Ne csupán foci legyen! – sporttáplálkozás gyorstalpaló

Digiqole Ad

Mára a profi klubok és egyesületek esetében megszokott, hogy fokozottan odafigyelnek az étkezésekre. Akár egy sportólóról, akár egy labdarúgóról legyen szó, személyes sikeréhez nemcsak a pályán nyújtott teljesítménye, hanem a táplálkozása is hozzájárul, ez ugyanis a kulcsa annak, hogy egy játékos ki tudja hozni magából a legjobbat. De miket is kell beépíteni egy profinak az étrendjébe? Sporttáplálkozás gyorstalpaló.

Sporttáplálkozás
Egyikük sincs régi fizikai állapotában (fotó: VI Images/Getty Images; Francisco Guerra/Europa Press/Getty Images)

Fehérje

A protein nagyon fontos a szervezet számára, főleg a sportolóknál: tudniillik izmaik karbantartásáért és regenerálódásáért felelős. A futballisták számára kifejezetten ajánlott csirkehúst, sonkát és tonhalat fagyasztani; sőt, még a dió is magas fehérje tartalommal rendelkezik. Megszokott reggelijük pedig a rántotta pirítóssal. Nagyobb mennyiségű proteint tartalmazó ételt érdemes napi négyszer, ötször enniük.

Glikogén

A glikogén tartalmú táplálék elengedhetetlen a labdarúgóknál, hiszen ez tartja fent a vércukorszintjüket. Így érdemes beépíteniük a mogyorót, a mogyorókrémet vagy a kókuszolajat az étkezési szokásaikba.

Gyümölcsök és zöldségek

Egy sportoló étrendjéből a gyümölcsök és a zöldségek sem hiányozhatnak, ellenben sok játékosnak okoz kihívást, hogy bekerüljenek ezek az étrendjébe. Vitaminban gazdagok, illetve gondoskodnak a belső szervek jólétéről. Gyümölcsök közül érdemes narancsot, banánt, málnát és szedret enni. Zöldségeknél a spenótot, a kelkáposztát és a brokkolit ajánlják.

Folyadék

Az ételek mellett az innivalóknak is nagy szerepe van a sporttáplálkozás alapjaiban, hiszen fontos, hogy hidratáltak maradjanak a spílerek, két-három óránként kell vizet bevinniük a szervezetükbe, a különféle sport- és izotóniás italokat pedig a mérkőzések előtt fogyasztják.

Ám ez közel sem olyan egyszerű – Adriano, Sneijder, Neymar

Mindez egyszerűen hangzik, ám konkrétan a futballisták esetében már kevésbé, mivel megszokott, hogy kicsapongó életet élnek a népszerűségüknek köszönhetően. Számos spílernek volt már gondja az idők a során az alkohollal és a bulikkal (Paul Gascoigne, Tony Adams, George Best, Wayne Rooney, Adriano), akárcsak a túlsúllyal – leginkább egy nyaralás után vagy pályafutásának lecsengő szakaszában. Erre a legfrisseb példa Neymar esete, akiről elkezdett terjedni néhány fotó, ahol látható volt: igencsak elengedte magát a nyári pihenője közben.

Ronaldinho pedig a pályafutása vége felé, illetve annak végeztével került a címlapokra, egyrészt felszedett nem kevés plusz kilót, másrészt hamis útlevele miatt börtönbe is került. De előbbiről Wesley Sneijder is tudna mesélni…

Szerző: Zele-Molnár Zoé

Olvass további focis cikkeket nálunk!

Kövess minket Instagramon és Facebookon!

Kiemelt kép: VI Images/Getty Images; Francisco Guerra/Europa Press/Getty Images