BL-play-off: az izraeli és a cseh bajnok örülhet

Digiqole Ad

Láthattunk a BL-kvalifikáció utolsó körének visszavágóin hatalmas gólokat, de megannyi védelmi hibát is.

BL
(fotó: Srdjan Stevanovic/Getty Images; UEFA)

Cseh, izraeli és portugál csapat is bejutott a BL-főtáblára

GOAL.COM

Cseh, izraeli és portugál csapat is bejutott a BL-főtáblára.

Crvena Zvezda 2-2 Maccabi Haifa (összesítésben 4-5)

Joggal bizakodhatott a Crvena Zvezda, hogy méltán híres szurkolótábora segítségével hazai pályán kivívhatja a kvalifikációt a Bajnokok Ligája 32 fős mezőnyébe.

A 27. percben Alekszandar Katai egy elveszettnek hitt labdáért küzdött meg, majd az alapvonalon becselezett a kapu felé, a centerezéséből Mirko Ivanics szerzett vezetést a szerbeknek (1-0). Kulcsszerepet vállalt egy vendég védő is a beköszönésben, aki lekészítette a bepasszt a befejezőembernek.

Még a fordulás előtt sikerült megfordítania az összesített állást a hazaiaknak; a gegenpressing mintapéldáját láthattuk, amikor a piros-fehérek labdavesztést követően szerezték vissza a játékszert, innentől három passz elégnek bizonyult (köztük egy sarkazás és egy perdítés), hogy gólhelyzet adódjon Alekszandar Pesics előtt, aki betalált (2-0).

Egy kezezés miatt azonban büntetőhöz jutott a Maccabi Haifa a 45+4. percben, amit kihagytak az izraeliek, ám néhány pillanattal később egy távoli, szitáló löketet eresztett meg Daniel Sundgren. Milan Borjan kapus helyzetét csak tovább nehezítette a gyep kapu előtti, játékra alkalmatlan területe. A saras talajon kellemetlenül csúszott meg a labda (2-1).

Végül a csereként beálló Milan Pavkov döntötte el a továbbjutást kérdését, igaz, nem úgy, ahogyan vártuk. A szerb támadó egy ártalmatlan szabadrúgásba ért bele szerencsétlenül, öngólt vétve a 90. minutumban (2-2).

A Maccabi Haifa a 2009-10 idény után először kvalifikálta magát a BL-csoportkörbe.

Viktoria Plzen 2-1 Qarabag (összesítésben 2-1)

Fortune Bassey hiába igazolt a regnáló cseh bajnokhoz, a selejtezőkben még nem tudta segíteni csapatát az egykori Ferencváros-csatár. Az UEFA szabályainak értelmében egy játékos csak egy klub színeiben léphet pályára a selejtezőben.

Bátran kezdett a Plzen, az első játékrész nagyobb hányadában ugyanakkor a biztonságra törekedett. Ez egészen a 38. percig működött, akkor ugyanis egy távoli szabadrúgást íveltek fel az azeriek, a kifejelt labdát Filip Ozobic vette le, és bevarrta a sarokba. Mindösszesen három Qarabag-játékos tartózkodott a tizenhatoson belül, Ozobicra nem figyelt senki (1-0).

Miután fordultak a felek, a Qarabag hátsó sora egymás után hozta össze a védelmi hibákat. A vendég kapus felesleges kijövetele segített Jan Kopicnak, hogy egalizáljon. Shahrudin Mahammadaliyev a büntetőterület széléig szaladt ki, hogy lehúzzon egy szabadrúgást. (1-1). Később az azeri hátvédnek, Toral Bayramovnak sokadik alkalomra sem sikerült felszabadítania, egy beadás után Jan Kliment egy ravasz pördítéssel – szinte háttal a kapunak – lőtte a cseheket a főtáblára (2-1).

2018-at írtunk, mikor a plzeni alakulat utoljára megmutathatta magát a legrangosabb európai kupasorozatban – most Michal Bilek fiai hozták össze a csoportkörös szereplést. Bassey élete első BL-találkozóira kerülhet sor az ősszel.

Benfica 3-0 Dynamo Kijev (összesítésben 5-0)

Tulajdonképpen a Benfica már az első 90 perc során – nagyrészt félgőzzel játszva – eldöntötte a lényegi kérdéseket, jóllehet három góllal így is megajándékozta az Estádio da Luz közönségét. Nicolas Otamendi nyitotta meg a találatok sorát, fejesből zörgette meg a hálót. Kisszögletet végzett el a Benfica, a beadás pillanatában csak Otamendi robbant be az ötösön belülre, megzavarva a kapust és a hátvédet (1-0).

A 40. percben Rafa Silvával rúgatott egy gólt Olekszandr Szirota, aki úgy adott haza, hogy fel sem nézett (2-0). David Neres pedig megadta a kegyelemdöfést, egy hátulról felépített akcióból volt eredményes. Érdemes kiemelni a létszámhátrányos szituációban (kettő a háromban) véghez vitt portugál labdafelhozatalt (3-0).

Érvényesült a papírforma, három klub képviseli Portugáliát a BL-ben.

Szerző: Bózsik Tamás – főszerkesztő

Olvass további focis cikkeket nálunk!

Kövess minket Instagramon és Facebookon!

Kiemelt kép: Srdjan Stevanovic/Getty Images; UEFA

További cikkeink