U21-es Eb – értékelés, elemzés, összefoglaló 1. rész

Digiqole Ad

A labdarúgó-vb-selejtezők mellett akadt más válogatott csemege is, amit nézhettünk március 24. és 31. között. Ez pedig a jövő labdarúgóinak kontinenstornája volt, a magyar-szlovén rendezésű U21-es Eb, amelynek 4 magyar helyszíne, 24 csoportmeccse, és egy összességében nem túl szép magyar válogatott szereplése is volt, ezt vesszük most ebben a cikkben górcső alá.
Footballhun TV-tartalom.

U21-es Eb
Nagy sztárok voltak Magyarországon (fotó: Kisbenedek Attila/AFP/Getty Images; Marcio Machado/Getty Images; Jurij Kodrun/The FA/Getty Images)

Az U21-es Eb

Magát az Eb-t új lebonyolításban rendezték meg. Ez némileg a koronavírus-járványnak és az előző Eb-k „igazságtalanságának” is betudható volt, hiszen 3 négyfős csoportból csak egy (a legjobb) csoportmásodik jutott tovább, ezen változtattak egy sokkal kiegyensúlyozottabb lebonyolításra, az UEFA ugyanis 16 csapatossá növelte a torna létszámát. Sajnos olyan kényszerű megoldásokra is rá lett kényszerítve az Európai Labdarúgó Szövetség, hogy a tornát két ciklusra válassza ketté, az elsőben a csoportkör, a másodikban pedig  az egyenes kieséses szakasz kerül megrendezésre. Az már korábban eldőlt, hogy a csoportkör meccseit nézők nélkül kell megrendezni. A magyar U21-es válogatott az A-csoportba kapott besorolást, míg  a másik házigazda szlovén válogatott a B-be. Egyik gárda sem tartozott a favoritok közé, de voltak meglepetés vagy visszatérő együttesek is, többek közt Izland, Csehország, Svájc és Dánia is itt volt, sőt, utóbbi még itt is van, a remek dán szereplés mellett nem szabad elsiklani, a következő rovatokban ezt is taglaljuk.

Toplista az U21-es Eb játékosairól

A helyszínek

4 magyar város stadionja adott otthont a tornának. A székesfehérvári MOL Aréna Sóstó mellett az újonnan átadott Bozsik Aréna is rendezett meccseket. Míg Szombathelyen a Haladás Sportkomplexum és a győri Alcufer Stadion is 3-3 meccset rendezett. Így tehát a Fehérvár, a Honvéd, a Haladás és a Gyirmót otthona UEFA-tornának is otthont adhatott. Most először a stadionok történetében. Sok magyar szurkoló sérelmezte, hogy keleten miért nem rendeztek meccset, hiszen például a debreceni Nagyerdei Stadion, esetleg a miskolci DVTK Aréna is alkalmas lehetett volna, de így, hogy nézők nem mehettek, valamennyire elengedhették ezt. Ami a szlovén helyszíneket illeti, a B-, illetve a D-csoport játszott Ljubljanában, Koperben, Celjében és Mariborban. Korábban Magyarország a 2014-es U19-es Eb-nek adott még otthont, ekkor Pápa, a győri ETO Park, a budapesti Szusza Ferenc Stadion és Felcsúton a Pancho Aréna rendezhetett U21-es Eb-meccseket

U21-es Eb
Nagyra nyílt sajnos az olló (fotó: Isza Ferenc/AFP/Getty Images)

Kilátástalannak tűnő jövő

Több dolog is sújtotta Gera Zoltán csapatát. Az Eb előtt a magyar válogatott elvesztette többek közt csapatkapitányát, Demjén Patrikot, a Puskás-díjas Zsóri Dánielt, a németektől hozzánk átengedett Dárdai Palkót. Illetve a ZTE-ben remek szezont futó Szánthó Regőt vagy az amerikai karriere készülő Schön Szabolcsot, pozitív koronavírus-tesztek és sérülések miatt. Ráadásul a halálcsoportba került a magyar válogatott, hiszen az előző két kiírásban mindig döntőző németek, az utánpótlásukról elhíresedett hollandok és az előző Eb-elődöntőse, a román csapat kapott hozzánk besorolást. A németek elleni keretben tehát 3 légiós (Balogh-Parma, Szőke-Heracles, Bukta-Altach) kapott szerepet, akik az olasz, a holland és az osztrák bajnokságban pallérozódnak. A többiek a hazai első-, illetve másodosztályban játszanak. Az NB II-ből Mocsi Attila a Haladás, Bárány a Debrecen, Hinora a Vasas, Kovács pedig a Budaörs csapatát képviselte.

A többi játékos mind az élvonalban játszik. A keretben a Budafok 4, az MTK 5, a Puskás Akadémia 3, a többi NB I-es gárda csak 1-1 játékost adott a tornának, ilyen csapat volt például a Honvéd, a MOL Fehérvár, a Paks és a Kisvárda.

Összeségében a keretre ránézve volt bizakodásra ok, a legutóbbi meccsekre ránézve viszont kevésbé. Gera Zoltánnal csak 1 meccset nyert meg a magyar U21-es válogatott (Oroszország-ot 2-0-ra vertük Fehérváron 2020 novemberében). Emellett 3 döntetlen (Dániában 0-0, Észak-Írországban 1-1, Szombathelyen a szlovénekkel 3-3) és 4 vereség (Felcsúton Norvégiától 3-0-s, Zalaegerszegen a horvátoktól 4-1-es, a Puskás Arénában az osztrákoktól 1-0-ás, míg a szlovénektől Celjében szintén 1-0-s vereség). A tornát megelőzően a Gera-éra góllövőlistáját Bíró Bence vezette 4 góllal. Rajta kívül Szőke Adrián, Szendrei Norbert és Kiss Tamás voltak eredményesek 1-1 találattal.  

