Premier League: kész, eldőlt, a Manchester City a bajnok(?)

Digiqole Ad

Szombaton az utolsó szalmaszálak egyikébe kapaszkodhatott volna a Chelsea, ami a bajnoki címért való versenyfutást illeti. A Manchester City legnagyobb riválisát tíz ponttal előzte meg a Premier League-ben, 90 perccel később ez a szám már 13-ra gyarapodott egy darabig.

Igaz, az Égszínkékek mostani formájukban mondhatni, verhetetlenek; a PL-elsőség eldőlését taglaltuk, ahogyan magát a meccset is, és azt, hogy ez lehet minden idők legjobb City-je.

Premier League
Ez már a manchesterieké (fotó: Dave Thompson/Pool/Getty Images; Laurence Griffiths/Getty Images; Joe Prior/Visionhaus/Getty Images)

Elhibázott stratégia…

Jóllehet valóban félelmetes lett újfent ez a City, de melyik más csapat állítaná meg, mint a Chelsea? Tuchel a találkozót megelőző négy alkalommal, amikor Pep Guardiolával találkozott, háromszor az ő együttese győzedelmeskedett. Mégis az egyetlen motiváltnak látszó chelsea-s az maga Thomac Tuchel volt szombaton; annak érdekében, hogy a bajnoki verseny a tavaszi szezon hátrelévő részére is nyílt maradjon, több elán kellett volna a Chelsea-től. Ahelyett, hogy üldözőként Lukakuék próbálják meglepni az éllovast, belementek egy kockázatmentesebb 90 percbe, ami a tíz pontos lemaradást tekintve nem feltétlen bizonyult megfelelő lépésnek. Pláne, hogy végül 13 pont lett az a bizonyos különbség.

Noha nem szabad elvenni a Kékektől, hogy összességében működött a megtervelt játék, egészen a 70. percig, csak éppen a liga állása nem stimmelt hozzá.

…de működő taktika

Az látszódott, hogy a német mester jól megszervezte a Kékek védekezését, példának okáért felemelő volt látni, milyen elánnal segített be és zárt vissza védekezésnél Hakim Zijes. Ám nagyon hiányoztak a letámadások, a City dolgát a saját fegyverével lehetett volna megnehezíteni. Egészen a 19. percig kellett várni az első vendég letámadások egyikére, mert a rangadón általánosságban a fő szempont a maguk mögött hagyott üres területek minimalizálása volt; így történhetett meg, hogy Christian Pulisic és Romelu Lukaku alig-alig ért labdába.

Negyedóra után még inkább visszaállt a Chelsea a Premier League szuperrangadóján. A már említett Zijes visszalépéseivel a középső területeket jól lefogták Tuchel fiai; ebben szerep jutott Lukakunak és támadótársainak, akik szorosan, együtt mozogtak, a belga kifejezetten a Rodri felé vezető passzsávot zárta le.

Malang Sarr sokat tanulhatott ebből a meccsből (fotó: Simon Stacpoole/Offside/Offside/Getty Images)

A londoniak védelmében meghatározó szerepe volt Malang Sarrnak. A francia hátvéd ölébe nagy lehetőségek hullottak Ben Chilwell, valamint Reece James kidőlésével; az ilyen meccseken fejlődhet igazán, és szerezhet tapasztalatot. Bár sok volt az eladott labdája, jól megküzdött a feladataival; mindez Mateo Kovacsicsra szintén igaz, a horvát robbanékonyságával tökéletes munkát végzett a labdaszerzéseknél, sokat tett azért, hogy csak egyet kapott a gárda. Ugyanakkor támadásépítésnél nem tudott mit kezdeni az Égszínkékek területszűkítésével.

Amennyit kellett

Bár a mindig maximalista Pep Guardiola irányítása alatt egyik csapatra sem jellemző, a Cityzens hozta azt a „minimális” teljesítményt, amit ez ellen a Chelsea ellen kellett. Sőt kontrollálta a csúcsderbit és Tuchel legénységét a 2021-es bajnok, ami Guardiola presztízsének szintén sokat jelentett, miután többször vereséget szenvedett Tucheltől az utóbbi időben.

