Noa Lang – a BL meglepetéscsapatának húzóembere

Digiqole Ad

Ismeretlenség után, felkapottság előtt – hétről-hétre összegyűjtjük azokat a feltörekvő labdarúgókat, akik a topfutball ütemébe belekóstoltak, de még az igazán nagy áttörés előtt járnak. Noa Lang anno nem kellett az Ajaxnak, erre most a belga bajnokság legjobbja, és kéthetente láthatjuk a BL küzdelmeiben is.

Noa Lang
Noa Lang – Ismeretlenség után, felkapottság előtt (fotó: Erwin Spek/Soccrates; Jeroen Meuwsen/BSR Agency/Getty Images)

Bizonyára sokaknak feltűnt a Club Brugge nem mindennapi rajtja a Bajnokok Ligájában: ikszelt hazai pályán a PSG-vel, majd idegenben verte a Leipziget. Nos, ebben elévülhetetlen érdemei vannak Noa Langnak.

Azonban e remek start egyáltalán nem a véletlen eredménye, sokkal inkább egy gondosan megtervezett projekté. Philippe Clement irányítása alatt rengeteget fejlődött a csapat; amellett, hogy belga klubként természetesen bátran nyúlnak a saját ifistáik felé, remekül szerződtetnek máshol kevés játéklehetőséget kapó, fiatal spílereket. Közéjük tartozik Lang is.

Rotterdamból Amszterdamba

Johan Cruyff, Ryan Babel, Ronald Koeman, Edwin van der Sar, Frank Rijkaard – meglepő lehet, de mindannyian magukra húzták a két ősi rivális, az Ajax és a Feyenoord dresszét is. Noa Lang csakugyan közéjük tartozik. Rotterdami srácként természetesen a Feyenoordban indult a karrierje, mostohaapja, a volt ajaxos Nourdin Boukhari kezei alatt nőtt fel; akár ez is közre játszhatott abban, hogy 14 éves korától már az Ajaxot erősítette Lang. Bemutatkozásán egy gólpasszal járult hozzá a PEC Zwolle 2-1-es legyőzéséhez, majd jött az álomszerű folytatás.

Dutch Eredivisie"FC Twente Enschede v Ajax Amsterdam" : News Photo
Az a mesterhármas (fotó: ANP Sport/Getty Images)

Több mint 60 év után Lang lett az első olyan Ajax-játékos, aki mesterhármassal bosszantotta az ellenfelet az első meccsén, amelyen kezdőként kapott szerepet. „Boldog vagyok, ugyanis a mai találkozón Lang megmutatta tehetségét” – örvendezett akkor Erik ten Hag. Ugyanakkor hamar elvágta magát az Ajaxnál.

A Telstar elleni kupameccsen még Lang találata nyitotta meg a gólcsapot, ám az ifjú titán állítólag egyáltalán nem követte a csapatkapitány, Dusan Tadics utasításait.

„Ez nem a te játékod, hanem a mi játékunk” – fakadt ki Erik ten Hag Noa Lang egyénieskedésére utalva. Az Ajax menedzsere hozzátette, jobb lenne, ha Lang hallgatna, mintsem visszaszólna.

Minden bizonnyal ezen a jellemen a Johan Cruyff-féle időkben nem csodálkoznánk, sőt. A hollandokra amúgy is illő személyiség mellett Cruyff kifejezetten szerette, ha a játékosok vitáznak, szókimondóak és önfejűek. „Noának nincs könnyű stílusa és személyisége, de az Ajaxnál tudniuk kell, hogy gyakran ezek a kivételes játékosok döntik el a meccseket a klub javára” – reagált az esetre Nourdin Boukhari. Azonban a fiatalságából is fakadó stílusa nem jött jól Langnak a holland rekordbajnoknál; ráadásul a 2019-20-as szezon második felére komoly vetélytársa akadt, méghozzá a kölcsönben érkező Ryan Babel, így még inkább kiszorult a látókörből.

