„Ide gyere, Dominik!” – Szoboszlai útja, átigazolási körképe

Digiqole Ad

Hála annak, hogy Szoboszlai Dominik most már második éve áll helyt a BL-ben, az osztrák Bundesligából kiemelkedik és válogatottbeli játéka is beindult már nem csupán a hazai, hanem a nemzetközi sajtó szintén kezdi fölkapni a Salzburg zsenijét. Egy újabb aprócska jele annak, hogy Szoboszlai remek úton jár: többek közt az Eurosport, az Oh My Goal, a Football.London, illetve a Field Insider is mélyebben foglalkozott vele, ezúttal a Goal Vonal és a Foci Java teszi mindezt. Goal Vonal-tartalom.

Szoboszlai Dominik
A csodás pillanatok egyike – gól a BL-ben (fotó: Facebook – Szoboszlai)

Szoboszlai Dominik alighanem az elmúlt időszak egyik legnagyobb tehetsége nemcsak magyar, hanem európai szinten is. De ki is ez a srác valójában? Honnan jön?

2000. október 25-én látta meg a napvilágot a Fejér megyei Székesfehérváron. Itt kezdett focizni is, 2007-ben, mindössze hat és fél évesen a Videotonban, apja kezei alatt. Majd még ebben az évben átkerült az édesapja, Szoboszlai Zsolt által vezetett Főnix Gold FC-hez. Egészen 2015-ig édesapja egyengette előtte az utat, majd a 2015-16-os szezont már az MTK Budapest akadémiáján kezdte meg.

Itt mindössze egy idényt töltött, 2016 júliusában három éves szerződést kötött a Red Bull Salzburggal. Egy évvel később, a Salzburg fiókcsapatának számító FC Liefering bejelentette, Szoboszlai náluk folytatja pályafutását. Az ekkor még mindig csak 17 éves Dominik 2017. július 21-én debütált az osztrák másodosztályban. Első meccsén gólpasszt adott, ezzel járult hozzá új csapata 2-1-es sikeréhez. Augusztus 4-én első gólját is megszerezte a BW Linz elleni bajnoki mérkőzésen.

Red Bull Salzburg

2018 januárjában már a Salzburg felnőtt csapatával kezdhette meg a téli felkészülést. Január 18- án, 2021-ig szóló szerződést kötöttek a felek. Az osztrák csapat nevezte Szoboszlait az EL tavaszi mérkőzéseire. A szezon végén úgy ünnepelhetett bajnoki címet a salzburgiakkal, hogy addig egyetlen osztrák első osztályú mérkőzésen sem lépett pályára a szezonban. Május 27-én végül bemutatkozhatott az osztrák élvonalban, csereként állhatott be az 57. percben az Austria Wien ellen 4-0-ra elveszített bajnokin.

Első salzburgi gólját tétmérkőzésen, a következő idényben, szeptember 26-án szerezte meg a Schwaz elleni Osztrák Kupa meccsen. 2019 februárjában csapata nevezte Dominikot az EL egyenes kieséses szakaszába. Ebben a szezonban március 14-én kezdőként léphetett pályára az Európa Ligában a Napoli elleni nyolcaddöntő második meccsén, melyet az osztrák csapat 3-1-re megnyert, ám mégis az olaszok jutottak tovább, 4-3-as összesítéssel. Három nappal később (karrierje során először) kezdőként léphetett pályára az osztrák bajnokságban az Innsbruck elleni bajnokin. Ebben az időszakban vált meghatározó játékossá a Salzburgnál és kezdtek el érdeklődni iránta Európa élcsapatai. Hallani lehetett az Inter a Juventus az Atalanta, illetve az Arsenal érdeklődéséről is.

Szoboszlai Dominik
Haaland nyomdokaiba lépne (fotó: Getty Images)

Átigazolás

Az idei, 2020-21-es szezonban Szoboszlai már kihagyhatatlan a Salzburg kezdőcsapatából és a magyar nemzeti csapat kezdőjéből is. Lassan fél Európa sorban a magyar tehetségért, de vajon ki lesz a befutó? Az idei szezonban már szinte minden európai topcsapattal szóba hozták a magyar játékost, ám kérdés, mi lenne a legjobb döntés a számára? A lehetséges opciókból csemegézünk.

AC Milan

A nyáron Szoboszlai Dominik nagyon közel állt ahhoz, hogy a milánói klub játékosa legyen, de az üzlet végül mégse jött létre. Ennek fő oka az volt, hogy a Red Bull-családban dolgozó Ralf Rangnick a hírek ellenére nem lett a piros-fekete csapat edzője, hiszen a Milan a német szakvezető kérésére vitte volna Olaszországba Szoboszlait.

Real Madrid

Nem kisebb lap, mint a spanyol AS közölte a hírt, miszerint a Real Madrid érdeklődik Szoboszlai iránt. A madridi sztárcsapattól Isco nagy valószínűség szerint távozni fog a nyáron, és az ő helyére szerződtetnék a magyar középpályást. Véleményünk szerint nem lenne jó döntés egyből egy ilyen kaliberű csapathoz igazolnia Dominiknak, hiszen elvétve kapna csak lehetőséget, ami jelentősen visszavetheti a karrierjét.

RB Leipzig

Egyértelműen ez lenne a legkézenfekvőbb, de talán legjobb döntés is Szoboszlai számára. Hiszen a Lipcse minden évben BL-résztvevő, illetve ott van a német bajnokság élmezőnyében. Így Dominik szem előtt lenne a legnagyobb csapatok számára, illetve stabil kezdő tudna lenni, valamint egy nagyobb szinten, komolyabb bajnokságban bizonyíthat.

Szoboszlai döntött… (fotó:  ATTILA KISBENEDEK/AFP, Getty Images)

Válogatott

És végül, de semmiképpen sem utolsó sorban térjünk ki egy kicsit Szoboszlai válogatottbeli teljesítményére. Stabil kezdővé idén ősszel vált a nemzeti tizenegyben, ahol valósággal remekelt. Tizenkétszer lépett eddig pályára a felnőttek között a válogatottban, ezeken a mérkőzéseken három gólt szerzett.

Az Izland ellen szerzett gólja EB-kijutást ért a válogatottnak. Nemcsak találataival segítette a nemzeti csapatot, hiszen amikor játszott, ő volt a középpálya motorja, képes volt irányítani a pálya középső harmadát, pezsgésben tartani azt.

Szerző: Harcsa Máté, a Goal Vonal szerkesztője

Olvass további focis cikkeket nálunk!

Kövess minket Instagramon és Facebookon!

Kiemelt kép: Szoboszlai – Facebook

Forrás