Csapatkapitányi karszalag #2 – megosztó Maldini és Maguire

Digiqole Ad

Csapatkapitányok. A vezetőedző jobbkezei, a csapat vezérei. Egy együttesen belül a legnagyobb megtiszteteltetés, ha valaki csapatkapitány lesz. De akadtak egészen különleges viselői a csapatkapitányi karszalagnak: Paolo Maldini klublegendaként vívott szócsatákat az ultrákkal, Harry Maguire csapatkapitányként kapott bombafenyegetést.

Maldini
(fotó: David S. Bustamante/Soccrates/Getty Images; Etsuo Hara/Getty Images)

Mindig klublegenda

Egy ideális csapatkapitányt mindenki az adott klub hűséges, tapasztalt, oszlopos tagjaként képzel el. Nos, Paolo Maldini megfelelt ezen kritériumoknak, miután 24 éven keresztül szolgálta az AC Milant, két BEK-et, három BL-t és hét Scudettót nyerve. Édesapjához, Cesare Maldinihoz hasonlóan, Paolo szintén elnyerte a klublegenda státuszt; azonban korántsem vot olyan népszerű a szurkolók – különösképpen az ultrák – körében, mint a papa. Maldini mindig megvédte a csapatot, a játékostársait, a vezetőséget, összességében az egész klubot, ha valamilyen kritika érte. Két megnyilvánulásával ugyanakkor kiverte a biztosítékot a Rossoneri-ultráknál.

1999-ben a Milant olasz bajnokká koronázták, mindenki a stadionban ünnepelt. Kivéve Maldinit, aki nem ment oda a táborhoz, hanem egyenesen az öltözők felé vette az irányt, tette mindezt tiltakozásul a Milan-szimpatizánsok egy évvel korábbi produkciója miatt. Történt ugyanis, hogy a Curva Sud ultrái különféle tárgyakat dobáltak be a pályára, ezzel félebszakítva az összecsapást – Maldini természetesen akkor sem hagyta szó nélkül az esetet.

Maldini
Maldinival még sportigazgatói korszakában sincsenek teljesen kibékülve a Milan-drukkerek, holott az ő ténykedésének köszönhető, hogy a Milan fizetési költsége jelentősen csökkent, ezzel újfent stabil anyagi lábakon áll a klub (fotó: Jonathan Moscrop/Getty Images)

BL-győzelem? Nem számít

Maldini és a szurkolók göröngyöktől addig sem mentes kapcsolatát pedig csak tovább rontotta a 2005-ös BL-finálé. Az olaszok 3-0-ra vezettek a félidőben – Maldini is betalált -, ám mind tudjuk, mi lett a vége az isztambuli éjszakának. „Jobban játszottunk, mint a Liverpool, de nincs mit tenni, ilyen a futball” – értékelt Maldini az összecsapást követően. Jóllehet a Rossoneri keménymagja nem ezen a véleményen volt, és felháborodott fogadtatásban részesítette a csapatot, legfőképpen Maldinit.

Gyógyíthatta volna a sebeket a 2007-es BL megnyerése, ennek ellenére a csapatkapitány 2009-es búcsúztatása nem erről árulkodott. Tiszteletköre alatt füttyszó kíséretében sétált körbe a San Siro gyepén a klublegenda; hallatszódott a „Franco Baresi, ő az egyetlen csapatkapitány” rigmus is. Ámbár a legjobban a Curva Sud molinója illusztrálta, valami félrecsúszott a szenvedélyes ultrák és a csk között, aki egész pályafutását Milánóban töltötte.

„Köszönjük, kapitány! A pályán egy igazi halhatatlan bajnok voltált, de sosem adtad meg a tiszteletet azoknak, akik gazdaggá tettek” – egy részlet arról a bizonyos molinóról…

Vagy mégsem?

Mondhatni, gyakrabban fordul elő az az eset, amikor egy olyan csapatkapitány vívja ki a szurkolók ellenszenvvét, akit nem tartanak számon a klublegendák között.

Harry Maguire a 2019-20-as idény elején elején érkezett az Manchester Unitedhoz a Leicester Citytől; 84 millió átutalásával lett a futball valaha volt legdrágáb hátvédje. A United évek óta sorban állt középhátvédekért a piacon, Louis van Gaal idején Mats Hummels, a José Mourinho-érában pedig Toby Alderweireld került leginkább radar alá – egyiküket sem láttuk manchesteri pirosban.

Jó előjelként szolgált a Chelsea elleni szezonnyitány, ahol tökéletesen mutatkozott be az átigazolási rekordot megdöntő angol. „Magabiztos debütálás a világ legdrágább védőjétől – kezdte Maguire étékelését a The Guardian első MU-tétmérkőzését követően. – A fejpárbajokban sorra diadalmaskodott, míg a második találatnál az ő hosszú labdája volt az akció kulcsa.”

