A MOL Magyar Kupa legjobban várt fordulóján vagyunk túl

Digiqole Ad

Összefoglalók, helyszíni beszámolók a MOL Magyar Kupa harmadik köréből, többek között az NB II-listavezető ETO és a DVSC, illetve a drámai Honvéd-Paks párharcról. Ez történt a legjobb 32 között. Footballhun TV-tartalom.

MOL Magyar Kupa
A paksi rutin megtestesítői: Bognár György vezetőedző, Böde Dániel és a 2008 óta Pakson futballozó Szabó János (fotó: Foci Java)

A 2020-21-es szezon óta új formátumot öltött a Magyar Kupa, amely immár 3 éve hivatalosan a MOL Magyar Kupa névet viseli. Jelentős változás lett, hogy egymeccses párharcok döntenek végig a sorozat folyamán, és 2021 ősze óta eggyel kevesebb párharcot kell megnyerni a végső győzelemhez az automatikusan főtáblás csapatoknak. A tavalyi idény az iváncsai Fradi-verőkről, a budafoki menetelésről, valamint a ZTE legelső kupagyőzelméről marad emlékezetes. Reméljük, idén sem maradunk kupaizgalmak nélkül. 

MOL Magyar Kupa
A győztes gól pillanata (fotó: Foci Java)

ETO FC Győr-Debreceni VSC – helyszíni riport

Október utolsó napján este fél nyolckor indult útjára a labda az ETO Parkban. A nézőszám a februári meccsükhöz képest megsokszorozódott, körülbelül 3-4000 ember is helyet foglalt a lelátón, de még a bevonuláskor is kígyózott a sor a beléptetésnél. Természetesen Győrben talán a 2022-es Ferencváros elleni kupameccs mozgatta meg jobban a helyieket a 2015-ös kizárás óta, most azonban nemcsak az ellenfél minősége, hanem saját csapatuk teljesítménye miatt is érkezett ennyi szurkoló a helyszínre. Az ETO jelenleg vezeti a másodosztályt, igaz, a nagyobb rangadókon (Nyíregyháza, Honvéd, Haladás, Szeged) nem sikerült begyűjteni a 3 pontot.

A meccset a hazaiak kezdték jobban, egy akción belül háromszor is veszélyeztettek, ezeknél a kapufa és Milosevics kapus mentette meg a Debrecent, amely csak 20-25 perc elteltével tudta felvenni a mérkőzés ritmusát.

MOL Magyar Kupa
A hazai szurkolók (fotó: Foci Java)

A győri szurkolók a második félidőt egy pirotechnikai showwal indították, majd csapatuk ismét helyzetekkel nyitott. A DVSC szimpatizánsai is szép számmal elkísérték a csapatot, így igazi NB I-es hangulat alakult ki a győri stadionban, csakhogy a gól nem akart összejönni egyik oldalon sem. A szerb Majdevac ugyan megtörte a jeget, ám méteres lesről indult, így a játékvezető nem adta meg a találatot. A Rába-partiak játékán nagyon érződött a motiváció és az elszántság, hiszen egy NB I-es csapat ellen mutathatták meg, mi rejlik bennük. Játékban sokszor a DVSC fölé tudtak kerekedni, de végül győzött a rutin.

Blagojevics az utolsó percekre beküldte Bárány Donátot, aki Dzsudzsák Balázs beívelése után befejelte a győztes gólt a rosszul elmozduló Pap Eduard hálójába. A beköszönés későn érkezett, így a hazaiak nem tudtak már válaszolni, viszont óriási elismerést kaptak szurkolóiktól. A vendégek pedig méltó módon megünnepelték a továbbjutást, ugyanis meg kellett küzdeniük az ETO-val, amellyel valószínűleg jövőre az élvonalban is összecsaphatnak.

Lapunknak a DVSC csapatkapitánya, a 109-szeres magyar válogatott Dzsudzsák Balázs így nyilatkozott a kiélezett találkozót követően: „Nagyon örülök, a legfontosabb az a végeredmény, továbbjutottunk, feladat teljesítve, a következő körben vagyunk. Nyilván tudtuk, hogy egy nagyon motivált csapat lesz az ellenfél, ez volt tavaly is, de ez egy teljesen más Győr volt, ez a csapat most a feljutásért hajt. Érezhető volt, hogy szerettek volna minket megverni, azonban helyt állt a csapat.

Párharcokban, motivációban felvették velünk a versenyt, viszont szerencsére a végén jött a fontos gól, úgyhogy örülünk, hogy egy ilyen nehéz héten sikerült kivívnunk a továbbjutást.

