Újpestről a Chelsea kispadjáig – avagy ki is az a Lőw Zsolt?

Digiqole Ad

Nem hinnénk, hogy a futballtörténelemben volt-e olyan, hogy egy országban ekkora népszerűségnek örvendjen egy másodedző. Idehaza mégis ez a helyzet, hisz Lőw Zsolt (edzői) nevét egycsapásra megismerte minden magyar, előbb a Leipzignél, utóbb pedig a PSG-nél elért sikereinek köszönhetően. Örülhetünk, hogy Tuchel magával vitte Londonba is, így most már nem csak játékosaink, hanem (Dárdai kinevezésének is jóvoltából) edzőink csakúgy vannak az európai elit vérkeringésében. Lőw karrierje a pályán, majd a kispadon.
Goal Vonal-tartalom.

Lőw Zsolt
Lőw Zsolt munkában Londonban (fotó: Chris Lee/Chelsea FC/Getty Images)

Német ranglétra

Lőw profi labdarúgó pályafutását 2002-ben, az Újpest színeiben kezdte meg, ahol magyar kupa és magyar szuperkupa-győzelmet ünnepelhetett a lila-fehérekkel. A következő szezonban már nem Újpesten, hanem a német Bundesligában, az Energie Cottbus játékosaként folytatta pályafutását. Első szezonjában csapatával búcsúzott az Bundesligától, ezután még két évet töltött a német együttesnél a második ligában. Új együttese, az akkor szintén német másodosztályú Hansa Rostock volt, amelynek egy szezon után búcsút is intett. Ekkor, sokak meglepetésére Lőw választása a Regionalligában (német harmadosztály) szereplő TSG 1899 Hoffenheimre esett.

A legtöbben ekkor azt gondolták, ezzel pályafutása leszállóágba került. Azonban az idő bebizonyította, jó döntés volt a részéről a Hoffenheimbe igazolni. Ugyanis a 2006-07-es szezonban második, azaz feljutó helyen végeztek a Regionalligában, a következő, 2007-08-as kiírásban pedig szintén második helyen végeztek. Ám ekkor már a Bundesliga2-ben, ami azt jelentette, hogy az elkövetkező évben már a német elsőosztályban szerepelhetett a csapat. Lőw Zsoltnak itt már csak kiegészítő szerep jutott, ezért 2009 januárjában elhagyta Hoffenheimet, és az 1.FSV Mainz csapatához szerződött. 2010-ben súlyos bokasérülést szenvedett, így a szezon végén bejelentette, felhagy a profi labdarúgással.

A magyar nemzeti csapatban 2002 és 2008 között szerepelt, ez idő alatt 25 mérkőzésen ölthette magára a címeres mezt, melyeken egy gólt szerzett.

Lőw Zsolt
Dolgozott Rangnick és Hasenhüttl segítőjeként is Lipcsében (fotó: psg.fr)

Rögtön nagy kluboknál kezdett

Edzői pályafutását a Red Bull Salzburg fiókcsapataként működő, az osztrák másodosztályban szereplő Lieferingnél kezdte meg 2012-ben. Ekkor, a korábban a Hoffenheimnél Lőw Zsolttal együtt dolgozó Ralf Rangnick volt a Salzburg vezetőedzője, aki két évvel később, 2014-ben felkérte segítőjének a magyar szakembert. A 2014-15-ös szezonban bajnoki címet és kupagyőzelmet ünnepelhetett a Salzburggal. 2015 nyarán az RB Leipzighez is követte Rangnickot, ahol a 2016-17-es szezonban már a Bundesligában szerepelhettek. Majd a német szakember távozása után a későbbi edző, Ralph Hasenhüttl is számított Lőw munkájára. 2018 júliusában Lőw Zsoltot nevezték ki a francia Paris Saint-Germain másodedzőjévé; nem más, mint a korábban a Borussia Dortmundot is irányító  Thomas Tuchel mellé.

Az itt eltöltött két és fél éve alatt nem kevesebb, mint hat trófeát gyűjtött be a PSG-vel és a 2019-20-as kiírásban egészen a Bajnokok Ligája-döntőjéig meneteltek. Ott végül 1-0 arányban legyőzte őket a német rekordbajnok Bayern München. Tudniillik a mérkőzéssel kapcsolatban, hogy augusztusban rendezték, amelyre korábban még nem volt példa a BL történetében, hogy ilyen későn játsszák le a döntőt, ráadásul nézők nélkül. Végül 2020 decemberében, Thomas Tuchellel együtt Lőw Zsoltot is menesztették a PSG-től. Ám nem olyan sokkal a menesztés bejelentése után az is nyilvánosságra került, hogy Thomas Tuchel lesz Frank Lampard utódja a Chelsea-nél, és itt is számít Lőw Zsolt szolgálataira másodedzőként.

Szerző: Harcsa Máté, a Goal Vonal szerkesztője.

Olvass további focis cikkeket nálunk!

Kövess minket Instagramon és Facebookon!

Kiemelt kép: Chris Lee/Chelsea FC/Getty Images

Forrás: Wikipédia, NSO, Origo