Sőt, teljesítménye olyannyira meggyőző volt, hogy Harry Maguire-t 2020 januárjában kinevezte Ole Gunnar Solskjaer vezetőedző a Manchester United csapatkapitányává, Ashley Young – a karszalag addigi viselőjének – a távozása után; elégnek bizonyult fél futballév, hogy a rekordigazolás vezesse ki társait a gyepre. A döntés előtt már csak azért is értetlenül álltak a szurkolók, mert David de Gea élete legjobb szezonjain volt túl a Unitedban, amelyet 2011 óta szolgált; kézenfekvő megoldás lett volna, ha a spanyol hálóőr felkarjára kerül a c betű.

Maguire válogatottban nyújtott teljesítménye is hozzájárult ahhoz a bizonyos 84 millió euróhoz (fotó: Matthias Hangst/Getty Images)

Minimum négy szezon

Egyébként kifejezetten szokatlan, ha egy topklub csapatkapitánya nem szolgálta alakulatát már legalább négy-öt szezonon keresztül, mielőtt a megtiszteltetésben részesült. Nem kell messzire menni alátámasztó statisztikákért; Steve Bruce, valamint Éric Cantona négy-négy évad óta erősítették az MU-t, mikor először díszelgett a karjukon a szalag. Más egykori United-csapatkapitányok ennél csak többet vártak.

Solskjaer közel két és fél évében mindvégig Maguire bizonyult az együttes első számű csk-jának. Feküdt az egykori Leicester-spílernek a United – különösképpen az erősebb ellenfelek ellen bemutatott – kontrákra épülő támadójátéka.

Mikor Ralf Rangnick váltotta a kispadon a norvégot 2021-22-ben, érthető módón nem kívánta leváltani Maguire-t mint csapatkapitányt. Pedig egyéni teljesítményét ez idő táj egyre több kritika érte.

Az osztrák tréner a magas letámadáson alapuló játék híveként igyekezett meghonosítani a gegenpressinget Manchesterben egyaránt. Csakhogy nehezen álltak át a játékosok az új rendszerre, ami jagy horderejű különbséggel ért fel a mély védekezéshez képest.

Maguire előtt már nem zárt olyan szorosan a középpálya, míg a magasabb védelmi vonal következtében mögötte több üres terület nyílt. Voltaképpen meg tudott bírkózni a 84 milliós árcédulával, a korai csapatkapitánysággal, de ezzel a taktikai átállással, valamint a kaotikus idénnyel már kevésbé. Maguire tapasztalatnsága csapatkapitányként akkor nyilvánult meg, mikor káosz volt Manchesterben.

Több gólt kaptak de Geaék, mint a kieső Burnley.

Egyéni hibák, labdavesztések és helyezkedési malőrök jellemezték Maguire évének nagy részét – mind a sajtó, mind pedig a közösségi média felkapta ezeket. Márpedig, ha egy labdarúgó egy topklub csapatkapitánya, akkor nincs kegyelem ilyen esetben. „Voltak rossz meccsei, a csapatnak is rossz éve volt, evégett Maguire könnyű célponttá vált cs-ként” – hangoztatta Roy Keane a Sky bet Overlap Fan Debate műsorában.

Az angol hibáiból született közvetlenül a legtöbb kapuralövés 2021-22-ben a PL-ben.

Tiszta lappal Erik ten Hag, akárcsak elődje, Rangnick, nem kíván új csk-t kinevezni, Harry Maguire a Manchester United első embere továbbra is. Mindezt a Liverpool elleni felkészülési találkozó előtti sajtótájékoztatón szögezte le a tréner. Arra az újságírói kérdésre, miszerint miért az angol védőt tartja a legalkalmasabbnak a feladatra, a következőképpen reagált ten Hag. „Természetesen az összes játékost meg kell ismernem, és ez időigényes folyamat. Maguire bevállt kapitányként, sikereket ért el, szóval nem kételkedem ebben a kérdésben, ez a döntésem.”

Gary Neville – aki szintén a Vörös Ördögök csapatkapitányának mondhatta magát – osztotta ten Hag véleményét. „Talán támogassátok Maguire-t, és kevesebbet kritizáljátok. Az új menedzser nyilvánvalóan kedveli”

Vége a második résznek.

Szerző: Bózsik Tamás – főszerkesztő

Olvass további focis cikkeket nálunk!

Kövess minket Instagramon és Facebookon!

Kiemelt kép: David S. Bustamante/Soccrates/Getty Images; Etsuo Hara/Getty Images

Forrás: Oh My Goal, The Guardian, Football Iconic, Transfermarkt, Sporting News, Man UTD, Stretford Paddock