3 nappal ezelőtt a Puskás ellen volt 1 pontunk, megyünk tovább. Mindig a következő meccsre fókuszálunk, a legfontosabb most a mezőkövesdi, aztán Paks, majd szünet, úgyhogy amennyi pontot csak tudunk, szeretnénk begyűjteni. A kupában ma továbbjutottunk, aztán majd meglátjuk, a szezon végén hol végzünk” – zárta a gólpasszt adó Dzsudzsák.

Szombathelyi Haladás-Zalaegerszeg

Ferencváros-Újpest, Diósgyőr-Nyíregyháza, ETO-Fehérvár, Vasas-Honvéd, Szeged-Békéscsaba, Siófok-Kaposvár, Debrecen-Nyíregyháza, MTK-Ferencváros és még lehetne sorolni a magyarországi derbiket, örökrangadókat. A közelmúltban mindegyikre volt példa, ám Nyugat-Magyarország legnagyobb rivalizálására 4463 nap után került sor ismét, ugyanis a Szombathelyi Haladás a címvédő Zalaegerszeget fogadta.

MOL Magyar Kupa
Mérkőzés a lelátókon: a Haladás-tábor élőképe… (fotó: Foci Java)

2011 után volt ismét tétmeccsen Haladás-ZTE mérkőzés (3 felkészülési meccset vívott azóta a két klub), úgyhogy felfokozott izgalmakkal várta mindenki ezt a mérkőzést. Mindkét csapat rossz formában volt a találkozó előtt, amire közel 7000 jegy kelt el. Ennél többen csak a Ferencváros elleni NB I-es meccseken voltak többen kint a Rohonci úton az új stadionban. 

…és a ZTE-tábor élőképe (fotó: Foci Java)

A vendégszektor és a hazai B-közép is teljesen megtelt, már a meccs előtt hangoltak egymás ellen a csapatok. A két vezetőedző, Aleksandar Jovics, valamint Boér Gábor is az alapcsapatát küldte ki a rangadóra. A bevonulás előtt a két tábor óriási élőképeket varázsolt, a szombathelyi szurkolók koreográfiáját pedig szépen körbeölelte a zöld-fehér füstfelhő. A találkozó hangulatára nem lehetett panasz, az egész találkozón végigbuzdította sajátjait a szombathelyi és zalaegerszegi publikum.

Noha a Haladás bátran kezdett, a ZTE volt veszélyesebb az első 20 percben. Pálfi Donát (Haladás) kapusnak volt dolga, ám a védelmi megingásoknál nem tudott mit tenni, Ubochioma Meshack és Yohan Croizet 2 góljával elhúzott a ZTE. A védelem, illetve a hálóőrmindkét szituációban kiszolgáltatott helyzetbe került. Jóllehet azonnal jött a szépítés hazai részről, miután Horváth Rajmund a rövidbe húzta vissza a labdát, 1-2.

A folytatásban nem volt élénk játék, így maradt az egygólos egerszegi a vezetés. Az első félidőben jogosan számon kérhettek Bogár Gegrő játékvezetőn a szurkolók egy meg nem adott tizenegyest, miután Csóka lerántotta Pintér Filipet a tizenhatoson belül. A VAR-vizsgálat után sem változtatta meg döntését Bogár pedig a vendégek mestere, Boér Gábor is valószínűnek tartotta, hogy ezért büntetőt fognak ítélni. 

A második félidőre úgy jöttek ki a hazaiak, mint akik vért ittak, és eltüntették a pályáról az osztálykülönbséget. Nagy ziccerek, lövések, fejesek sora, csakhogy az egyenlítés nem akart megszületni. A ZTE nagyjából a 80. percben jutott el veszélyes helyzetig a második félidőben, az eddig 7 gólnál járó Mance lövését azonban védte Pálfi.

Ami a kapusokat illeti, végül a szombathelyi nevelésű Dombó Dávid lett a hős, aki 2 bravúrral tartotta 1 gólon a Haladást, és a ráadásban ziccert védett. A Zalaegerszeg így megnyerte a nyugati rangadót, egyben pedig kiejtette a Haladást a Magyar Kupából.

A két csapat 2012 után találkozott ismét tétmeccsen, amire a szurkolók ki voltak éhezve; az ilyen felfokozott hangulatú, parázs összecsapásokra nagy szükség van itthon, bízzunk benne, hogy hamarosan újra összecsap egymással a két rivális. 