Premier League
Phil Foden meghatározta a City szombatját (fotó: Tom Flathers/Manchester City FC/Getty Images)

Guardiola megint variált – megint jól

Grealishék játszották a maguk kényelmes játékát, beleértve a magasra feltolt védekezést. Ezzel nem tudott mit kezdeni a Chelsea, folyton egyéni hibák csúsztak a labdakihozatalokba; ha mégsem, akkor maradt egy kétségbeesetten fellőtt labda Lukaku irányába, mert a City szélső támadói beljebb helyezkedtek középre az ellentétes oldalról. Ennélfogva tökéletesen támadt le a Guardiola-tizenegy. Érdekes párharcok alakultak ki továbbá a pálya két szélén, Raheem Sterling szokásosan a jobb szélről, míg Jack Grealish a túloldalról sorra verte meg Marcos Alonsót és Cezar Azpilicuetát.

Természetesen ezúttal megintcsak felforgatta a csapatát Guardiola, tíz egységnyi bajnoki előnyben a katalán szakvezető kényelmesen meg is tehette. Csere volt Ilkay Gündogan, Gabriel Jesus, Fernandinho, valamint Rúben Dias; ettől függetlenül tapintható volt a két fél közti különbség, helyetteseik is végrehajtották ugyanazzal a minőséggel és intenzitással spanyol edző elképzeléseit.

Ahogyan a megújult Cityre jellemző hamis kilences rendszer is megmaradt, Phil Foden tartózkodott a legtöbbet középen; vagy Bernardo Silvának és Rodrinak segített azzal, hogy visszahelyezkedett a középpályájára, így húzta szét az ellenfél védelmének mélységét, mivel Grealish és Sterling maradt a helyén, fent; vagy éppen a szélsők segítése érdekében mozgott ki szélre, hogy meg tudják bontani a Chelsea-védelmet. Aztán nem mellesleg rögtön a tizenhatoson kívül várta a visszapasszt.

Megfigyelhető egyfajta kevésbé nyilvánvaló és kevésbé felkapott átmenet a katalán szakvezető gárdáiban szereplő védekező középpályások közt; azon kívül, hogy Javier Maschreano (Barcelona), Javi Martínez (Bayern München) és Fernandinho (Man. City) mind Guardiola keze alatt avanzsált a hatos posztról belső védővé.
A manchesteri Guardiola-éráról mindenkinek a príma támadófutball jut eszébe, aminek egy, nem sportszerű, ám annál hasznosabb elem adja meg a hátteret. Fernandinho, majd immáron Rodri játékában is fellelhettük, hogy nem restek megállítani durvábbnál durvább belépőkkel ellenfeleik kontráit. Ezt illusztrálván, Rodri az öt legtöbbet szabálytalankodó középpályás között van, a maga 28 foult-jával; mondani sem kell, poszttársai mind alsóházi csapatok játékosai ezen a listán. Megmutatkoztak Rodri taktikai szabálytalanságai szombaton, mivelhogy ekkor is szükség volt egy emberre, aki biztosít a letámadás mögött, hiába nem mutatott sokat a Chelsea előrefelé játékban.

Hamarosan… (fotó: Michael Regan/Getty Images)

Akkor el is dőlt?

Bár a Premier League, illetőleg a 2021-22-es kiírás korábbi szakaszában hullajtott pontokat az MCI, a Tottenham rögtön a nyitányon elkapta a Cityt, jelenleg elképzelhetetlen lenne, hogy elherdálja előnyét. „Nem volt semmi, ahogyan a rangadón; azért vannak ott a tabellán, ahol, mert az idény eddigi legjobbjai, innentől egy nyugodt tavasznak nézhetnek elébe az Égszínkékek” – hangzott ez a Sky Sports hagyományos Super Sunday meccsnapi műsorában. „A City bajnoksága” – ezzel a lapcímmel már a Sunday Times lapszáma jelent meg.

Mindösszesen egy lényegi, megválaszolandó kérdés maradt a birtokunkban. Ez lesz minden idők legjobb Cityje, avagy felülmúlja-e az alakulat önmagát a Premier League-ben?

Szerző: Bózsik Tamás – főszerkesztő

Olvass további focis cikkeket nálunk!

Kövess minket Instagramon és Facebookon!

Forrás: Sky Sports

További cikkeink