Union Berlin 2-0 Hertha Berlin: darabokra szedett vendégek

Digiqole Ad

Különleges rangadókat, kuriózumnak számító meccseket hozunk el Meccsezés rovatunkban, most a berlini derbiről, az Union Berlin-Hertha Berlin meccsről készültünk átfogó beszámolóval – beleértve a két gárdát is. Egy teljes zavarban lévő Herthával, egy lelkét is kidolgozó Unionnal, klasszikus berlini futballélménnyel lettünk gazdagabbak. Érdemes lesz velünk tartani.

Union Berlin
Berlini derbi – Dárdaival és Awoniyval (fotó: Ulrik Pedersen/NurPhoto/Getty Images; Ulrik Pedersen/NurPhoto/Getty Images; Andreas Gora/picture alliance/Getty Images)

Kiélvezik, az biztos!

Megszokott, hogy egy adott ország fővárosának van az egyik legsikeresebb és legnagyobb múlttal rendelkező klubja – de nem Németországban! Sőt, az első Bundesligában lejátszott fővárosi derbire is egészen 2019-ig kellett várni, a hétvégén került sor az ötödikre az első osztályban. A sokat megélt berlinieknek tehát van mit bepótolniuk, a hazai szurkolók ki is használták a derbit, pazar, önfeledt ünnepélyt rendeztek a Stadion An der Alten Försterei-ban.

Union Berlin
Príma hangulat uralkodott a stadionban (fotó: Martin Rose/Getty Images)

Piros sarok: Union; kék-fehér sarok: Hertha

Az Union Berlin feljutását követő harmadik szezonját tapossa már egyhuzamban a Bundesligában, egyre többet fejlődő játékkal. Míg a gárda első szezonjában a támadójáték a pontrúgásokra és a beadásokra épült, addig mára egy, az élmezőny közelébe tartozó együttessé nőtte ki magát, kifejezetten szórakoztató futballal. Urs Fischer alázatos és nagy munkabírással rendelkező fiai, mint Robin Knoche vagy Genki Haragucsi mellett a berliniek csatárduója, a Taiwo Awoniyi, Max Kruse kettős szintén megállíthatatlan. A Bayern dolgát szintúgy megnehezítették.

Dárdai Pál egyre több kritikát kap klubja háza tájáról is – jogtalanul (fotó: Andreas Gora/picture alliance/Getty Images)

Áll a bál berlin másik oldalán. Mikor a Hertha Dárdai első időszakában igen gyér költségvetésből éveken keresztül a bajnokság stabil középcsapata volt, amellett, hogy nem egyszer Európa felé kacsingatott, a Hertha vezetősége pedig szeretett volna nagyot álmodni. Ám a sok újonnan érkező játékos, illetve a nagynevű edzők nem tudtak egy következő szintet jelenteni. Ezenfelül a Hertha a csapategység bármilyen jelét sem mutatva 2020-21-ben végig a kiesés ellen küzdött. A klub aztán visszafordult Dárdaihoz, viszont hiába tartotta benn a kék-fehéreket, folyamatosan támadják. Akár a vezetőség, akár korábbi legendák, de mindig találnak kivetni valót a Herthában – pedig a problémákat saját maguknak köszönhetik.

Nem kérdés, hogy melyik csapat Berlin ura

A tabellán elfoglalt helyezésnek megfelelően kezdett az Union Berlin. Már az első minutumokban megkezdte a letámadást, ami láthatóan nem ízlett a még jócskán az öltözőben ragadt Herthának. Dárdai együttese a nyolcadik percben ennek megfelelően kapitulált: Dárdai Márton nagy hibáját követően Awoniyi maradt higgadt a befejezésnél, aki az Union gólrekordere a Bundesligában. (1-0)

Union Berlin
Awoniyi gyors, erős, megállíthatatlan (fotó: Ulrik Pedersen/NurPhoto/Getty Images)

Egészen a 10. percig kellett várni, amíg a kék-fehérek feltűntek az ellenfél kapuja előtt, ám még ebben a percben jött egy Union-keresztléc: látszódott, a Herthánál nagyon gyorsan ébresztőt kell fújni. Az Unionéhoz hasonló üzemi hőfokot még később sem volt képes felvenni a vendég csapat, noha legalább a labdát birtokolta a gólt követő időszakban, de ezzel nem ment sokra.

