Mitől lesz sérülékeny egy labdarúgó? – Dembele példájával

Digiqole Ad

Ez egy mindenképpen érdekes, de annál gyakoribb beszédtéma a mai futballban. A legszembetűnőbb talán a Barcelona játékosa, Ousmane Dembele példája. Dortmundi vagy még franciaországi időszaka alatt is alig kellett mérkőzést kihagynia sérülés miatt, azonban mióta Spanyolországba került, lényegében többet volt sérült, mint ahányszor csapata rendelkezésére állt volna.

De mi történhetett Dembelével, hogy egyik pillanatról a másikra napjaink egyik legsérülékenyebb játékosa lett? Illetőleg a Dortmund problémáira szintúgy kitérünk, ami a sérüléseket illeti.
Goal Vonal-tartalom.

Dembele és Dortmund: két örök téma ebben a kérdésben (fotó: Alexander Hassenstein/Bongarts/Getty Images; David S. Bustamante/Soccrates/Getty Images; Pedro Salado/Quality Sport Images/Getty Images; Alex Gottschalk/DeFodi Images/Getty Images)

Németek

Edzésmódszer

A németeknél megszokott, hogy mindenki pontosan érkezik edzésre, ez nem is vita tárgya, hiszen mindenki tudja a dolgát. A legelvetemültebb példa a német edzésmódszerek bemutatására egyértelműen Felix Magath, a Wolfsburg és a Bayern München korábbi menedzserétől származik. Egy biztos, játékosainak az erőnlétével sose volt probléma; csak egy eset Magath módszereiről.

Történt egyszer, hogy a Német Kupában a Bayern egészen a hajráig meglehetősen gyengén futballozott az Erzebirge Aue otthonában, végül Michael Ballack mérkőzés végén szerzett góljával nyerték meg a meccset. Mikor hajnali fél négykor Münchenbe érve a fáradt játékosok elkezdtek lekecmeregni a buszról, Magath kiakadt:

Fiúk! Úgy volt, hogy ma játszunk egy 90 perces meccset Aueban, de ti ebből 80 percet alibiztetek. Ezért most ezt a 80 percet könyörtelenül bepótoljuk.”

VfB Stuttgart v VfL Wolfsburg - Bundesliga : News Photo
Felix Magath nem mindennapi mester volt (fotó: Alex Grimm/Bongarts/Getty Images)

Majd Magath levezényelte az említett 80 perces plusz edzést a játékosainak, később annak végeztével pedig fiai tudtára adta, hogy természetesen a délelőtti edzésen számít rájuk.

Ez nyilván az egyik, ha nem legelvetemültebb példa, de azt mindenképpen jól mutatja, hogy a németeknél az erőnlét, illetve a kiadott munka hibátlan és precíz elvégzése az első.

Dortmund

Dembelét egyetlen dortmundi szezonjában elkerülték a sérülések, noha a klubot évek óta nem. A Klopp idején játszott intenzív futballt nem bírta az a szűk keret, de később, Thomas Tuchel és Peter Bosz alatt is rendszeresen volt öt-hat-hét sérültje a sárga-feketéknek. Utóbbi szakvezetőnél egy Dortmundhoz képest idős keret állt rendelkezésre; amellett, hogy Marco Reus, Marc Bartra, Erik Durm és még sokan mások kifejezetten sérülékenyek voltak.

Hiába, azóta sincs változás, a klub az idei jó szezonkezdet után teljesen szétesett, Haaland, Axel Witsel, Julian Brandt, Mateus Morey, Reus, Emre Can és sok más spíler sérülése rányomta a bélyegét az elmúlt időszakra a Signal Iduna Parkban.

FC Barcelona v SL Benfica: Group E - UEFA Champions League : News Photo
Xavi igyekszik bekeményíteni (fotó: Pedro Salado/Quality Sport Images/Getty Images)

Spanyolok: edzésmódszer, Dembele, Xavi

Barcelonában (ugyan ez most Xavi érkezésével megváltozott), de ahogy azt a korábban a katalánokhoz érkező Sergio Agüero is szóvá tette, nem feltétlenül törekednek a pontosságra, nem sokkal az edzés kezdete előtt esnek be az edzőközpontba a játékosok. Ez alapjaiban határozhatja meg egy játékos edzéshez való hozzáállását.

