Bemutatjuk a meggypiros mez viselőit – kapusok: Dibusz Dénes

Digiqole Ad

Annak apropóján, hogy szép lassan, de egyre inkább közeledik a várva várt Európa-bajnokság, bemutatjuk válogatottunk játékosait. Így kétségtelenül képben leszel a meggypiros mez viselőivel. Érkezik Dibusz Dénes!
Goal Vonal-tartalom.

Dibusz Dénes
Gulácsi klubjába való visszatérésének hála Dibusz Dénes két meccsen is védhette a kaput (fotó: Jonathan Moscrop/Getty Images)

Dibusz Dénes

  • klub: Ferencvárosi TC
  • válogatottság: 14
  • poszt: kapus
  • életkor: 30 éves
  • legnagyobb sikerei: BL-, és El-csoportkörös, „az év legjobb NB I-es labdarúgója (2019)”

Klubcsapataiban

Dibusz Dénes, 1990. november 16-án Pécsett látta meg a napvilágot. A labdarúgást szintén szülővárosában kezdte meg a Pécsi Mecsek FC-ben. Az utánpótlás csapatokat végigjárva 2009 júniusában mutatkozhatott be az első csapat kapujában, egy ZTE II elleni rangadó alkalmával. A 2009-10-es szezont végül Barcson töltötte kölcsönben, ahol 20 mérkőzésen szerepelt. A következő idényben visszahívták Pécsre, melynek kirobbanthatatlan tagja lett az elkövetkező években.

Akkoriban a PMFC pályaedzője, Mink Olivér európai szinten is komoly karriert jósolt „Dininek”, rendkívüli tehetsége és alázatosságának köszönhetően.

Képességeire a fővárosban is felfigyeltek, a Ferencvárosi Torna Club 2014-ben jelentette be a 188 cm magas hálóőr érkezését. Thomas Doll, majd Szerhij Rebrov is alapemberként tekint Dibuszra, aki meccsről-meccsre hatalmas védésekkel hálálja meg a belé vetett bizalmat. „Dini” már több mint 200 zöld-fehérben lejátszott mérkőzéssel a háta mögött vált az NB I egyik, ha nem a legjobb kapusává az évek során. 2019-ben a Nemzeti Sport osztályzása alapján az év NB I-es labdarúgója díjat is kiérdemelte az aktuális szezonban nyújtott kiemelkedő teljesítményének okán. Dibusz áttörését ugyanakkor leginkább a tavalyi év hozta meg, amikor is bajnok lett, bejutott a BL-csoportkörbe és 3-szor is magára ölthette a magyar válogatott szerelését. Az elmúlt átigazolási időszakok során több külföldi kérőről is lehetett olvasni a szaksajtóban, de végül mindig maradt szeretett Üllői úti csapatánál.

Válogatottban

A nemzeti csapat keretébe már Pintér Attila irányítása során bekerült, de csak a Dárdai éra idején debütálhatott. Első mérkőzését 2014. október 14-én játszotta a Feröer-szigetek elleni 1-0-s győzelem alkalmával. Azóta további 11-szer állt a válogatott kapujában, többek között a Puskás Aréna nyitómérkőzésén is. Tartalékként részt vett a 2016-os Európa-bajnokságon is, ahol azonban nem kapott játéklehetőséget Bernd Storck szövetségi kapitánytól.

Minden bizonnyal Gulácsi Péter mögött ismét második számú kapusként lehet ott a 2021-es kontinenstornán.

Szerző: Berki Dániel, a Goal Vonal szerkesztője

Olvass további focis cikkeket nálunk!

Kövess minket Instagramon és Facebookon!

Kiemelt kép: Jonathan Moscrop/Getty Images