Gift Orban a Chelsea támadóját követné

Digiqole Ad

Újabb nigériai sztárcsatár van feltörekvőben, ő pedig nem más, mint a Gent 20 esztendős csatára, Gift Orban, aki a Konferencia Ligában szerzett mesterhármasa után szerzett magának nevet, ahogyan az Joao Felixszel történt a 2018-19-es Európa-liga negyeddöntőjében. Nos, nem lennénk meglepve, ha hamarosan Orbant is megkörnyékeznék az európai topklubok.

orban
(fotó: Kurt Desplenter/Belga/AFP/Getty Images)

„Már nem lett volna értelme Nigériában maradnia”

Hogyan is lesz egy ifjú tehetségből profi labdarúgó? Rendszerint elkezd játszani a helyi csapatban, majd kis szerencsével felfigyel rá valamelyik nagyobb klub, s innentől minden adott lesz számára, amely a fejlődéséhez szükséges. Ezek után kellő kitartással és kemény munkával 20 éves kora körül bemutatkozhat a felnőttek között is. Gift Orbannak is hasonlóképpen indult a karrierje, egészen addig a pontig, hogy „elkezd játszani” egy helyi együttesben. A nigériai Bison FC csapatában elindult a labdarúgó-pályafutása, és az nagyon hamar kiderült, hogy igen jó kapcsolatot ápol a labdával. Ugyanakkor hiába emelkedett ki társai közül, 19 évesen még mindig a nigériai amatőr bajnokságban vitézkedő Bison FC csapatát erősítette. Már-már úgy tűnhetett, nem válik belőle profi labdarúgó, amikor jött az áttörést jelentő amatőr torna, ahol felfigyelt rá Torgeir Bjarmann, a norvég másodosztályban szereplő Stabaek sportigazgatója.

„Nigériai utam során egy amatőr tornát is megtekintettem, hátha… Több mérkőzésen is részt vettem, és Gift Orban, összjátékokban, illetve gólszerzésben is kiemelkedőt nyújtott” – kezdte Bjarmann.
– Meghívtam a csapatunk téli felkészülésére, hogy megnézzük, vajon a profik között is képes-e kiemelkedőt nyújtani” – folytatta a Stabaek sportigazgatója, akinek nem kevés munkája van abban, hogy Gift Orban ma Európában futballozik. „Már nem volt értelme tovább otthon tartani” – nyilatkozta Emefie Ette Aneke, a játékos ügynöke arról a bizonyos tornáról, aki korábban Odion Ighalót és David Datro Fofanát is Skandináviába vitte.

Viszont a Stabaek vezetőségét nem győzte meg Orban játéka, így vízuma lejártával vissza kellett térnie Nigériába. Jóllehet Bjarmann tudta, nem szabad feladnia. „Hosszas győzködés után sikerült rávennem a vezetőséget, hogy legalább kölcsönben nálunk játsszon, a második csapatnál a negyedik ligában. Miután minden meccsen eredményes volt, adtunk neki egy esélyt az első csapatnál, ahol már az első pályára lépésekor bizonyította, itt a helye.”

KDB a Gent színeiben (fotó: Belgian Red Devils)

Gift Orban, maradjon! Bármilyen döntést hozna meg a jövőjével kapcsolatban a nigériai center, a Jupiler League-ben, azon belül a Gentnél tökéletes helye lehet a következő évadokra szintén. Többek között Kevin de Bruyne és a ferencvárosi Mmaee-testvérek egyaránt a Bivalyoknál nevelkedtek.

Belga ugródeszka?

A Stabaek 2022 nyarán élt opciós jogával, és végleg megvásárolta Orbant, 2026-ig szóló szerződést kötöttek az ifjú tehetséggel. Ám miután a 2022-es szezont 19 meccsen 16 góllal – ezzel gólkirály lett – és hét assziszttal zárta, várható volt, hogy nem tölti ki szerződését. A váltásra nem kellett sokat várni. Még mielőtt Norvégiában elkezdődött volna az új idény, 2023. január 31-én csatlakozott a belga Gent csapatához. A bemutatkozása mondhatni, nem sikeredett rosszul: első mérkőzésén egyből két góllal vétette észre magát a Westerlo csapata ellen.

A remek kezdést pedig átmentette a szezon további részére. 2022-23-ban eddig kilenc belga bajnokin kapott lehetőséget, ezeken kilenc gól és két gólpassz a mérlege. Orban nemcsak a bajnokságban, hanem az európai kupaporondon is remekel. Az EKL eddig négy mérkőzésen öt gólt termelt. Legemlékezetesebb szereplése ezek közül kétség kívül a nyolcaddöntőben játszott Gent-Basaksehir, ahol három perc és 25 másodperc alatt triplázott Orban. Egyetlen UEFA-sorozatban sem szerzett senki ilyen gyorsan mesterhármast.

Annyi bizonyosan elmondható róla, az egyik legnagyobb csatárreménységként tartják számon a még mindig csak 20 esztendős nigériait. Amellett, hogy nagy jövőt jósólnak a Gent csillagának, több szakértő is kiemelte gyorsaságát, valamint hogy nemcsak középen, hanem a támadósorban bárhol bevethető. 173 cm-es magasságának és alacsony súlypontjának hála még dinamikusabb egy az egyben, azonban meglepően góljai 25%-át fejjel érte el Norvégiában.

orban
Orban és Declan Rice – egy ilyen párharc hamarosan akár a Premier League-ben is összejöhet (fotó: Nico Vereecken/Photo News/Getty Images)

Egyszóval kijelenthető, hogy egy újabb roppant sokoldalú ék kopogtat az európai topfutball ajtaján. „Átlövésből, bepasszból, ballal, jobbal, fejjel, szögletből és fejjel… kétlábas, az összjáték, a beadás, a gólpassz, a gól mind az erőssége – méltatta a nigériait a Gent vezetőfelderítője, Samuel Cardenas.

Bár a Gent végül kiesett a jóval esélyesebbnek tartott West Ham United ellen a nemzetközi kupaporondról, Gift Orban személyében rögtön megvan az EKL egyik első nagy felfedezettje.


Jelenleg ádáz küzdelmet vív a Gent az EKL-ért; míg Orban a második a klub házi góllövőlistáján.

Szerző: Harcsa Máté – a Goal Vonal szerkesztője; Bózsik Tamás – főszerkesztő

Olvass további focis cikkeket nálunk!

Kövess minket Instagramon és Facebookon!

Forrás: NSO, Transfermarkt, The Athletic