Olaszok Torontóban – ezért követte Insigne Giovincót

Digiqole Ad

Az idei transzferpiacon megerősítést kaptunk arról, hogy Torontóban oda vannak az alacsony termetű olasz támadókért, Lorenzo Insigne odaigazolt, és Giovinco nyomdokaiba lépett. De miért nem volt képes megegyezni szeretett klubjával az olasz ikon?

Insigne
(fotó: Gavin Napier/Icon Sportswire/Getty Images)

Nem lesz újabb egyklubos olasz

Könnyhullajtások közepette búcsúzni – Paulo Dybala és Lorenzo Insigne is ezt tette a nyáron, egyfajta divatot csinálva belőle. Bizonyára szívből jöttek azok a könnycseppek, de annyira nem, hogy sikerüljön megegyezni az új szerződésükről, és méltó módon, szeretett klubjukban lépjenek pályafutásuk – feltételezhetőleg – utolsó korszakába. (Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Dybala megállapodott, de a Juventus változtatott ajánlatán, amire már nem rázott kezet az argentin.)

„Az, hogy a Napoliban játszhattam, nemcsak egy elképesztő tapasztalattal, hanem nagy felelőséggel járt, amit örömmel és büszkeséggel vállaltam – fejezte ki a klub iránti érzéseit Insigne a búcsúztatóján. – Bármi is legyen az, ami véget ér, annak mindig szoros velejárója a keserű szájíz, de ezúttal még inkább. Azzal, hogy elhagyom a Napolit, egyúttal elhagyom az otthonomat is, tudva, örökre hiányozni fog.”

Insigne kontraktusa már 2019-ben (két évvel a legutóbbi hosszabbítást követően) is témát szolgáltatott az olasz sportsajtónak. „Ha itt szeretné szögre akasztani a stoplist, tudassa velünk. Ha ez a helyzet, akkor beszélhetünk arról, miként válhatna még inkább eggyé a klubbal” – fogalmazott Aurelio de Laurentiis, a Napoli elnöke.

Az Il Matino akkor úgy értesült, hogy a nápolyi sztár „minden eddiginél közelebb van a hosszabbításhoz”, aki 2024-ig fog aláírni. Természetesen jelentős fizetésemelés mellett hozták volna tető alá a megegyezést. Végül a 2022-ig szóló megállapodás nem lett kitolva.

Az 1,63 méter magas olasz azóta kulcsszerepet játszott Olaszország 2021-es Eb-címében; míg a Napoli csapatkapitányaként kétszer Európa-ligába, tavaly pedig BL-be vezette az együttest. Ráadásul a 2021-22-es idény 15. játéknapjáig a dél-olaszországiak vezették a Serie A-t.

Mire Victor Osimhen és Insigne is visszatért sérüléséből, illetve utóbbi felépült a koronavírusból, a déliek újfent magukra találtak, és bebiztosították a bronzérmet. A csapatkapitány kifejezetten jó formában zárta az évet, nyolc bajnokin négy gólt és három gólpasszt jegyzett az olasz élvonal hajrájában.

Karácsonyi vacsorán (fotó: SSC NAPOLI/SSC NAPOLI /Getty Images)

Mindkét oldal mesterien ködösít

Holott a pályán kívül rosszul alakultak a támadó ügyei, csak nem akart megszületni a döntés a jövőjét illetően.

Insigne nyilatkozatai már 2021 májusában zavarossá tették a helyzetét. A saját nevelésű játékos az eligazolás és a maradás gondolata közt ugrált tavasszal. „Megfelelő ajánlat esetén nem fogok nemet mondani” – utalt áprilisban távozási szándékára. Májusra azonban fordult a kocka. „Új szerződés? Az elnökre várok – idézte a Sky Sport Italia az olaszt május elején. – Teljes mértékben nyitott vagyok a tárgyalásokra. Én, illetve De Laurentiis azt akarjuk, hogy itt folytassam. Voltak félreértéseink, ám most minden tisztázódott, remélem, hamarosan aláírom a szerződést.”

