Serge Gnabry sztorija: Pulis, Bréma, 7-2 és a BL-siker

Digiqole Ad

Serge Gnabry, a Bayern München ünnepelt sztárja szezonok óta tartó csúcsfocit mutat be – ezelőtt meghajolva mindent leírtunk a német felemelkedéséről. Az egykoron majdnem az atlétikát választó villámléptű szélső szárnyalását követjük végig; 2015-ben Tony Pulis, a West Bromwich akkori mestere kérdőre vonta képességeit, ám öt évvel később a Nationalelf és a Bayern München üde színfoltja és BL-győztes játékosa lett. Se az olimpiát, se a gólörömöt nem hagytuk ki; olvass tovább!

Serge Gnabry
Gnabry főzőcskézése, amikor egymaga megalázta a Hotspurt (fotó: Getty Images)

Az Ágyúsok sprintere

Serge Gnabry korai éveiben meghatározó szerepet töltött be az atlétika, de szerencsére ma már a futballpálya jobb szélén vágja le a sprinteket. Ebben a Stuttgartnak is nagy érdemei vannak, a német a klub csodás utánpótlásába kóstolhatott bele. Az U17-es keretnek hivatalosan már 14 évesen tagja volt, egy bizonyos Timo Wernerrel és Joshua Kimmichhel egyetemben. Az Arsenal megszerezte a németet, innentől Londonban ügyesedett tovább.

Arséne Wenger a szerződtetésével egyértelműen a jövő Arsenalját is szerette volna megalapozni, és az elefántcsontparti-német szélsőtől lehetett is várni nagy dolgokat. Egyből bemutatkozhatott a Bajnokok Ligájában a Schalke ellen; a CSZKA korosztályos védelmét elvarázsolta; de a német ifjú válogatottakban szerzett bombáinak ugyancsak helye van a dicsőségfalon.

Kétség sem fér hozzá, legjobb idénye Wenger keze alatt a 2013-14-es volt. 9 bajnoki meccse egyéni rekordot jelentett a Gunnersnél, ám az U23-as számait érdemes inkább nézni: 38 megmérettetésen 12 góllal és 8 gólt megelőző átadással zárt. Visszatérve 2014-be: az a 9 sokkal több lehetne, ha Gnabry térde nem adja be a kulcsot a futballévad végén.

Wengernek nem sikerült megtartania – később ő is elismerte, hiba volt Gnabryt eladni (fotó: Getty Images)

Tony Pulis megmondja

Hogy azért mégse kallódjon el a tehetsége, kölcsönbe távozott a West Bromwich Albionhoz. Nagy visszalépésnek számított feltörekvő karrierjében az a tény, hogy a komplett 2014-15-ös szezonban nem focizhatott Mesut Özillel és a többiekkel – maradtak a tartalékok.

Serge játszani jött ide, de jelenleg egyáltalán nincs azon a szinten, hogy pályára lépjen.

Eme – azóta már rengeteget emlegetett – szavak az antifoci élő legendájának, a sztáredző… Tony Pulisnak a száját hagyták el, aki a Baggies akkori trénere volt.

Az itteni időszak a teljes kudarccal volt egyenlő Gnabry számára. Egy Port Vale-, illetve egy Norwich elleni Ligakupa-meccsen rúghatott labdába, emellett kapott kemény 12 percet a Chelsea-vel szemben. Ennyi.

Télre visszatért az Ágyúsokhoz, 6 hónapot keményen dolgozott, hogy újra fölépítse magát, és végül sikerült bejutnia a német olimpiai válogatott keretébe; Rióban fantasztikusan varázsolt, hátán vitte hazáját. Serge Gnabry hívta fel magára leginkább a figyelmet. Azzal, hogy hatszor rajzolta hat ütközeten a hálóba a labdát, az ötkarikás játékok gólkirálya és felfedezettje lett.

