Ezt el kell olvasni! – A Holland Foci (Bérczes Tibor)

Digiqole Ad

Bár már kezd szép lassan teljesen visszaállni a futball csodálatos világa, a focis könyveket és olvasni valókat akkor sem lehet megunni. Nem kell ahhoz karantén, hogy olvassunk egy jót! Éppen ezért folytatjuk sorozatunkat, a római legenda, Francesco Totti könyve után most Bérczes Tibor A Holland Foci című roppant érdekes könyvét ajánljuk.

A borítón: Nuninga, Swart, Keizer és Cruyff

Rinus Michels, Johann Cruyff, Jean-Marc Bosman, De Kuip, Ajax, Kovács István, Suriname, Kiprich József, PSV, Feyenoord. Csak néhány „fogalom”, amely meghatározza a holland futballt és annak történelmét.

A holland foci az 1960-as évek legvégén váratlanul robbant be a köztudatba, mindjárt forradalmasítva is a játékot

-olvasható a könyv hátlapján

És azóta megállíthatatlan. A holland focinak rengeteg mindent köszönhet eme csodálatos játékunk. Páratlan játékosokat és utánpótlást, a totális futballt, meg persze világklasszis edzőket, világklasszis elmével.

Vajon Hollandia tud végre VB-t nyerni 2022-ben? (fotó: Getty Images)

Bérczes Tibor könyve egészen kezdetektől mutat be mindent, kezdve a futball elterjedésével, valamint azzal, hogy hogyan lett az elit sportjából a köznép kedvelt elfoglaltsága a labdarúgás. Plusz, akik szeretnek nagyon mélyre merülni a foci kevésbé ismert és látható világában, ő nekik sem kell szomorkodniuk. A könyvben nem csupán a három holland topcsapatról meg Johann Cruyffről van szó. Az amatőr futballtól kezdve a holland utánpótláson át egészen a stadionokig, a narancssárgák játékának minden négyzetcentimétere górcső alá véve.

Sok más fejezetet leszámítva talán az egyik legérdekesebb az, ami a holland utánpótlást mutatja be. A klubok többsége nagyon korán elkezdi az utánpótlásképzést. De a végén általában mindig az Ajax, Feyenoord, PSV hármas valamelyikének az akadémiáján landolnak az ígéretes üstökösök. Akik egy idő után jó pénzért eladják, s kezdődik a körforgás előröl.

A sokszínű holland foci egy másik fejezet címe, ami szintén elgondolkodtató. A remekül beilleszkedő suriname-i, indonéz, molukkai, marokkói, illetve antillai bevándorlók között is számtalan tehetséges futballista akad. Csak hogy néhányat említsünk (a fönti sorrend szerint): Seedorf, Van Persie, Van Bronckhorst, Afellay, Gregory van der Wiel. Ők szintén nagyban hozzájárultak a holland labdarúgás sikerességéhez – tetejébe az utánpótlás csillogásához is.

Van Persie-nek indonéz vér is csörgedezik ereiben. (fotó: Getty Images)

A remekmű végén található egy igazi csemege, mely kulisszatitkokkal, egy kis történelemmel és számos érdekességgel mutatja be a holland-német futballháborút.

Magyaros, hollandos

Magyar vonatkozásokból csakugyan akad bőven – Kiprich József, a Feyenoord legendája; Kovács István, az Ajax egykori sikeredzője -, mindemellett pedig több interjú is található a könyvben. Többek közt Fehér Csabával is készült beszélgetés, aki 3 évig szolgálta a PSV alakulatát.

A Feyenoord egyik legnagyobb sztárja: Kiprich József (fotó: VI-Images / Getty Images Hungary)

Ebből az olvasmányos könyvből garantáltan mindent megtudsz a narancsosok futballjáról. A holland foci sava-borsa benne van.

Olvass további focis cikkeket nálunk!

Kövess minket Instagramon és Facebookon!