Ne csupán foci legyen! – Országútikerékpár-világbajnokság

Digiqole Ad

Szeptember 26-án, vasárnap került megrendezésre Flandriában a férfi Országútikerékpár-világbajnokság. Ez a verseny nemcsak azért volt különleges, mert az esemény a 100. évfordulóját ünnepelte, hanem azért is, mert a nyertes duplázott: Julian Alaphilippe (Franciaország) a tavalyi év után idén is a legjobbnak bizonyult.

A végső győztes, Julian Alaphilippe (fotó: Aley Broadway/Pool/Getty Images)

Flandriai események

Esélyesként indult még a hazai Woud Van Aert (Belgium) és Remco Evenepoel (Belgium) az Országútikerékpár-világbajnokság küzdelmein; ám utóbbi leszögezte: nem önmagáért, hanem csapatkapitányáért, Van Aert-ért fog dolgozni. Szintén nagy reményekkel állt rajthoz Sonny Colbrelli (Olaszország), az idei Európa bajnokság győztese, aki kifejezetten jó formában van, Tadej Pogacar (Szlovénia), aki már kétszeres Tour de France győztes, és Mathieu Van Der Poel (Hollandia), akinek nagyon szép eredményei vannak idénről, azonban az Olimpián történ bukása miatt még kisebb fájdalmakkal együtt kell versenyeznie.  

Az ünnepélyes rajt 10:25-kor, a hivatalos 10.40-kor volt. Nem sokkal a verseny kezdete után egy pőortugál, valamint egy német indulónak is defektje lett, jóllehet ezeket a problémákat hamar orvosolták. Az első támadást Rory Townsend (Írország) indította. Hét kerékpáros csatlakozott hozzá, és bár több órán keresztül mentek a mezőny előtt, nagy nevek nem szöktek.

Az első bukás nagyjából a rajt után egy órával történt, angolok, kanadaiak és olaszok is belekeveredtek, de szerencsére komolyabban senki sem sérült meg. Bár az azúrkék színekben tekerők így is pechesek voltak, körülbelül félóra múlva Matteo Trentin (Olaszország) és Davide Ballerini (Olaszország) egy dánnal való ütközés után a földön hevertek. Ballrininek több időre volt szüksége, hogy visszaszálljon a bringájára, azonban hősiesen küzdött tovább.

Véghajrá

10 perccel később a mezőny elején Evenepoel indított szökést, ahová Magnus Cort Nielsen (Dánia) és Benoit Cosnefroy (Franciaország) követték. Egy kis idő elteltével már egy svájci és egy szlovén versenyző is a szökésben volt. A mezőny elején pedig az olaszok és a szlovénok dolgoztak, hogy utolérjék a szökevényeket. Trentin és Ballerini kifejezetten sok munkát raktak az üldözésbe, annak ellenére, hogy buktak. Mindeközben a belgák a taktikán vitatkoztak. Ennek hatása meg is lett, hiszen a mezőny mindkét szökevénycsoportot utolérte. Ezután kisebb szakadások kialakultak, de jelentős különbségre senki nem tett szert. Azonban Trentin, Balleria, Mark Cavendish (Egyesült Királyság) és még sokan mások is feladták a versenyt.

Végül kialakult egy újabb szökevénycsoport, melynek tagjai cserélődtek, csakhogy a végére a következő kerékpárosok maradtak az élvonalban:

  • Julian Alaphilippe, Valentin Madouas (Franciaország), Florian Sénéchal (Franciaország), Evenepoel, Jasper Stuyven (Belgium), Van Aert, Matej Mohoric (Szlovénia), Colbrelli, Andrea Bagioli (Olaszország), Giacomo Nizzolo (Olaszország), Thomas Pidcock (Egyesült Királyság), Dylan Van Baarle (Hollandia), Van der Poel, Markus Hoelgaard (Norvégia), Neilson Powless (Amerikai Egyesült Államok), Zdenek Stybar (Cseh Köztársaság), Michael Valgren (Dánia).

A 26. kilométernél Evenepoel kiállt a szökevénysor vezetéséből, Kasper Asgreen (Dánia) pedig feladta a versenyt. Miután a szökevénycsoport is kettészakadt, Alaphilippe háromszor próbálkozott elmenni, és a 17. kilométernél ez sikerült is neki. Onnantól kezdve a távot egyedül tette meg, és elsőként ért be a célba, ezzel megvédve világbajnoki címét.

Peák Barnabás
Peák Barnabásnak nagy lehetőséget jelenthet ez a vb (fotó: Twitter)

Magyar érdekeltség

Hazánkat a 184-es rajtszámmal induló Peák Barna képviselte a férfi Országútikerékpár-világbajnokság idei kiírásán. A verseny kezdetekor még a mezőny elején volt, később viszont hátra került. Ott szépen tartotta pozícióját, egészen a 75. kilométerig, ahol feladta a versenyt. Ez azonban így is szép teljesítmény, és az is biztos, hogy pár nagyobb versenycsapat is felfigyelt rá.

Szerző: Zele-Molnár Zoé

Hallgasd meg a Heti Kibeszélő legújabb adását!

Kiemelt kép: Aley Broadway/Pool/Getty Images

Forrás: Cycling News, Cycling News 2, Bicycling