Nagy-magyar foci: bemutatkozik a Konferencia Ligában a Topolya

A kazah ezüstérmes Astana otthonába látogat a Topolya a Konferencia Liga első fordulójában. Hétvégén egy parázs mérkőzésen aratott győzelmet a TSC, amely így két bajnoki sikerrel hangolódott a csütörtöki KL-találkozóra.

Topolya
(fotó: TSC)

Egymás után két fellépésén is begyűjtötte a három pontot a TSC a szerb Szuperligában, legutóbb ráadásul a mindig kemény ellenfélnek számító Csukaricski pályáján győztek Sós Bencéék.

Tökéletesen kezdett a Topolya, hiszen Ifet Djakovac gólpasszából Alekszandar Cirkovics már az ötödik percben betalált. A vajdaságiak tavalyi házi gólkirálya sorozatban a második találkozóján volt eredményes. Ugyanakkor a félidő hátralévő részében a vendég védelem bizonytalanságának köszönhetően a Csukaricski alakított ki helyzeteket, amelyekből egyet gólra is váltott a 37. percben. Összességében tehát a játék képének megfelelő eredménnyel vonulhattak pihenőre a csapatok.

Innentől azonban ellenfelük fölé kerekedtek az Oroszlánok. Előbb Mihajlo Banjac tornáztatta meg a Csukaricski kapusát, majd újból a Topolya veszélyeztetett, és ugyan Petar Sztanics lövését még szintén védte a hálóőr, Djakovac bepofozta a kipattanót. A topolyaiak másik kulcsembere tehát gólpasszt és gólt jegyzett a hétvégén.

Ennek ellenére egyórányi játékot követően kis híján válaszoltak a hazaiak, de Mihajlo Cvetkovics hiába lőtt a kapuba, lesen kapta a kiugratást, így a játékvezető elvette a találatot. A 79. minutumban lezárhatta volna az érdemi kérdéseket a TSC, sikerült lekontrázni az ekkor már kinyíló Csukaricskit, ám Cirkovics tekerése egy hajszállal elkerülte a kaput.

A véghajrában tovább őrizte előnyét a Jovan Damjanovics csapata, még úgy is, hogy Mateja Djordevic szabálytalanságáért megkapta a második sárga lapját. Ekkor a tavalyi bronzérmes mellé állt a szerencse, mert kevésen múlt, hogy a tizenhatoson kívül történt az eset. Már csak néhány perc volt hátra az összecsapásból, amikor Sambou Sissoko szintén kiállíttatta magát, ezzel a felek létszáma kiegyenlítődött, nem úgy, mint az eredmény. Sikerükkel az észak-bácskaiak feljöttek a nyolcadik helyre a táblázaton.

Egy a végletekig kiélezett bajnokival a lábukban szerdán ismét jelenésük van, méghozzá a Konferencia Liga ligaszakaszában. Annyi bizonyos, hogy a hosszú utazás és a műfüves pálya mindenképpen nehezíteni fogja a dolgukat az első idei nemzetközi mérkőzésükön. Az Astana jelenleg ötödik a maga bajnokságában, de sokkal inkább játékban van, mint a nemrég edzőváltáson átesett Topolya, lévén, hogy Kazahsztánban tavasszal kezdődik a  szezon.

Mint ismert, a 2023-24-es idényben története során először szerepelhetett az európai kupaporondon a vajdasági magyar klub, amely akkor az Európa-ligában szerepelt. Bár a West Ham United, a Freiburg és az Olimpiakosz egyaránt megelőzte az A-csoportban, derekasan helyt állt a TSC, sőt, még pontot is szerzett a görög együttessel szemben.

Ami az idei selejtezőt illeti, az EL-playoff körében összesítésben 8-1 arányban alulmaradtak a  Makkabi Te-Avivval szemben Sósék, így ebben a kiírásban a KL-ben bizonyíthatnak.

Tipp: győz a Topolya 5,00

Szerző: Bózsik Tamás Pál – főszerkesztő

Olvass további cikkeket nálunk!

Kövess minket Instagramon!

Kiemelt kép: K. Scholtz/KFC

További cikkeink