Fischer legényei a védekezéskor felvett 5-3-2-es formációban nagyon szűken és kompaktan tudtak védekezni, egy labdaérintés után biztosan találkoztak az ellenféllel. A legnagyobb gondban a vendégek szűrő párosa, Santiago Ascacibar és Lucas Tousart volt. Hátulról az Union három belső középpályása, elölről pedig a két ék fogta őket közre, ezzel ellehetetlenítve a Hertha-labdakihozatalokat; Awoniyiék folyton létszámfölényeket alakítottak ki, viszont egy az egyben is jobban akartak; egyszerűen alig lehetett látni idegenbeli nyert párharcokat: az Union spílerei csúsztak-másztak a labdákért, gyorsabban reagáltak Piatekéknél.

Éppen ezért a Herthának talán többet kellett volna igénybe venni a szélső területeket, de a beadásaik sem hordoztak kellő veszélyt. Ráadásul állandó gólfelelős center nélkül nehéz feladatnak ígérkezett a gólszerzés. Ebben az idényben sem Krzysztof Piatek, sem David Selke, sem Ishak Belfodil, sem pedig Stefan Jovetics nem tudja olyan arányban termelni a találatokat, mint például a túloldalon Awoniyi.

Aztán a 30. percben Christpher Trimmel jóvoltából megőrült a stadion. Egy hazai szögletből eleresztett átlövés formájában érkezett a teljesen megérdemelt második hálózörrenés. Az Union valósággal leszedte a pályáról városi riválisát. (2-0)

Stuat Serdar üde szinfoltja volt a Herthának (fotó: Ulrik Pedersen/NurPhoto/Getty Images)

Egyetlen reménysugár maradt a Hertha-hívek számára, mégpedig Stuat Serdar. A német középpályás igyekezett felrázni csapata támadásait, de Haragucsi rajta volt, hogy elvegye a kedvét, és követte őt mindenhova, nem csoda, hogy csak nagy birkózások árán tudott kapura törni.

Dárdai próbált reagálni

Méghozzá úgy, hogy a félidő utolsó öt percénél Ascacibar visszalépett harmadik védőnek labdatartásnál, ezzel kiszakadva abból – a már említett – unioni ötös gyűrűből a középpályájáról. Ezzel a húzással több esélye volt a kék-fehéreknek a félelmetes hazai csatárduóval szemben támadásépítésnél. Majd a félidő hajrájában jött a dráma, a semmiből talált egy gólt Peter Pekarík, ezzel szépített volna a Hertha, mindemellett lélektanilag a lehető legjobb időben. Először a gólvonal-technológiának kellett közbelépnie, amely megadta a találatot. Ám a VAR vonalai alapján Piatek lesen tartózkodott az átadás pillanatában, ezzel visszavonták.

Ilyen dráma illik egy berlini derbihez!

Union Berlin
Urs Fischer teljesen elégedett lehetett (fotó: Andreas Gora/picture alliance/Getty Images)

BL-szint az Uniontól

A fordulást rögtön egy csere követte, a már említett Ishak Belfodil becserélésével igyekezett menteni a menthetőt a magyar szakember; abban bízva, hogyha a csapatának semmi ideje nincs a középpályáján, legalább a fellőtt labdákat meg tudja tartani, és azokból lehetőségeket kialakítani a két támadó.

Értelemszerűen az Union Berlin nem tudta ugyanazzal a tökéletes szervezettséggel folytatni a találkozót, valamivel több szabad sáv állt Serdarék rendelkezésére. Ennek ellenére a hazaiak belépői tovább kísérték a játékot; az történt, amit az Union spílerei akartak. Igyekeztek lezárni a rangadót, a 60. perc környékén Kruse, illetve Haragucsi tűzte kapura labdát. Ha négy-öt gólos siker született volna, akkor sem lepődött volna meg senki.

A Hertha estéjét a kommunikáció és a csapategység teljes hiánya, a rossz egyéni megmozdulások jellemezték, viszont ettől függetlenül igyekeztek, és még így is meg lett volna az esélyük, hogy visszajöjjenek a találkozóba. Az ellentétet képviselte Urs Fischer alakulata. Topcsapathoz méltó, BL-szintű mentalitással tettek róla, hogy a berlini derbi valóban derbi legyen.

Nem kérdés, Berlin az Unioné!

Szerző: Bózsik Tamás – főszerkesztő

ŐK LETTEK NÁLUNK 2021 LEGJOBB MAGYAR LÉGIÓSAI!

Olvass további focis cikkeket nálunk!

Kövess minket Instagramon és Facebookon!

Kiemelt kép: Ulrik Pedersen/NurPhoto/Getty Images; Ulrik Pedersen/NurPhoto/Getty Images; Andreas Gora/picture alliance/Getty Images