Barcelona: pénztárcabarát, de minőségi erősítések kellenek

Digiqole Ad

Bár a Barcelona pénzügyi gondjai valamelyest rendeződtek, a klub hosszabb távú anyagi helyzete továbbra sem fényes. Xavi kívánságlistáján jelenleg hat játékos szerepel, köztük akadnak olyanok, akiknek a leigazolásához kisebb csoda kellene, de egyes játékosokat megengedhetnek maguknak a katalánok. Mutatjuk a jelölteket.

Barcelona
A sportigazgató Decónak (jobbra) fel van adva a lecke; Joao Cancelo nagy fogás volt (fotó: Pedro Salado/Quality Sport Images/Getty Images)

Joshua Kimmich

A listán az első a német válogatott klasszisa, Joshua Kimmich, akiről igen rég óta cikkez a nemzetközi sportsajtó, méghozzá azzal kapcsolatban, hogy nagyra tartja Xavi munkásságát, és szívesen csatlakozna az általa irányított Barcelonához.

A katalánoknál ugyan jelenleg a védekező középpályás poszt Oriol Romeué, közel sincs vele megelégedve sem Xavi, sem a vezetőség. Kimmich megszerzése mellet szól még, hogy kapcsolata az utóbbi időben nem felhőtlen Thomas Tuchel vezetőedzővel. A német szakvezető a játékossal való személyes megbeszélésen többek között nehezményezte Kimmich teljesítményét, sőt, mi több már az utódját keresi, így valószínűleg a német tréner nem gördítene akadályt távozásának az útjába. A Barcelona legnagyobb problémája az lehet, hogy olyan klubokkal versenyeznek Kimmich kegyeiért, mint a Real Madrid vagy a Manchester City. Ami az anyagiakat illeti, többet tudnának fizetni a Barcánál, olyan összeget, ami már a bajor klub vezetőségének is ínyére lenne.

Florian Wirtz

Florian Wirtz Katalóniába szerződése afféle beteljesült álom lenne, mind a játékos, mind Xavi részéről, de úgy néz ki, megmarad álomnak. A nemzetközi portálok szerint Wirtz rajong a Barcelonáért és annak vezetőedzőjéért, aki „mindenre hajlandó lenne” annak érdekében, hogy a csapatában tudja a fiatal játékost.

Pontosabban csak lett volna, hiszen a legutóbb a német lapokban megjelent hírek arról szóltak, a 20 éves támadóközéppályás ügynökeivel együtt úgy döntött, nem várnak a katalánokra. Arra, hogy a La Liga-címvédője kiköhögje a Leverkusen által kért 100 millió eurót kevés az esély, ennélfogva Wirtzék elkezdtek más lehetőség után nézni. Lehetőség pedig akad bőven.

A Premier League-ből többek között a Chelsea és a felemelkedőben lévő, igen erős anyagi hátérrel rendelkező Newcastle United is szívesen látná soraiban Wirtz-et, de a Manchester United érdeklődéséről szintén lehetett hallani. A német Bild azonban azt írja, a Leverkusen sztárja feltehetőleg marad a Bundesligában, és a Bayern München játékosa lesz.

Barcelona
Szívesen áttenné a székhelyét Barcelonába (fotó: Jan Woitas/picture alliance/Getty Images)

Dani Olmo

A Forbes már tényként kezeli, hogy Dani Olmo 2024 nyarán elhagyja az RB Leipizig csapatát, és azt is tudni véli, hogy visszatér Barcelonába. A spanyol középpályás korábban 2007-2014 között a La Masián nevelkedett, most pedig a felnőtt csapathoz térhet vissza. Olmót jelenleg a Bundesliga egyik legjobb középpályásának tartják, ezzel együtt a lipcseiek egyik legértékesebbje is. Ugyanakkor pont ez lehet a „veszte”, hiszen a Bild szerint a Leipzignek még nagyjából 60 millió euróra van szüksége, hogy rendezze az adósságát. Ez az összeg pedig pontosan annyi, mint amennyit a spanyol játékjogáért kaphatnának. Olmo aligha bánná a klubváltás létrejöttét, többször is hangoztatta, hogy egy álma válna valóra ha a Barca felnőttcsapatában is bemutatkozhatna. Az már más kérdés, hogy a regnáló spanyol bajnoknak anyagilag igen szűk a mozgástere.