Lang tehát az évad hátralévő részét a Twentében töltötte, ahol tudott egy kis meccsterhelést és rutint szerezni. 2020-21-ben pedig már a Club Brugge-t erősítette; először kölcsönben, majd idén nyáron opciós joggal, mindössze hat millió euróért szerződtették a belgák.

Az Ajax részéről ez egy igencsak könnyelmű döntésnek bizonyult, hiszen még most is gőzerővel próbálják újraépíteni a 2018-19-es, szétkapott csodacsapatot, a hosszú folyamathoz pedig Lang sem jött volna rosszul.

Lang csendre intett minden kételkedőt

Lang beveszi Brugge-t

Tökéletes klubhoz került a holland tehetség. A Brugge-nél a kezdetektől fogva kulcsszerepet szánnak neki, a belga címvédőnél van tere és lehetősége kiteljesedni. Philippe Clement irányítása alatt, hasonlóan az Ajaxhoz, szintén fiatal, illetőleg hollandos közegben pallérozódhat; egy különbséggel: itt megkapja a játékperceket is.

Mondani sem kell, hamar bevette Brugge-t: 17 találatot és 11 gólpasszt szállított a legerősebb belga együttesnek 37 összecsapás alkalmával. „Szerintem jelenleg kitűnik a Jupiler League-ből, Lang a bajnokság legjobbja – nyilatkozta a belga futballban igencsak jártas kommentátor, Filip Joos. – A technikája emberfeletti.”

Clement 4-3-3-as rendszerében a balszélen láthatjuk tükörszélsőként Langot, előszeretettel húz befele a jobb lábára, akárcsak anno Arjen Robben a túloldalról. Emellett nem újkeletű az sem, ha Charles De Ketelaere helyére mozog a kilences pozíciójába, ahogyan megannyiszor látjuk szervezőpozícióban visszalépve a középpályájára, valamint a másik szélen felbukkanni. Elég csak a mostani Bajnokok Ligája-meccseire gondolni. A Club Brugge és Clement ott sem szeretne lemondani saját játékáról, akár a PSG-ről, a Lipcséről vagy a City-ről legyen szó mint ellenfél.

Club Brugge KV v Manchester City: Group A - UEFA Champions League : News Photo
Walker oldalán volt keresnivalója (fotó: Sylvain Lefevre/Getty Images)

Ebben pedig nagy segítséget jelent a támadósorban Noa Lang; a holland szélső megmutatta, hogy képes felvenni a versenyt klasszis hátvédekkel szemben is, nem csupán a Jupiler League védőivel. Higgadtsága és technikája nagy előnyt, egyúttal szünetet jelent a belga védelemnek, amikor meg kell tartani a labdát a támadóharmadban. Ahogyan a hozzáállásában is sikerült fejlődnie. „Fejben sokkal nyugodtabb lettem, megtanultam küzdeni a csapatért és a labdáért – mondta Lang, aki egyre inkább ki veszi a részét a Brugge letámadásaiból – Tisztában vagyok a képességeimmel, de a játék sokkal többről szól, mint az egyéni kvalitások, megannyi aspektusa van.”

Ezért sem látjuk ugyanazt a Langot a BL színpadján, mint a belga élvonalban: a topklubokkal szemben még nagyobb szükség van rá a támadások kialakításánál; a hazai pontvadászatban már három gólt és öt gólpasszt számlál, viszont a nemzetközi porondon inkább a kulcspasszokban jeleskedik. Lang szárnyán bontotta meg a Brugge a lipcsei védelmet, ahogyan a City-vel szemben úgyszintén volt veszély a Feyenoord-nevelés játékában.

Nem lenne meglepetés, ha az egyik csoportellenfélnél kötne ki hamarosan.

Szerző: Bózsik Tamás – főszerkesztő

Olvass további focis cikkeket nálunk!

Kövess minket Instagramon és Facebookon!

Forrás: Planet Football, Smarterscout, Football Transfers, The Versed

További cikkeink