Serge Gnabry
A fociban nincs nagy presztízse az olimpiának, ám Gnabrynak sokat jelentett (fotó: Felipe Oliveira/ Getty Images)

Ugródeszka: Werder Bremen

Wenger nagyon sajnálta, de elváltak útjaik. A bizonyításra vágyó ifjú megszerzésével bombaigazolást kötött a Werder Bremen, Brémában bődületesen formába jött. Az azóta már-már ikonikussá fejlődő borzos, szőkített hajzatával szupergyorsan tolta a csapatot és a gólokat. Gnabry csodálni való elszántsága és játéka egészen a 8 helyre bizonyult elégnek, illetve 13 gólt hozott valamilyen formában a konyhára. Ám a továbbiakban Serge Gnabry nélkül játszott a szerethető alakulat, hisz 27 meccs alatt eladta magát.

Erre az ajánlatra várt – élt is vele

És valóban: az olimpiai ezüstérmes labdarúgó friss csúcsformájának és a hazai levegőnek köszönhetően meggyőzte a Bayern Münchent. Ugyanakkor várt még rá egy szezon kölcsönjáték Hoffeinheimben, ami nagyon fontos volt a karmesternek: e nélkül lehet hamar megbukott volna Münchenben.

Nagyon úgy nézett ki, hogy Arjen Robben méltó utódját láttuk akkor 13 találatot és 9 gólpasszt hinteni. A 2018-19-es szezonban ilyen számokat produkált Gnabry Bajorországban. Bátran mondhatjuk: azonnali jelleggel kihagyhatatlan alapember lett egy óriásklubban.

Bár az idei produkcióit már agyba-főbe vesézte mindenki, így nem sok hús maradt a csonton, mégis bődületesen nagy baklövés lenne, ha pont a lényeget kihagynánk az egészből. Kezdjünk mindent azzal, hogy az egész tavalyi évben 23 találatot húztak be a neve mellé a statisztikusok, mindezt tett szélsőként, Robert Lewandowski mellett…

Megszámlálhatatlan sprintjeit, meg a cirka 14 gólpasszát pedig már nem is említjük. Viszont nem kizárólag számokat láttunk tőle tavaly. Számos védőt bolondított meg; míg februárban sorozatban 3 meccsen betalált. Ja és persze bőkezűen segített a Dortmund kitömésében; szegény Paderborn-védőket csakugyan beültette a hintába, 5 gólban vállalt szerepet ellenük. Csúcsként meghagytuk a BL-t. Elsőként jöjjenek londoni barátaink, akikben maradandó károsodást okozott a német játéka. Négyet vágott a Tottenhamnek, miközben szegény Aurier még ma is keresi a labdát, úgy elküldte őt Serge Gnabry… Lampardék sem maradtak ki a buliból: nem bizonyult elégnek, hogy bármelyik cselével minimum 2 embert átvert, ráadásul még 2-szer mattolta Kepát is. A Barcelona ellen szintén uralkodott az egész hátsó négyes fölött. Művészi futball, művészi futball hátán!

Mindezt pedig megspékelte egy triplázással, méghozzá fenomenális egész évados egyéni teljesítménnyel. Két ilyen szezon után, ahol csak úgy halmozta az elismeréseket, valahogy úgy érezzük, Tony Pulisnak nem volt igaza…

Sózzuk, borsozzuk – mi is ez a gólöröm?

Netán Gnabry ennyire otthonosan mozogna a konyhában? Vagy csak a poén áll a dolog mögött? Az egykori Stuttgart-szélső gólörömének az eredete bizonyára sok mindenkiben felvetődött – nem meglepő, hisz rengetegszer látjuk. Védjegyének számító mozdulatsort az NBA-ből vette, tudni kell Serge nagy kosárlabdás. James Harden ünneplése annyira megfogta a Bayern sztárját, hogy ezt láthatjuk tőle, amikor beköszön.

Szerző: Bózsik Tamás – főszerkesztő

Kövess minket Instagramon és Facebookon!

Olvass további focis cikkeket nálunk!

Kiemelt kép: Getty Images

Források: Bundesliga, NSO, ESPN