatot már meglátogató – tízesért játszott a válogatott, elképesztő motiváltsággal. Ahogyan Varga Ákos, az M4 Sport kommentátora fogalmazott, „Dánia mindenki kedvence lett”, erre a szimpátiára rögtön rászolgált Dánia, Belgium megszorongatása, majd minden mindegy alapon az oroszok kitömése megérdemelten vezetett a dánok továbbjutásához. És később az elődöntőzésükhöz.

Nem hittük volna, hogy az Európa-bajnokság ilyen történéseket is tartogat a szurkolók számára.

Európa-bajnokság
Tim Krul (jobbra) vigasztalja Stekelenburgot – a holland veterán nem volt a helyzet magaslatán a nyolcaddöntőn (fotó: Eric Verhoeven/Soccrates/Getty Images)

Onana nélkül nem ő lenne az Eb legidősebb pályára lépő játékosa

A világversenyeken a veteránok mindig nagyobb figyelmet kapnak, mint általában. Marten Stekelenburg a 2012-es Európa-bajnokság óta nem képviselhette hazája válogatottját nemzetközi tornán. Egészen mostanáig, hála klubtársának, André Onanának. Stekelenburg valóban egy teljes évadot legutoljára 2011-12-ben tudott végig védeni, noha számos klubnál ő volt az első számú hálóőr. Folytonos sérülései miatt kiszorult a kezdőből nem egyszer.

A sorstól most azonban visszakapott valamit: Onana véletlenül felesége gyógyszerét szedte be, és ezáltal egy olyan anyagot mutattak ki a vizeletében, amely az UEFA listáján szerepel mint tiltott szer.

Levezetni ment az Ajaxba, erre a szezon utolsó felére a kezdőben találta magát, mivel Onanát eltiltotta az UEFA. Így kaphatott újra meghívót az Oranjéhoz.

Csakhogy ezzel Stekelenburg szerencséje nem ért véget. A holland válogatott kezdő kapusa, Jasper Cillessen nem sokkal a torna előtt lett koronavírusos, Frank de Boer pedig kihagyta a keretből, arra hivatkozva, hogy nem tudni, mennyi időbe fog telni, mire ismét megfelelő állapotban lesz.

Stekelenburg tehát a ’88-as Eb-győztes mind a négy találkozóján 90 percet védhetett, utoljára Csehország ellen 38 évesen és 278 naposan. Bár ott finoman szólva sem brillírozott a két kapott gólnál…

Minden bizonnyal maradt még bőven tiszta ruha abban a bőröndben… (fotó: THOMAS COEX/AFP/Getty Images)

A 2010-es légkört idéző hangulat a világbajnoki címvédőnél

A sok francia egó ismét lecsapott, újra átérezhettük a botrányokkal tarkított hangulatot, ami 2010 környékén jellemezte a válogatottat. Franciaország kétgólos előnyt herdált el Svájccal szemben az Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében, végül pedig teljesen megérdemelten kiesett legnagyobb favoritként. A sajtóban lehetett olvasni a Giroud és Mbappé konfliktusáról a torna előtt (Mbappé nem passzolt Giroud-nak a bolgárok elleni felkészülési meccsen, utóbbi ezt nehezményezte). Minden bizonnyal a nagy öregek és a tinédzser sztárok között sem lehetett felhőtlen a viszony.

Olyan hírek is kiszivárogtak, miszerint éjszakába nyúlóan ment a Netflix, illetve a Play Station a francia táborban. Arról meg már nem is beszélve, hogy Rabiot édesanyja az Mbappé-családdal kezdett ki Mbappé kihagyott büntetője után. A sztárcsatárt arrogánsnak nevezte, és kérte a játékos édesapját, hogy fedje meg emiatt.

Pogba vezérletével a Les Bleus igen rossz véleménnyel volt a magyarországi szállásáról, ahol számukra „nem feleltek meg a körülmények”, a LE’quipe szerint az ablakokat sem lehetett kinyitni.

Majd pedig a kiesés után a francia szurkolók dühüket egy teljesen megalapozatlan aláírásgyűjtésben vezették le. Ahelyett, hogy be látták volna válogatottjuk nem megfelelő hozzáállását, inkább a meccs újrajátszását követelték. Vallották, hogy Sommer lába Mbappé tizenegyesénél nem volt a vonalon…

Európa-bajnokság
Azért közel 300 ezer ember így is aláírta a petíciót (fotó: Pixel8000)

Magyarok: rengeteg szerelés, remek egyéni mutatók és a fránya 84. perc – a Fan Zone-ból és a Puskásból

Szerző: Bózsik Tamás – főszerkesztő

Olvass további focis cikkeket nálunk!

Kövess minket Instagramon és Facebookon!

Kiemelt kép: DeFodi Images/Getty Images; Koen Van Weel/POOL/AFP/Getty Images; Eric Verhoeven/Soccrates/Getty Images

Forrás: NSO, Marca, ESPN, The Sun