Nico Williams

Katalán sajtóhírek szerint a Barca vezetői már többször is egyeztetettek Felix Taintával, Nico Williams menedzserével, hogy a jövő nyári átigazolási időszakban a gránátvörös-kékek versenybe szállnak az Athletic Bilbao fiataljáért. A baszkok azonban semmiképp sem akarnak könnyen megválni egyik legjobbjuktól. Természetesen minden követ megmozgatnak, hogy Nico meghosszabítsa 2024-ben lejáró szerződését további három évvel. Ez viszont azt is jelentené, hogy a Barca kiszállhat a fiatalabb Williams-testvérért folyó harcból, ugyanis az Athletic nem adná olcsón az egyik lehetséges legnagyobb bevételi forrását.

Barcelona
„Messinho” reális célpont lehet (fotó: Fabio Menotti/SE Palmeiras)

A lista legfiatalabb tagjai: Arthur Vermeeren és Estevao Willian „Messinho”

A 18 éves belga a katalánok BL-csoportellenfelétől, a Royal Anterptől érkezhetne. Vermeeren nemrég a belga A-válogatottban is bemutatkozhatott, illetve az ára is kedvező. Az ő érkezése Barcelonába viszont elég valószínűtlen, a hírek szerint az Arsenal már előrehaladott tárgyalásokat folytat vele.

 A 16 éves  Estevao Willian pedig a Palmeiras játékosa, és ahogy beceneve is mutatja, a következő Messiként tartják számon. Követné is példaképét, a Mundo Deportivonak adott interjújában így fogalmazott: „Nagyon kedvelem Messit, és remélem, követni tudom a példáját”- utalva ezzel a lehetséges barcelonai transzferre. Az előjelek pdeig kifejezetten jók:

  • Deco, a Barcelona sportigazgatója már régóta szemmel követi az ifjú tehetség fejlődését és elmondta, lát benne potenciált
  • Estevao Willian ügynöke Andre Cury, aki azt a Vitor Roque-t is képviseli, aki januárban csatlakozik a katalánokhoz.

„Az egyik legnagyobb tehetség a korosztályában, a jövőben az Aranylabda egyik fő várományosa lehet” – nyilatkozta játékosáról Cury. A brazil tehetség leghamarabb 18 éves korában csatlakozhatna a katalán gárdához, ám Deco már dolgozik rajta, hogy mihamarabb nyélbe üssék az üzletet. Emögött az áll, hogy nem csak a Barca vetett rá szemet, a PSG már ajánlatot is tett érte. Igaz, Estevao nem vágyik a franciákhoz, így visszautasították a francia címvédő érdeklődését.

Hogyan próbálta csökkenteni adósságait a klub? A Barcelona eladta a Barca Studios tulajdonjogának, illetve a La Liga TV-ből való részesedésének egy töredékét, a Spotify pedig a Camp Nou névadó szponzora lett. Igaz, azzal, hogy például a TV-jogok egy részétől megvált a klub, elesett egy biztos és hosszútávú bevételtől, ami később még okozhat problémákat a költségvetésben. Emellett Jordi Alba és Sergio Busquets távozásával jelentősen csökkent a gránátvörös-kékek fizetési számlája. Az átépülő stadion szintén segíthet kilábalni a krízishelyzetből, akár tartósabban is: a Barcánál úgy számolnak, hogy az új létesítmény 200 millió eurót fog hozni évente a konyhára.
Addig is Decónak és a Barcelona vezetőségének fel van adva a lecke: fenntartani a pályán elért szakmai sikereket úgy, hogy a klub már évek óta nem pénzügyi futballnagyhatalom.

Szerző: Harcsa Máté

Olvass további focis cikkeket nálunk!

Kövess minket Instagramon!

Kiemelt kép: Pedro Salado/Quality Sport Images/Getty Images

Forrás: Sportposzt, Sportposzt, Sportposzt, Sportposzt, Bild, Forbes, Forbes, GOAL, GOAL, GOAL, BeSoccer, Tifo Football