Aranylabda: a France Football-káosz idén is lecsapott

Digiqole Ad

Nagy felháborodást váltott ki az, hogy a 2021-es Aranylabda-szavazáson ismét Lionel Messi lett Aranylabdás, noha sokak szerint Lewandowski jobban megérdemelte volna. Sok kritika éri manapság a futball egyik legmeghatározóbb egyéni díját, tegyük hozzá, jogosan. Ez alkalomból összegyűjtöttük, mi az öt legnagyobb hibája ennek a díjnak, aminek köszönhetően csökkent is egyben a presztízse az Aranylabdának.
Footballhun TV-tartalom.

Aranylabda
Egy újabb France Football-drámán vagyunk túl (fotó: FRANCK FIFE/AFP/Getty Images; Aurelien Meunier/Getty Images)

Bárki nyerhet, akárhányszor

Persze, nem rossz hallani egy játékosról, aki ötszörös, hatszoros, hétszeres Aranylabdás, ám az érmének két oldala van. Sokszor (például az idei is hasonló eset) más játékosoktól veszik el a díj megnyerését, ami óriási viszályt tud kiváltani a futballrajongók körében. Kiváló játékos Cristiano Ronaldo és Lionel Messi, ám amióta a csúcson vannak, csak Luka Modricsnak sikerült megnyernie az elismerést; és olyan játékosok nem büszkélkedhetnek Aranylabdával, mint például Zlatan Ibrahimovic, Xavi, Andrés Iniesta, Andrea Pirlo, Franck Ribéry, Virgil van Dijk, Mohamed Szalah, Robert Lewandowski, Francesco Totti, Raúl, Thierry Henry és Wesley Sneijder; csak a leginkább meglopottakat említve.

Aranylabda
2010 legnagyobb rablása: Mégis hogyan nem lett első Wesley Sneijder?! (fotó: PA/Sport Bible)

Ezért lenne érdemes kidolgozni, esetleg átírni a szabályzatot. Egy limit létrehozása szintén segíthetne ezen azt illetően, hogy ki hányszor zsebelheti be az elismerést.

Aranylabda
Hiába kapott a lengyel egy vigaszdíjat, a France Football rendesen kitolt vele az elmúlt két évben (fotó: Roland Krivec/DeFodi Images via Getty Images)

2020-ban elmaradt a gála – teljesen érthetetlenül

A France Football 1956 óta mindig átadta a díjat, ám ez 2020-ban elmaradt. Modricson kívül pont 2020-ban volt óriási esély arra, hogy nem Ronaldo és Messi közül kerül ki a végső győztes. Robert Lewandowski élete szezonját vívta a Bayernnel, Bajnokok Ligáját és Bundesligát nyert az együttessel, egyértelmű volt, hogy a 2020-as Aranylabda-szavazás legnagyobb esélyese a lengyel csatár. Az esemény végül elmaradt.

A koronavírus-járvány volt ennek az okozója, csakhogy nem azért maradt el, mert a pandémia és a járvány terjedése miatt nem merték volna megtartani a gálát, hanem sokkal inkább a csonkává vált futballév miatt. Többek közt a Ligue 1 és az Eredivisie szezonjának vetettek véget 2019-20 végezte előtt.

Az indok azonban teljesen érthetetlen volt, ráadásul igazságtalan azokkal a labdarúgókkal szemben, akik klasszis szinten teljesítettek a pandémia sújtotta naptári évet.

Pelének esélye sem volt (fotó: Getty Images)

Sokáig csak európaiak kapták

Ahogyan azt fenntebb említettük, lemaradt az Aranylabdáról pár klasszis játékos, elég csak Puskás Ferencre gondolni. Ami viszont végképp nagy hiba volt, hogy 1995-ig csak európai játékosok vehettek részt a díjért való küzdelemben, így ha megnézzük az Aranylabda eddigi győzteseit, sem Pelé, sem Diego Maradona nevével nem találkozunk. Vetődhet fel tehát a kérdés, tényleg akkora a jelentősége ennek a díjnak, ha ilyen játékosok nem kapták meg az elismerést?

Annyi jutott kárpótlásként, hogy legalább libériai és négy brazil győztese is lett időközben a France Football díjának Lionel Messi első Aranylabdája előtt.

Naptári évek

A futballt szezonokban nézzük, nem naptári években. Talán ez az egyik legnagyobb hibája a mai napig az Aranylabdának. Míg valaki egy szezonon belül jól teljesít, de a másikat gyengén kezdi, már csökkennek az esélyei az Aranylabda elhódítására. Nem megszokott a futballvilágban, hogy egy szezonjának második fele, illetve a következő kiírásának első fele alapján értékeljenek egy labdarúgót. Bár a France Footballnak ez is mindegy: Szalah elképesztő őszt produkált, mégis csak a hetedik helyen futott be. Nem tudott mást tenni, mintsem nevetni a hír hallatán – megértjük.

Nincs leszögezett kritérium

A legnagyobb viták kiindulópontja ez volt a Messi-Lewandowski harcban. Mindkét oldalon rengeteg érvet, valamint ellenérvet fel lehet sorakoztatni, mivel nincsenek írásba foglalt, konkrét nézőpontok, és újságírók szavazatai döntenek.

Fontos a jó teljesítmény a klubokban. Messi PSG-s karrierje eddig messze eltér a várakozásoktól, viszont a Barcában jól zárt, nyert egy Spanyol Kupát. Hiába egyéni díj, igencsak számít az Aranylabda esetében a csapat teljesítménye, valamint a szerzett trófeák száma. Habár ez sem mutat egyértelmű tendenciát. Lewandowski eközben túlszárnyalta Messit a góllövésben, megnyerte a Bundesligát és a Német Szuperkupát is.

Igenám, de az is örök kérdés: mennyire számít a válogatottbeli teljesítmény? Messiék megnyerték idén saját kontinensviadalukat, míg Lewandowskiék tovább sem jutottak az Eb-csoportjukból. (Az, hogy milyen az argentin válogatott és a lengyel válogatott játékosállománya, valamint az Eb és a Copa America lebonyolítása, már más kérdés.) Messiék ráadásul kijutottak a vb-re, Lewandowskiék pótselejtezni fognak.

Ugyanakkor meg se említettük Jorginhót, aki nemcsak kulcsjátekosa volt a Chelsea-nek és a válogatottnak, hanem nyert egy Eb-t és egy BL-t is idén, ami szintén csapatmunka.

De akkor mi az, ami végül Messi javára billentette a mérleget? Az újságírók szavazata. És erről már sem Messi, sem Lewandowski nem tehet. Az egyik félnek kedvez, míg a másiknak nem. Ez az egyik, ha nem a legnagyobb probléma az Aranylabdával kapcsolatban. Az elmúlt év legjobbját hivatott megkoronázni az Aranylabda – erről úgy látszik, előszeretettel feledkezik meg a France Football.

Szerző: Tarr Ákos, a Footballhun TV szerkesztője

Olvass további focis cikkeket nálunk!

Kövess minket Instagramon és Facebookon!