MOL Magyar Kupa
Kiélezett küzdelem zajlott a pályán a Honvéd-Pakson (fotó: Foci Java)

Budapest Honvéd-Paksi FC – helyszíni beszámoló

A kedden edzőváltáson átesett Budapest Honvéd a 2022-ben döntőt játszó Paksi FC-t látta vendégül a Bozsik Arénában. A hazaiaknál ideiglenesen, a játékosként 2020-ban Magyar Kupát nyert, Djordje Kamber irányított, akinek nem volt könnyű dolga a csapat összeállításakor, hiszen 5 sérülttel kellett számolnia. Többek között a házi gólkirály, Kerezsi Zalán sem állt a rendelkezésére. Eördögh András majdnem 2 hónap kihagyás után visszatért a csapatba, viszont a mérkőzésen újabb sérülések következtek be: Adorján Krisztián, Kovács Nikolasz, Pekár István és Lőrinczy Attila is kisebb-nagyobb sérülések miatt hagyat el a pályát.

Egyébként a mérkőzés előtt egy remek fényjátéknak lehettünk szemtanúi, valamint olyan ismerős arcokat is fel lehetett fedezni a lelátón, mint Varga Barnabás vagy Fiola Attila. A két sérült magyar válogatott játékos vélhetően korábbi csapata miatt látogatott ki a mérkőzésre.

A paksiak a szokásos totális támadófutball szellemében léptek pályára, a meccsen összesen 5 támadót is bevetettek. A találkozó első gólját ugyan Könyves révén a tolnaiak szerezték, de a korábbi kispesti kapus, Szappanos Péter öngólt vétett Lőrinczy szöglete után. Nem sokkal később a VAR megítélt egy tizenegyest a Paksnak, amit viszont Haraszti Zsolt az Északi Kanyarba helyezett, ennélfogva maradt az 1-1.

Miután fordultak a felek mindkét csapat előtt adódtak meccslabdák, a sérülések, illetve a szűkült keret nem tántorította el a kispestieket, akik óriásit küzdöttek, ugyanakkor a 88. percben Hahn János befejelte a paksiak újabb gólját. Holman helyére aztán érkezett az a Bobál Gergely, aki 10 másodperccel a meccs vége előtt egy kapáslövésből egyenlített. Ez a löket már-már Sallai Roland szerbeknek lőtt találatát idézte, így jöhetett a 2×15 perc (2-2).

Megmaradt a kiegyenlített játék, noha nagyobb helyzetei a paksiaknak voltak. Tujveltől dupla bravúrra volt szükség, hogy eljussanak az együttesek a büntetőpárbajig. A Honvédnál ebben a szezonban csak Holman Dávid és Lőrinczy Attila rúgott büntetőt, a meccs ezen szakaszára egyikük sem volt a pályán, ezért a fiatalokra került a sor. Bocskay Bertalan, Keresztes Noel, Kocsis Dominik, Kocsis Gergely és Szabó Alex volt a kijelölt 5 rúgó, akiknek az átlagéletkora 20 év volt.

MOL Magyar Kupa
Szappanos mindent eldöntő védése (fotó: Foci Java)

A paksiaknál rendre rutinos NB I-es játékosok végezték el a büntetőket. Az első 4 kör hibátlanul ment le, utolsó rúgóként a korábbi válogatott Hahn János és a 18 esztendős Kocsis Gergely állt oda a büntetőponthoz. Hahn bírta a nyomást, ellenben Kocsis tizenegyesét Szappanos kifogta. A korábbi kispesti kapus pedig nem túl sportszerű módon a Honvéd táborának mutogatva ünnepelte meg a paksi továbbjutást.

Összességében a Honvéd emelt fővel búcsúzhatott a Magyar Kupától, ám a 2011-12-es szezon után most először nem tagja a nyolcaddöntő mezőnyének. 2200-an látogattak ki a Bozsik Stadionba, a kispesti és paksi szurkolóknak hála szurkolásban sem volt hiány.

Interjú Gyürki Gergővel, a Tatabánya vezetőedzőjével (fotó. H9)

Tatabánya-Újpest

15 év után ismét Tatabányára látogatott az Újpest. A harmadosztályú gárda célja idén a feljutás, a Hamis Kilences YouTube-csatorna pedig októberben forgatott a bányászvárosban, ahol Gyürki Gergő vezetőedző beszélt a várakozásokról: “A Magyar Kupában azzal a célkitűzéssel vágtunk neki, hogy szeretnénk bejutni a legjobb 32 közé, ezt a célt teljesítettük. Innentől kezdve reménykedtünk abban, hogy sikerül egy nagymultú, tradícionális klubot idehozni, és a Fortuna velünk volt,

de nekünk kifejezetten szerencsétlen, hogy egy szerdai napon kerül megrendezésre, két kulcsfontosságú bajnoki között.

Emiatt mérlegelni kell, hogy mekkora prioritást élvez ez a meccs, vagy a játékoskeretet mennyire tudjuk rotálni, mert sok a sérültünk, sok olyan játékos van, aki csak most tér vissza ez edzésekre és a csapatba” – nyilatkozta Gyürki.

