A pontrúgások okozták a DAC vesztét a Slovan elleni rangadón

Szombat este két elhalasztott bajnoki mérkőzés után ismét pályára lépett a DAC a Niké Ligában, méghozzá rögtön az ősi riválist Slovant fogadta. A zord időjárási körülmények mellett zajló derbin egyenrangú ellenfelei voltak a csallóköziek a pozsonyiaknak, habár ez ezúttal pontban, illetve pontokban nem mutatkozott meg. Cikkünk a GOAL-on.

DAC
A Niké Liga és a nemzetközi kupasorozatok történelmének legfiatalabb játékosa, Bősze Levente majdnem csodacsere lett (fotó: DAC)

Idén 120 éves a Dunaszerdahelyi AC, ennek alkalmából közvetlenül a bajnoki találkozó előtt csapott volna össze a DAC és a Slovan öregfiúk csapata, ám az esőzések miatt elmaradt a gálameccs. Ehelyett a szünetben köszöntötték a sárga-kék legendákat.

A Niké Liga nyolcadik fordulójában került megrendezésre az élvonal örökrangadója, a DAC-Slovan mérkőzés. A találkozó előtt a hazai publikum a hagyományoknak megfelelően elénekelte a Nélküledet, amely a határon túli magyar klubok himnuszának számít.

Az U21-es magyar válogatott Csinger Márk és Vitális Milán egyaránt ott volt a sárga-kékek kezdőcsapatában, ráadásul parádésan szerepeltek.

Nem alakult ki érdemi helyzet egyik kapu előtt sem az első tíz perc folyamán. A 12. percben Taras Kacharaba került a földre a tizenhatoson belül, de a játékvezető szerint nem történt szabálytalanság.

Idővel átvette a játék irányítását a Slovan, ám ügyelt arra a DAC, hogy ne húzza magára ellenfelét. Összességében azonban többször alakítottak ki lehetőséget egy-egy kontratámadás vagy pontrúgás révén a csallóköziek. A 23. percben Ján Bernát kísérlete pattant szögletre, majd két minutumra rá Trusa került lövőhelyzetbe, igaz, a próbálkozása középre tartott.

Az első félóra letelte után ismét a sárga-kékek ólálkodtak a Slovan tizenhatosának környékén: előbb Matej Trusa elől mentett a vendég védelem, ezután Fortune Bassey lőtt mellé.

Jóllehet a 41. percben a játékvezető hathatós segítségével majdnem a Slovan került előnybe, miután a Vitális Milánnal szembeni szabálytalanságot továbbengedte a bíró, az ebből kibontakozó akció végén Alekszandar Popovics hárított ziccerben. A vendégek ezt leszámítva nem jelentettek veszélyt a szerb hálóőr kapujára.

Álomszerűen kezdte a második félidőt a Dunaszerdahely: Mateus Brunettinek ívelt be egy szabadrúgást Vitális, a brazil védő centerezése pedig egy pozsonyi hátvédről a gólvonalon túlra csorgott. 1-0 a 46. percben!

Tíz percre rá viszont a semmiből válaszolt a bajnoki címvédő: Tigran Barseghyan szabadrúgása védhetetlenül zúdult a hálóba. 1-1. Az egyenlítéstől felélénkült a rangadó, mindkét együttes hajtott a győzelemért. A 68. minutum újfent hazai lehetőséget hozott, amikor Vitális két csellel két emberen egyaránt átfűzte magát, majd épphogy célt tévesztett.

A hajrára csereként beállt további két magyar játékos, Redzic Damir, valamint a 15 éves Bősze Levente is.

Bár nem érdemelte meg, a Slovan végül fordított, miután Csinger kezezését követően tizenegyeshez jutott. Popovics hiába volt rajta a lövésen – 1-2.

A végjátékban Bősze kis híján hőssé vált, nem sokon múlt, hogy beakadjon a tekerése.

Ugyanakkor a 100. percben megkapta a lehetőséget a felvidéki gárda, hogy egyenlítsen. A videóbíró segítségével ugyanis a DAC-nak szintén megítélt egy büntetőt a játékvezető, amit azonban Trusa fölé lőtt.

Tisztességesen helyt állt ugyan a Dunaszerdahely a Bajnokok Ligája-főtáblára jutó Slovannal szemben, mégis elvitték a három pontot a MOL Arénából pozsonyiak.

Szerző: Bózsik Tamás Pál – főszerkesztő

Olvass további cikkeket nálunk!

Kövess minket Instagramon!

Kiemelt kép: DAC

További cikkeink