Eb E-csoport: Ukrajna lehet a torna sötét lova

Digiqole Ad

Románia az ellen az Ukrajna ellen kezdi meg Európa-bajnoki szereplését, amelyet a torna egyik meglepetéscsapatának tartanak; a megfiatalodott belga válogatottra pedig kötelező feladat vár Szlovákia ellen.  Eb 2024. Cikkünk megjelent az Unibeten.

Eb
(fotó: Ukrainian Association of Football)

Románia-Ukrajna, hétfő 15:00

Románia Svájcot váratlanul megelőzve az első helyen végzett az I jelű selejtezőcsoportban, ráadásul egyike volt azon hat válogatottnak, amely veretlenül jutott ki a kontinenstornára. A jelenlegi szövetségi kapitány, Edward Iordanescu irányítása alatt egy kellemetlen, nehezen legyőzhető ellenféllé vált a román nemzeti tizenegy. Ennek megfelelően a tízből hat találkozón maradt érintetlen a román kapu a selejtezők folyamán.

Hasonlóan stabil védekezésre számíthatunk keleti szomszédainktól Németországban is, aminek a 4-1-4-es felállás és a középmagas védelmi blokk az alapja, így nem húzzák magukra az ellenfelet. A télen a Tottenham Hotspurhöz csatlakozó Radu Dragusin jelenléte kulcsfontosságú lehet a védelemben. 

Ami pedig a támadójátékot illeti, Románia várhatóan a védekezésből támadásba való átmenetekből fog veszélyeztetni, ugyanis néhány húzásból képes veszélyes helyzetet kialakítani. 

Ukrajnának rögösebb volt az Eb-ig vezető útja, igaz, a románokénál veretesebb ellenfelekkel szemben nyújtott több remek teljesítményt. Miután az ukrán válogatott csupán rosszabb gólkülönbséggel maradt le az egyenes ágon való kijutásról Anglia és Olaszország mögött, a Nemzetek Ligája-szereplésnek köszönhetően pótselejtezőn keresztül váltott jegyet Németországba. Szerhij Rebrov csapata a kvalifikáló nemzetek közül a legfiatalabb (26 év alatti a kezdőcsapat átlagéletkora), ráadásul támadófutballt játszik, amihez meg is van a megfelelő játékosállomány. 

Labdabirtoklásnál a topcsapatokra jellemző 3-2-5-ös hadrendben állnak fel Olekszandr Zinchenkóék, a kapu előtt pedig előszeretettel veszélyeztetnek beadásokból, illetve visszapasszokból. Ezeknél a fő célpont természetesen Artem Dovbyk, aki amellett, hogy jól használja a testi erejét, az összjátékokból egyaránt kiveszi a részét. 

Akárcsak Románia, Ukrajna szintén 4-1-4-1-ben, középmagasan húzza meg a védelmi vonalát, amellyel már több nagyválogatottnak gondot okozott, elég csak az Olaszország vagy a Németország elleni döntetlenre gondolni. 

Tipp: Ukrajna nyer 2-1-re 1,96

Eb
(fotó: Getty Images)

A sokat emlegetett belga aranygenerációtól a 2014 és 2022 közötti világversenyeken mindösszesen egy vb-bronzra futotta, holott az elmúlt évek  válogatottjai többre voltak hivatottak. 

Domenico Tedesco személyében új szövetségi kapitánnyal, illetve egy kicserélt válogatottal nyitna új korszakot Belgium. A selejtezők során bebizonyosodott, hogy Tedesco bátran beveti a fiatal játékosokat. „Az életkor számomra nem egy lényeges kérdés – nyilatkozta a Schalke korábbi vezetőedzője. – Engem csak az érdekel, hogy a játékosok mire képesek a pályán.” A német-olasz edző regnálása óta kilenc futballista is debütálhatott a válogatottban, többségük 21 évnél fiatalabbként ölthette magára először a címeres mezt. 

Ahogyan a szövetségi kapitány korábbi csapatai, úgy a Vörös Ördögök szintén alkalmazkodnak az adott ellenfélhez. A gyengébb játékerőt képviselő válogatottak ellen dominálnak és a belső védők hosszú felpasszokkal keresik Romelu Lukakut, aki a selejtező gólkirályának mondhatta magát a maga 14 góljával. Ugyanakkor topválogatottakkal szemben inkább a gyors ellentámadásokra építenek, kihasználva Jeremy Doku és Dodi Lukebakio sebességét.

Szlovákiára rögtön a legnehezebb feladat vár az első fordulóban, de a tavasszal még ideiglenesen a Napolit irányító Francesco Calzona válogatottja okozhat meglepetést. Ahogyan tette azt azzal, hogy simán másodikként végzett a selejtezőben, ahol egyedül Portugáliától kapott ki. 

Sztaniszlav Lobotkának fontos szerepe van mind a Napoli, mind hazája válogatottjának kispasszos labdakihozatalában, ami még nyomás alatt is jellemző a szlovákok játékára. Ennek ellenére kérdés, hogy mindez mennyire fog működni a belgák agresszív, emberfogó letámadása mellett.

A támadóharmadban érdemes figyelniük az ellenfeleknek a szlovákok távoli lövéseire: 17 találatukból öt a tizenhatoson kívülről született. Jóllehet hiányzik egy állandó gólfelelős csatár a válogatottból, hiszen 11 különböző játékos is betalált a selejtezők során. 

Milan Skriniar és David Hancko személyében két topklubban szereplő (PSG és Feyenoord) védője van Szlovákiának, az ő jelenlétük magabiztosságot adhat a társaknak a pálya másik végén. Bár a selejtezősorozatban láthattuk, hogy könnyedén meg lehet kontrázni a szlovák nemzeti tizenegyet.

Tipp: Belgium 3-0-ra nyer 1,47

Szerző: Bózsik Tamás – főszerkesztő

Olvass további focis cikkeket nálunk!

Kövess minket Instagramon!

Kiemelt kép: UFA

Forrás: The Athletic

További cikkeink