Keserű szájíze lehet Gera Zoltánnak, bár a csapatot ért kritikák azért túlzottan erősek (fotó: Chris Ricco/UEFA/Getty Images)

A mi négyesünk

Maga a torna pedig nem váltott ki sok pozitív hatást a szurkolókból, érthető is. 0 ponttal, 2 szem rúgott, és 11 kapott góllal zártuk a részben hazai rendezésű Európa-bajnokságot. A németek elleni első csoportmeccsen 60 percig jól bírtuk, ám a wolfsburgi Baku 1 gólpassza és 2 gólja szűk negyedóra alatt 3 gólos vereséggé alakította a meccsünket. A magyar csapat az első lövési kísérletére közel 77 percet kellett várni. Eközben a románok és a hollandok a Bozsik Arénában nem bírtak egymással, 1-1 lett a vége. A második körben Románia ellen elvárás lett a győzelem, amihez nagyon közel is állt a válogatott. Sokkal bátrabban kezdett és játszott, mint Németország ellen, és ugyan Szőke Adriánt kiállították az első félidő végén, Csonka András találatával mégis mi szereztük meg a vezetést. Ám nem bírtuk ki a hajráig, előbb egyenlített, majd fordított Románia, és 2-1-re legyűrt minket.

Így eltiltottak sorával vágtunk neki a hollandok elleni meccsnek, többek közt sem Kiss, sem Szőke nem állhatott Gera Zoltán rendelkezésére. Az első negyedóra a miénk volt, csakhogy az első félidőt ezúttal nem bírtuk ki. De Wit megszerezte a vezetést a hollandoknak, a második félidőt pedig gyors hidegzuhanyként holland gólok követték. Így a 60. perc után mire büntetőhöz jutottunk, addigra már 3-0 állt az eredményjelzőn a hollandok neve mellett. Ha valaki megérdemelte a gólt az Bolla Bendegúz, büntetőből meg is tette. Ezután jött egy újabb holland találat (4-1) majd a végére további kettőt tartogatott az Oranje, és végül 6-1-re kiütötte a mienket, az eredménnyel meg a biztosítékot a szurkolóknál. Míg a felnőttek remekelnek, az utánpótlás nagyon leszerepelt ebben az időben, sokan a játékosokat. Sokan pedig Gera Zoltánt találták meg kritikával.

Ez az Eb gyengén sikerült, ezért utánajártunk, az utóbbi években hogyan teljesítettünk nagy tornákon. (A magyar válogatott egyébként 1998 után volt itt ismét az U21-es Eb-n)

Amikor 2009-ben harmadikok lettünk az U20-as VB-n (fotó: KHALED DESOUKI/AFP/Getty Images)

Múltidéző

Legutóbb 2019-ben az írországi U17-es Eb-n volt magyar résztvevő nagy tornán, ez pedig kimagaslóan sikerült. A magyar válogatott hibátlanul zárta a csoportkört, Portugália, Izland és Oroszország csapatát is legyőzte, ám a negyeddöntőben a spanyolok elleni büntetőpárbajt elvesztette, de vb-kvalifikációért harcolhatott Belgium ellen, itt pedig a tizenegyesek már velünk voltak, úgyhogy úgy jutottunk ki a brazíliai VB-re, hogy veretlenek voltunk rendes játékidőben az Eb-n. Sajnos a VB nem úgy sikerült, Nigéria ellen 4-2-re, Ecuador ellen 3-2-re kaptunk ki, Ausztrália ellen pedig 2-2-es döntetlent játszottunk.

2017-ben a Szoboszlai Dominik vezette magyar U17-es válogatott Horvátországban szerepelt az Eb-n. Rögtön egy meglepetéssel kezdett, legyőzte a franciákat 3-2-re, majd 1-1-et játszott a skótokkal és végül 4-0-ra kiütötte a feröeri válogatottat. Csonka András (aki most az U21-es Eb-n Románia ellen betalált) öngóljával Törökország ellen kiestünk, majd a VB-ért folyó meccset is elvesztettük a franciákkal szemben.

2014-ben az U19-es Eb-n hazai pályán játszhatott a magyar válogatott. Ugyanakkor ekkor is pocsékul indult a torna. Ausztria ellen 2-1-es, Portugália ellen 6-1-es vereség, Izrael ellen egy becsületgyőzelemmel tudott búcsúzni a válogatott. A Kalmár Zsolt és Mervó Bence vezette gárda viszont az azt követő világbajnokságon az egyenes kieséses szakaszba jutott. Ugyan a brazilok és a nigériaiak ellen is vereséget szenvedett, az észak-koreaiak elleni 5-1 elég volt a szerbek elleni nyolcaddöntőhöz. Ahol aztán 1-1 után a hosszabbításban Talabér Attila öngólja pecsételte meg a sorsunkat.

Szintén emlékezetes a magyar válogatott 2009-es U20-as VB-bronza vagy a felnőttek 2016-os Eb-nyolcaddöntője. Így tehát kijelenthető, hogy az elmúlt években most szerepelt a leggyengébben magyar válogatott nagy tornán.

Szerző: Tarr Ákos, a Footballhun TV szerkesztője.

Az Eb összefoglalója

Olvass további focis cikkeket nálunk!

Kövess minket Instagramon és Facebookon!

Kiemelt kép: Kisbenedek Attila/AFP/Getty Images; Marcio Machado/Getty Images; Jurij Kodrun/The FA/Getty Images