2021 novemberében a labdarúgó ügynöke, Vincenzo Pisacane elárulta, hogy a Partenopei egy 50%-os bércsökkentés (2,5 millió euró éves szinten) tartalmazó megállapodás csúsztatott Insigne elé. Pisacane így kommentálta az ajánlatot az Il Romának.

„Túl sok újságíró hangoztatja azt, hogy Insigne milyen bőkezű ajánlatokat vétóz meg. Mindig is jó viszonyt ápoltam De Laurentiisszal, ám muszáj tudatnom, hogy az új egyezmény fele annyi fizetséget tartalmazott volna, mint a korábbi. Ha meg szeretnéd tartani egy labdarúgódat, általában magasabb jövedelemmel próbálod ezt elérni. Példaként elég azokat a játékosokat megemlítenem, akik Lorenzo előtt hosszabbítottak.”

A játékosügynöknek is az volt prioritása, hogy Insigne maradhasson ott, ahol klubikonná vált. „Remélem, a vezetőség hamarosan megteszi a lépéseket afelé, hogy a klub szimbóluma Nápolyban lépjen pályára jövőre is.

Nem voltak elragadtatva a hosszú tárgyalásoktól a szurkolók sem, akik zsoldosnak titulálták Insignét, legalábbis Pisacane állítása szerint.

Insigne
Insigne könnyes szemei, miután a szezonzárón megszerezte utolsó gólját a Napoliban (fotó: Cesare Purini/Mondadori Portfolio/Getty Images)

BL helyett az amerikai utolsó előtti

Mindenesetre, nincs teljes rálátásunk a nápolyi szappanoperára és a hercehurcára, ugyanakkor amennyiben Insignének valóban ilyen mértékű csökkentést ajánlottak föl az anyagiak tekintetében, valamelyest érthető a visszakozása.
De egy európai állomáshely esetén még inkább az lett volna…

Ne feledjük, Insigne június negyedikén lett 31 éves. Ebből fakadólag az olasz könnyen teljesíthetett volna akár további két-három idény erejéig az európai elitben. Csakugyan erre világított rá a The Forbes írása.

Olasz klubok érdeklődéséről kevésbé visszhangzott a mercato (az Inter még a 2021-es nyári átigazolási időszakban vetett szemet az 54-szeres olasz válogatottra, jóllehet, végül más támadókkal töltötte fel az űrt), nem is lett volna elképzelhető, hogy a csk Spallettiék egy közvetlen riválisánál folytassa. Kalidou Koulibaly szintén ünnepelt Nápoly-játékosként, egykori klubjára való tisztelettel választotta a Chelsea-t a Juventusszal szemben.

Számtalan nyilatkozatmorzsa elhintése és találgató hírek tömkelege után Insigne a Torontóhoz szerződött, a 2022-es téli piac idején előszerződést kötött a kanadai együttessel. Marek Hamsík, Edinson Cavani és Ezequiel Lavezzi után Lorenzo Insigne személyében ismét búcsút intett egy klublegenda a Diego Armando Maradona Stadionnak – a dél-olaszországiak legnagyobb bánatára. Utóbbi 400 Serie A-ütközettel és 112 találattal örvendezte meg a fanatikusokat. Egész pályaíve Nápolyhoz köthető – csupán kölcsönben szerepelt más gárdák soraiban.

Pályafutása szempontjából nehezen hozhatott volna rosszabb döntés, ugyanis a Toronto utolsó előttiként zárta a Keleti Konferencia alapszakaszát. Mondanánk, hogy ezzel kihúzta a nevét az Azzuri vb-keretéből, már ha az olasz válogatott kijutott volna a világbajnokságra.

MLS-elődök – nem semmi trió (fotó: Tim Clayton/Corbis/Getty Images; Ira L. Black/Corbis/Getty Images)

Anyagiak

Másrészről viszont remekül járt, hiszen évi 11 millió eurót kap a számlájára a Torontótól, további 5 millió bónusszal, amivel ő lett az MLS legjobban fizetett játékosa. Az örökös MLS-fizetéslistán egy bizonyos Zlatan Ibrahimovic tanyázik a második helyen, aki 2019-ben 7 millió eurót vitt haza évente.

