Hétfő esti rangadó: Vasas-Budapest Honvéd – helyszíni beszámoló

Digiqole Ad

2023-ban már a harmadik különböző sorozatban találkozott egymással a Vasas és a Honvéd a Fáy utcában. Februárban a Magyar Kupában Zimonyi, illetve Hinora góljaival 2-0-ra a Vasas nyert, ám az áprilisi NB I-es bajnokin Lukics góljával a kispestiek elhozták a 3 pontot. A két csapat búcsúzott az élvonaltól, most pedig az NB II-ben csaptak össze egymással. Összefoglaló a rangadóról, exkluzív statisztikákkal. Footballhun TV-tartalom

(fotó: Vasas)

Minden vendégjegy elkelt a találkozóra, közel 2500 néző figyelte hétfőn késő este a helyszínről a találkozót. 

A Vasas keretében 3 ex-kispesti is helyet kapott: Baráth Botond, Holender Filip és Ihrig-Farkas Sebestyén, utóbbi nem lépett pályára. A Honvéd csapatát sérülések sújtották, összesen 7 hiányzója volt Djordje Kamber megbízott vezetőedzőnek, de a meccs közben Kocsis Dominikot is elvesztették a piros-feketék, miután bicegve hagyta el a játékteret. A meccs nem kezdődött nagy iramban, Vasas-fejesek, valamint egy Holman-szabadrúgás után fél óra elteltével kellett nagyot védenie Dúzsnak. Az utolsó negyedóra aktívabb játékot hozott, ám Bocskay és Radó távoli lövése sem találta el a kaput. 

A Honvéd csütörtökön 120 perces kupacsatában maradt alul, ahol Lőrinczy Attila és Pekár István személyében elvesztett 2 kulcsembert erre a találkozóra, míg a Vasas jóval bővebb, illetve frissebb kerettel készülhetett a szerdai továbbjutás után. Ez a második félidőben látszódott meg igazán a két csapaton, Urblík lapos lövését még kitolta Dúzs, a kipattanót azonban Novothny bepofozta, ezzel a Vasas szerezte meg a vezetést. 20 perccel később Pávkovics baloldali beadását Radó csúsztatta a kapuba, amivel tulajdonképpen lezárta a mérkőzést. Jó 30 percet kellett várni az első kispesti helyzetre a második félidőben, ekkor Keresztes Noel remek egyéni megoldása után Kovács Nikolasz lőtt mellé. A találkozó végére felpörögtek az események, és a csereként beálló Radó Berecznek kínálta a labdát, aki benyeste a kegyelemdöfést a Honvéd kapujába: 3-0. 

Az angyalföldiek ezzel a 3. helyre ugrottak, a Honvéd pedig visszacsúszott a 13. helyre, ennyire mélyen a szezonban még nem voltak a kispestiek, akik 298 perce nem szereztek gólt a bajnokságban. Összességében a Vasas alakított ki veszélyesebb gólhelyzeteket, így megérdemelten nyertek, de csak a második félidőben tudtak a Honvéd fölé kerekedni. A meccs embere Radó András lett, aki góllal és gólpasszal vette ki a részét a sikerből. Kispesti oldalon Dúzs 5 védése ismét egy kimagasló szám, viszont a 3 kapott gól egy meccsen (ami nála eddig a legtöbb) nem fest jól.

Keresztes Noel beállás az 56. percben technikás játéka némi színt varázsolt a Honvéd játékába, emellett kulcspasszt adott Kovács Nikolasznak, így abban a bő fél órában csapata egyik, hanem a legjobbja volt. Holman Dávid az első félidőben testcselekkel, indításokkal és egy szabadrúgással vetette észre magát. Mindez azonban kevésnek bizonyult. Vasárnap a Vasas Szombathelyre utazik, míg a Honvéd az Ajkát fogadja. 

Nem lesz könnyű dolga a csapat összeállításakor a hazai szakmai stábnak, hiszen Benczenleitner Barna még a szezonban nem hagyott ki tétmérkőzést (16/16 meccsen pályára lépett), a bajnokságban pedig 18 percet nem töltött a pályán. A balbekk azonban sárgát kapott a meccs hajrájában, ami neki már az ötödik, így eltiltott lesz az Ajka ellen, míg a védelemből Ivan Lovrics és Pekár István sem lesz bevethető. A támadószekcióból kérdéses Kocsis Dominik, valamint Lőrinczy Attila játéka, utóbbi a Paks ellen kapott a lábára, de a meccskeretben hétfőn már ott tudott lenni. Az ötgólos Kerezsi Zalán valószínűleg a válogatott szünet után leghamarabb Gyirmóton térhet vissza a csapatba. 

 A következő fordulóban az utolsóelőtti Ajka ellen lép pályára a Honvéd. Kovács Nikolasz számára nem lesz ismeretlen a terep, mivel Ajkán futballozott korábban. A zöld-fehérek beragadtak az idei szezonban, 9 vereség után tudtak vasárnap ismét győzni. Nagy kérdés, hogy javul-e az ajkaiak támadószekciója, hiszen 21,98-as xG-t produkáltak a szezon eddigi 14 bajnokiján, erre mindössze 7 gólt rúgtak és egy játékosuk sem ért el 1-nél több gólt.

Schindler Szabolcs 5. bajnokijára készül az Ajka kispadján, így ők is átestek egy edzőváltáson. Kispesten egybehangzó sajtóértesülések szerint Csertői Aurél veszi át a stafétát, aki játékosként 1 szezonban erősítette a Honvédot. Érdekesség, hogy első másodosztályú meccse edzőként pont az Ajka ellen volt, akkor 0-0-ra végzett a Tatabányával.

Szerző: Tarr Ákos, a Footballhun TV szerkesztője

Olvass további focis cikkeket nálunk!

Kövess minket Instagramon!

Kiemelt kép: Vasas