Eb E-csoport: a legegyértelműbbnek tartott csoport lett a legizgalmasabb

Digiqole Ad

Egyedülálló helyzet alakult ki az E jelű négyesben: mind a négy csapat három ponttal áll két kör után, így még minden kérdés nyitott a továbbjutást illetően. Fordulatokban és meglepetésekben eddig sem szűkölködött ez a csoport, a zárófordulóra pedig ez még hatványozottabban igaz lehet! Cikkünk megjelent az Unibeten. Eb E-csoport.

Eb
(fotó: ProShots/Icon Sport/Getty Images)

Álomszerűen indult Szlovákia második csoportmeccse Ukrajna ellen. Stanislav Lobotkáék birtokolták többet a labdát, magas letámadásukkal rendre megzavarták az ellenfelet, majd a 17. percben megszerezték a vezetést. A szlovák válogatott azzal a tudattal jött ki a második félidőre, hogy még ukrán egyenlítés esetén is szinte biztos lenne a továbbjutása. Igen ám, csakhogy az ukránok fordították, és hiába ragadta magához ismét a kezdeményezést Francesco Calzona együttese, érdemi lehetőséget már nem tudott kialakítani.

A jelenleg harmadik helyezett Szlovákia az ellen a Románia ellen zárja a csoportkört, amely csak a szerencsének köszönheti, hogy megmaradt a plusz egyes gólkülönbsége, miután kikapott a belga válogatottól. Ezúttal közel sem zárt olyan jól a román védelem, mint az első mérkőzésen. Egyrészt ellenfelük több alkalommal lendületből vezethette rá a románokra a labdát, másrészt Romelu Lukakut sem sikerült úgy kivenni a játékból, mint korábban Artem Dovbikot. Ennek ellenére Dennis Man lábában benne volt az egyenlítést jelentő gól a hajrá előtt, ám nem tudott túljárni Koen Casteels eszén.

Várhatóan a szlovákok fogják irányítani a találkozót, illetve ők lesznek veszélyesebbek a kapura. Ha azonban a román nemzeti tizenegy képes lesz kihasználni egy-egy védelmi megingást, tovább bonyolódhat az E-csoport.

Tipp: 1-1-es döntetlen

Eb
(fotó: GSI/Icon Sport/Getty Images)

Bevált az ukrán válogatott türelemjátéka, hiszen hátrányból fordítva megszerezte első győzelmét ezen az Európa-bajnokságon. Noha korán előnyhöz jutottak a szlovákok, Szerhij Rebrov fiai nem estek neki ellenfelüknek, középmagas védekezésükkel a biztonságra törekedtek. Az ukrán támadójáték már az első félidőben is a széleken zajlott, ennek megfelelően innen született a hőn áhított egyenlítést jelentő találat. Innentől kezdve először nyomott huzamosabb ideig Ukrajna az összecsapás során, amely magasan letámadott, és egyre közelebb járt a 2-1-hez. A 67. percben beállt Roman Jaremcsuk, méghozzá remekül, ugyanis amellett, hogy sokat lépett vissza labdáért (csak kettővel kevesebb labdaérintése volt, mint  a 67 minutumot kapó Dovbiknak), győztes góljával életben tartotta hazája továbbjutásról szőtt álmait. A sikerhez ugyanakkor szükség volt Rebrov másik remek döntésére, Anatolij Trubint nevezte ugyanis kezdőkapusnak Andrij Lunin helyett. A Benfica hálóőre négy védést mutatott be és egy várható góltól mentette meg csapatát, ezáltal Belgium ellen is megkaphatja a bizalmat. 

Ami Belgiumot illeti, Domenico Tedesco változtatása már a második percben gólt ért. Youri Tielemans bekerült a kezdőcsapatba, aki tökéletes ütemben érkezett a kapu elé, és értékesítette Romelu Lukaku visszapasszát. Azzal, hogy az Aston Villa játékosa Orel Mangalát váltotta a kezdőtizenegyben, Amadou Onana mellett egy más profilú középpályás játszott, ami segítette a belga akciókat.

A belga válogatott Romániával szemben szintén jól alkalmazta a gyors szélsőit, valamint Lukaku a labdák megtartásában és a helyzetbe kerüléseben jeleskedett. Igaz, a selejtezők gólkirálya csak lesgólig jutott ezen a találkozón. A Vörös Ördögök mindösszesen a 80. percben, Kevin De Bruyne találatával döntötték el végleg a három pont sorsát, holott a gyors átmenetekből megvolt a lehetőségük, hogy simábbá tegyék a végjátékot. Emellett szintén aggdalomra adhat okot, hogy újfent könnyen zavarba hozhatóak voltak a belga védők – márpedig ennyi hiba nem fog beleférni az Eb egyenes kiesési szakaszában. Ha egyáltalán De Bruynék eljutnak odáig…

Tipp: Belgium 2-1-re nyer

Szerző: Bózsik Tamás Pál – főszerkesztő

Olvass további focis cikkeket nálunk!

Kövess minket Instagramon!

Kiemelt kép:

További cikkeink