Eb-negyeddöntők: meglepetés(eke)t tartogathat a gyengébbik ág

Digiqole Ad

Törökország és Svájc is hatalmas skalpot szerzett a nyolcaddöntőben, amivel mindkét válogatott bebizonyította, hogy innentől érdemes komolyan számolni velük. Mindenesetre keresve sem találhatnának ideálisabb ellenfelet egy nagy meneteléshez, mint Anglia és Hollandia. Cikkünk megjelent az Unibeten.

Eb
Granit Xhaka és Murat Yakin, Svájc két sikerkovácsa (fotó: Alex Grimm/Getty Images)

Az angol válogatott rá volt kényszerítve a nyolcaddöntőben, hogy valamelyest felhagyjon a kockázatmentes játékával. Igaz, míg a csoportkörben nem akart gólratörően játszani, addig Szlovákia ellen nem tudott akcióból betalálni és veszélyt teremteni. Ekkor azonban a 2018-as világbajnokságról jól ismert pontrúgások ismét megmentették Angliát, amely előbb egy nagy bedobásból egyenlített, majd a hosszabbításban egy szabadrúgást követő kavarodásból fordított.

Ugyanakkor nemcsak támadásban, hanem védekezésben szintén akadtak gondjai Gareth Southgate csapatának. A Sky Sports úgy értesült, hogy Anglia három belső védővel állhat föl Svájc ellen. Ezzel egyrészt Southgate megakadályozhatja, hogy öt csatárral létszámfölényt tudjon kialakítani az ellenfél a négy angol védővel szemben, ahogy azt a szlovákok tették a góljuknál. Másrészt a 3-4-2-1-es formációban Phil Foden és Jude Bellingham is eredeti posztján szerepelhetne.

Várhatóan Anglia át fogja adni a kezdeményezést Svájcnak, amely így a saját játékát játszhatja szombaton. Türelmesen (92%-os passzpontossággal), az egyik oldal túltöltése után sok oldalváltással játszottak a svájciak Olaszország ellen, emellett jó érzékkel nyitottak meg üres területeket. Ezt tökéletesen illusztrálta az első góljuk, amikor előbb Breel Embolo lépett vissza középpályájára labdát kérni, ezután Dan Ndoye hozta magával a balszélre Alessandro Bastonit, a középhátvéd helyére pedig a gólszerző Remo Freuler robbant be a tizenhatoson belül.

A svájci játékosok rengeteg helycseréje és az emberfogó letámadásuk egyaránt gondot okozott az olasz védőknek – minden bizonnyal John Stoneséknak sem lesz könnyű dolguk. Akárhogy is, Svájc eddig mutatott játéka alapján nem lenne elképzelhetetlen, ha tovább verekedné magát a következő körbe.

Tipp: Svájc megtréfálja Angliát, 4.2

Annak ellenére, hogy 3-0-s sikerével látszólag könnyedén ejtette ki Romániát, és jutott a legjobb nyolc közé Hollandia, eddig nem nyújtott meggyőző teljesítményt. Nagyobb pontossággal és jobb helyzetkihasználással sokkal hamarabb lezárhatta volna a nyolcaddöntőjét az Oranje.

Cody Gakpo és a csereként beálló Donyell Malen bizonyultak a mérkőzés hőseinek. A Liverpool támadója már harmadjára mattolta az adott ellenfél kapusát ezen az Eb-n, eredményessége mögött a hollandok játéka is áll. Ronald Koeman fiai eddigi négy találkozójukból hármon is a jobb oldalon vezették inkább a támadásaikat, így egy oldalváltás után Gakpo rendre egy az egyben maradhatott a védőjével szemben.

Eb
Malen jól szállt be, Depay legnagyobb örömére (fotó: Roy Lazet/Soccrates/Getty Images)

Csakhogy a csatárposzt kérdése már az Eb kezdete óta megosztja a holland sajtót, hiszen Memphis Depay annak ellenére kezdő, hogy a csoportkörben egyetlen helyzetet sem alakított ki akcióból. Ausztria ellen ugyan jól játszott, valamint be is köszönt, de Románia ellen csak 67%-os pontossággal passzolt a sokat visszalépő támadó.

Bár nem valószínű, hogy a Törökország-Ausztria párharcból az erősebb fél jutott tovább, a törökök harciassága végül eredménnyel párosult. Arda Gülerék 62%-ban nyerték meg a párharcaikat, önfeláldozóan védekeztek, de az első felidő több periódusában arra is figyeltek, hogy megtartsák a labdát, nehogy túlzottan magukra húzzák Ausztriát. Ha pedig az osztrákok letámadtak, a felívelt labdákat Güler tartotta meg. Vincenzo Montella válogatottja jól kezelte, hogy korán vezetést szerzett.

A második félidő elején nem működött Törökország középpályás védekezése, Marcel Sabitzerék a védelmi vonalak közt több alkalommal vehették fel a labdákat, nem egy veszélyes helyzetet kialakítva. Erre reagálva a szövetségi kapitány beküldte Salih Özcant, aki egy szereléssel, két tisztázással és két közbelépéssel zárta a meccset.

Rossz hír viszont a törökök háza táján, hogy a védelem oszlopát, a duplázó Merih Demiralt két meccsre eltiltotta az UEFA, ennélfogva leghamarabb az Eb döntőjében léphetne pályára.

Tipp: Cody Gakpo gólt szerez, 3.25

Szerző: Bózsik Tamás Pál – főszerkesztő

Olvass további focis cikkeket nálunk!

Kövess minket Instagramon!

Kiemelt kép: Alex Grimm/Getty Images

Forrás: Football Meta, The Athletic, SofaScore

További cikkeink