Nézzünk bele kicsit jobban a szakmai részébe a témának; a spanyoloknál alapvető elvárás, hogy a játékosok minden feladatot a lehető legnagyobb iramban, a lehető legnagyobb intenzitással végezzenek el. Folyamatos versenyhelyzetek, egy az egy elleni játékok jellemzik az edzéseket. Ez amellett, hogy remekül felkészítik a játékosokat az egy-egy meccsen adódó meccsszituációkban a jó döntés meghozatalára, egyúttal gyorsaságra is kényszeríti a játékosokat.

Előszeretettel alkalmazzák az edzők a kispasszos játékokat; nagyrészt joker játékosokkal játsszák ezeket, akik mindig a labdát éppen birtokló csapattal vannak – ez nyilván a jellegzetes spanyol játékstílusból eredeztethető. Guardiola csapatainál példának okáért a köznyelvben „cicázásnak” nevezett gyakorlat nem könnyed bemelegítés, hanem az edzés egyik intenzív része. Ezen játékok gyors döntéshozatalt, illetve pontos passzok kivitelezését igénylik. Jól látszik tehát, hogy a technikai elemek gyakorlása előnyt élvez az erőnléti feladatokkal szemben.

Nos, a két edzésmódszert összehasonlítva arra a következtetésre juthatunk, hogy bizony nem minden játékosnak mindegy, hogy milyen jellegű terhelést kap; illetve hogy az edzések során az erőnlét fejlesztésén vagy a technikai elemek gyakorlásán van a hangsúly.

De van még egy szempont, ami talán az edzések különbözőségénél is fontosabb, mégpedig Dembele pályán kívüli viselkedése.

„Vigyázz, Dembele, nehogy ebben is lesérülj!”

Konklúzió: videojáték, edzői stáb

Elsősorban Dembele étkezése az, ami nem profi sportolóhoz méltó. A francia támadó spanyolországi léte alatt rászokott a gyorséttermi ételek fogyasztására, ami nem segít abban, hogy csökkenteni tudják Dembele sérüléseinek a gyakoriságát. Az étkezés mellett a francia játékos videojáték-függősége sem azt szolgálja, hogy Dembele a legjobb edzettségi állapotban legyen. A rendszeres, éjszakába nyúló videojátékozások a legkevésbé sem tesznek jót egy sportoló szervezetének; Dembelével sincs ez másképp, mi sem mutatja ezt jobban, mint a rendszeres sérülései.

Az új menedzser pedig igencsak határozott, a játékosok életmódjára is vonatkozó szabályaival, valamint szinte a teljes stáb kicserélődésével látszik némi esély arra, hogy Dembele megerősödjön, és alapemberré tudjon válni Barcelonában.

A Barcelona kisebb sérüléshulláma miatt is jól jött az edzői stáb, egyben pedig az orvosi stáb részbeli leváltása, amelyből egy fizioterepautát kivéve mindenki 2020 után érkezett. Ezzel szemben a BVB-nél sokkal inkább ragaszkodnak az orvosi csapathoz, lehet, a sok kényszerpihenőre is feléjük keresendő a válasz… Mindösszesen a táplálkozási szakértő, valamint a sportpszichológus csatlakozott mostanában a gárdához. A fiziósok főként 2015-ben, 2016-ban és 2017-ben kezdték meg a munkát. Ez pont arra az időszakra esik, amikor egyre több rendszeres sérüléshullám érintette a csapatot. Természetesen ez önmagában nem jelent semmit, de ha immáron minimum hetedik idény óta küzdenek Reuséka rengeteg pályán kívülre kényszerült játékossal, akkor azt nem lehet csak a balszerencsére fogni.

Szerző: Harcsa Máté, a Goal Vonal szerkesztője

Olvass további focis cikkeket nálunk!

Kövess minket Instagramon és Facebookon!

Kiemelt kép:

Forrás: Football in Barcelona; Origo

További cikkeink