„Mi, olaszok nehezen értjük meg, ha egy játékos ilyen lépést tesz meg, de Giovinco is megtette – ismertette az átigazolás körülményeit Antonio Ottaiano, Insigne volt ügynöke. – Csak azok a spílerek érthetik ezt meg, akik kerültek már hasonló helyzetbe. Az már csak tőlük függ, hogy számukra a magas fizetés elég késztetés-e, hogy elfogadják az ehhez hasonló megkereséseket.”

És hogy a pénzen kívül kiket követett? Alessandro Nestát, Andrea Pirlót, no, és nem utolsó sorban Giovincót, akik mind az MLS-világsztárok névsorát toldották meg. Habár Giovinco esete merőben más, és ő majd a második rész témája lesz.

Insigne
Eddig jó mutatókkal rendelkezik (fotó: Rich Lam/Getty Images)

Külön utakon

Giovinco nyomában – a pályán is. Lorenzo Insigne nem finomkodott, rögtön az első MLS-fellépésén szétszaggatta a hálót. Eddig három összecsapáson jutott szóhoz Amerikában, ezeken egy találat és egy assziszt a mérlege.

Spalletti, ébredj fel!

Mi a helyzet Nápolyban? Tulajdonképpen a csapatkapitány ingyenes távozása egy lavinát indított el, már ami a sztárjátékosok kiárusítását illeti. A már említett Koulibaly (38 millió euró, Chelsea), illetőleg Arkadiusz Millik (kölcsönből végleg, 8 millió euró, OM) eligazolt, mellettük ingyen csatlakozott egy másik klubhoz kontraktusa lejártával, Dries Mertens, David Ospina, Faouzi Ghoulam és Kevin Malcuit.

Látva a két római alakulat, a Lazio és a Roma tudatos vételeit és átigazolási politikáját, a Napolinak rettentően nehéz lesz kvalifikálni magát jövőre is a Bajnokok Ligájába.

Bár semmi sincs veszve, egy új kezdet elején van az SSC, hiszen két év után újra BL-szereplő. „Több játékosunk nincs már a gárdával, velük vezető személyiségeket és egy rakás gólt vesztettünk.” – kezdte Luciano Spalletti a Napoli edzőtáborában, amikor a szurkolók előtt ragadott mikrofont, és harangozta be a szezont.

Erre felharsantak a szurkolók, és az egyikük „ébredj fel!” kiáltásokat intézett a mesterhez. Spalletti folytatta, miszerint lesznek új arcok a keretben, akik új lendületet fognak hozni a Diego Maradona Stadionba. „Szóljatok már neki, hogy fogja be – harsant fel az ikonikus vezetőedző, akinek hamar elege lett a bekiabálóból. – Ilyen a futball: a játékosok jönnek és mennek.”

Meg lehet érteni azonban a hangoskodó szurkoló bánatát is. Lavezzi, Cavani és Hamsík eladása egy más érát vont maga után, amelynek első számú alakja volt Mertens és Insigne. Mindketten több ajánlatot vétóztak meg, Scudetto nélkül zárta ezt az érát is a Partenopei, pedig évekig pariban volt a Juventusszal.

Mindketten úgy érezték, nem akarják őket eléggé, de ők sem akartak minden áron kék dresszben folytatni, meg kell hagyni.

Vége az első résznek.

Szerző: Bózsik Tamás – főszerkesztő

Olvass további focis cikkeket nálunk!

Kövess minket Instagramon és Facebookon!

Kiemelt kép: Gavin Napier/Icon Sportswire/Getty Images

Forrás: Be Soccer Be Soccer/Il Matino, Sempre Inter, Gianluca di Marzio, Football Italia, All Football, Football Italia,
The Guardian, Daily Mail, The Forbes, The Athletic

További cikkeink