A vendégszektor teljesen megtelt, de a hazaiak is kitettek magukért, akik bő 50 percig állták a sarat az NB I 3. helyén tanyázó lila-fehérekkel szemben. Ugyanakkor az észt Oliver Jürgens első újpesti gólja megtörte a jeget, Simon Krisztián pedig beállította a végeredményt: Tatabánya-Újpest 0:2. 

MOL Magyar Kupa
Volt itt minden: FTC-PAFC-kupacsata (fotó: PAFC)

További eredmények

A leggólgazdagabb meccs. Két NB I-es élcsapat, a Ferencváros és a Puskás Akadémia csatája hozta a forduló egyetlen és a kupaszezon első élvonalbeli kupacsatáját, ahol egy hétgólos őrületnek lehettek szemtanúi a kilátogató szurkolók. (Érdekesség, hogy MOL Magyar Kupa-meccsen most először voltak nézők a Groupamában, mivel az eddigi egyetlen Üllői úti MMK-mérkőzés zárt kapus volt 2021-ben, akkor a Fradi kikapott a Fehérvártól).

Az első félidőben Gruber góljára két hátvéd, Civic és Aaneba válaszolt, a 19 éves játékos azonban 2-2-re mentette a meccset. A sérüléséből visszatérő Traoré a hosszabbításban úgy nézett ki győztes gólt szerez, habár Favorov erre is válaszolt: 3-3. Már a 130. percen túl voltunk, amikor egy büntetőt kaptak a hazaiak, amit Abu Fani értékesített. A 4-3-as végeredménnyel a Ferencváros lett nyolcaddöntős, a Puskás pedig a Fehérvár és a Mezőkövesd után a harmadik élvonalbeli búcsúzó a szezonban. 

Az óriásölőknek nem sok babér termett. A Vidit kiejtő ESMTK tükörsimán kikapott az MTK Budapest csapatától (0-4), míg a matyóföldieket legyőző Ajka Tiszakécskén esett ki a kupából. A hétvégén a bajnokságban aztán visszavágtak a zöld-fehérek. 

A forduló meglepetését 2 csapat okozta. A megyei I. osztályú Mezőörs büntetőkkel kiejtette a Kaposvári Rákóczit, míg az NB III-as élcsapat, a Veszprém izgalmas meccsen 3-2-re legyőzte a tavalyi döntős Budafokot. 

NB I

A többi NB I-es csapat teljesítménye. A Kecskemétnek nem volt könnyű dolga Szegeden, bár végül Ilyinbor fejesével kiharcolta a továbbjutást. A DVTK a 2 NB II-es szezonjában nem tudott nyerni a Balaton-partján, de most legyőzte a Siófokot 3-1-re, és 2021 után ismét nyolcaddöntős. A Kisvárda szintén nem hibázott, a megyei I. osztályú Unione-nak 6-ot gurítottak. Összességében 10-ből 9 NB I-es csapat továbbjutott, ám az biztos volt, hogy 1 ki fog esni. 

NB II

Az NB II-esek közül a Nyíregyháza Dunaföldváron harcolta ki a 16 közé jutást, de a Kozármisleny-Kazincbarcika és Vasas-Gyirmót összecsapásokon biztos volt egy másodosztályú kieső, és ezek a sárga-kék vendégek voltak. A Misleny izgalmas meccsen 4-2-re nyert, míg a Vasas 3-1-es sikert aratott. A 11-ből 3 NB II-es csapat lesz csak ott a folytatásban, igaz, csak a Budafok búcsúzott alacsonyabb osztályú ellen.

NB III 

Zárjuk a sort az NB III-as párharccal, ahol a Szentlőrinc 3-0-s sikerével túljutott a Kelenen, csatlakozva a legjobb 16 mezőnyéhez. 

Sorsoltak: íme, a következő kör

A MOL Magyar Kupa nyolcaddöntőinek párosításai
Debrecen-Ferencváros
Diósgyőr-Zalaegerszeg
Újpest-Paks
Kozármisleny-MTK
Tiszakécske-Kisvárda
Veszprém-Kecskemét
Mezőörs-Vasas
Szentlőrinc-Nyíregyháza
BajnokságCsapatok számaNév szerint
NB I9DVSC, DVTK, FTC, Kecskemét, Kisvárda, MTK, Paks, Újpest, ZTE,
NB II4 Kozármisleny, Nyíregyháza, Tiszakécske, Vasas
NB III2Szentlőrinc, Veszprém
Megye I1Mezőörs
A nyolcaddöntő mezőnye osztályonként

Videós vlog a 3 mérkőzésről

A tatabányai forgatás a H9 YouTube-csatorna oldalán

Szerző: Tarr Ákos, a Footballhun TV szerkesztője

Olvass további focis cikkeket nálunk!

Kövess minket Instagramon és Facebookon!

További cikkeink