Edzőzsenik: Mauricio Pochettino & a Spurs – 2. rész

Digiqole Ad

Új rovatunkban mindig egy-egy edző pályafutását, esetleg a mester valamelyik szezonját, vagy nagy sikerét próbáljuk górcső alá venni mindig más szemszögből. A Mauricio Pochettino londoni szezonjait felgöngyölítő cikkünk második részében lesz szó az új stadionról, a BL-döntőről, meg persze arról, hogy MI LETT VELED, TOTTENHAM!?

Pochettino szívesen visszatérne Londonba, hogy befejezze a Spurs-projektet (fotó: Getty Images)

A STADION MIZÉRIÁTÓL A REAL ELVERÉSÉIG

2017-18 Még mielőtt magáról a szezonról lenne szó, meg kell említeni egy fontos tényezőt: a stadiont. Már korábban tudni lehetett, hogy a Tottenham végleg elköltözik az ikonikus White Hart Lane-ről, amelynek a helyére építették a korszerű, új stadiont. Amíg pedig a pálya épült, a COYS a Wembleyben potyázott, amelyet elég sok idő után sem lakott be igazán.

Ez az egész nagyon rosszkor jött a Pochettinóéknak: most tényleg mindenki érezte az esélyt egy Spurs-bajnoki címre. A szurkolók, a szakértők, az újságírók, egyszóval mindenki. Mint mindig most is közbe jött valami, a stadion váltás igencsak gátolta a Sarkantyúsokat a nagy eredményekben. Azért is bosszantó mindez, mert ekkor talán minden idők legerősebb Tottenhame állt össze, amely csak tovább erősödött.

A szekér hazai pályán nagyon nehezen indult be, október 14-ig kellett böjtölniük a Spurs-rajongóknak. Tudniillik ekkor szerezte meg az alakulat első „hazai” győzelmét a Premier League-ben. A döcögős rajt ellenére Pochettino bízott csapatában, és szokásához híven mindig pozitívan nyilatkozott.

És valóban összekapta magát a bagázs, Észak-London ura följött a harmadik helyre, de ezen kívül is akadtak szép pillantok az idényben. A Liverpool 4-1-es legyőzése, a BL-menetelés, amikor Pochettino elvezényelte fiait a BL-nyolcaddöntőig, ahol konkrétan saját magukat verték, is ezek közé tartozott. Megverték a Realt, Kane 30 gólt rúgott, szórakoztatóan játszottak, de trófeát továbbra sem nyertek.

Harry Kane és az argentin szakvezető a madridi döntő után (fotó: Getty images)

BL-DÖNTŐ, BL-DÖNTŐ, BL-DÖNTŐ!

2018-19 Marcelo Bielsa egykori tanítványa folytatta a bajnokcsapat megeszkábálását, ám az a „fránya” stadion építés még mindig megannyi – ideiglenes – hátrányt jelentett a klubnak. Elsőként vegyük a legfontosabb tényezőt. Mivel a Spurs rengeteg kölcsönt vett föl az létesítmény miatt, a gárda nem igazolhatott új játékosokat. Ami – lássuk be – óriási előnytelenséget jelentett a többi topklubhoz képest, amelyek egyre csak költöttek, és erősödtek. A másik negatívum pedig szintén az új arénával kapcsolatos, pontosabban annak átadásával, mely számottevően sokat csúszott. Egészen áprilisig.

Mauricio Pochettino csapata mégis repülőrajtot vett, jelezték, eljött az ő idejük. Noha a remek augusztus után a szeptembert rögtön két vereséggel kezdte a Hotspur, az első félév aránylag jól nézett ki. December közepe tájékán azonban kezdtek akadozni a dolgok: a top 6 ellen eddig roppant zsenge volt a Spurs, ennek tetejébe a döntetlenek se jöttek. A keret talán kezdett belefáradni ebbe a támadó fociba. Így a bajnoki címnek megint búcsút inthettek a Sarkantyúsok. Ebben igencsak közrejátszott az, hogy sorozatban 7 idegenbeli meccsen szenvedett vereséget Pochettino serege, plusz Harry Kane is sérüléssel bajlódott.

Viszont Mauricio megmutatta edzői zsenijét a Bajnokok Ligájában, ahol egy majdhogynem tökéletesen Tottenhamnek lehettünk szemtanúi. Dortmund, Manchester City, Ajax. „Csak” három csapat, akikkel a fehéreknek kellett megküzdeniük a döntőért. Lehet, hogy Pochettino nem nyert trófeát, ám ezekre a párharcokra nagyon rendbe szedte fiait. Elképesztő feltámadásokat, sok gólt, látványos akciókat és űrfocit láthattunk az egykor még a PL középmezőnyében kullogó egylettől.

Mauricio Pochettino nem csupán egy sima edző, hanem egy közvetlen ember is volt egyben, aki állandóan kiállt játékosai mellett. Remekül motivált, csapatáról pedig kivétel nélkül pozitívan beszélt a nyilvánosság előtt. Tökéletes összhangban volt mindenkivel, fantasztikusan beültette a fejekbe, mit akar látni a pályán. Csakhogy néhány rossz döntés, és egy borzasztó szezonkezdet mindent megváltoztatott…

Végül is meglehetett érteni az argentin menesztését. Azonban tekintve, hogy ő emelte fel a csapatot a PL-dobogóra és a BL-döntőbe, mindenképp érdemelt volna még egy kis időt.

Az Espanyol egykori edzőjének az elküldésével alapjaiban leromboltak egy közel 6 éve épülő kifinomult gépezetet. Mindennek a tetejébe egy olyan tréner érkezett a helyére, aki kívül-belül az ellentéte elődjének.

Vajon jó döntés volt? (fotó: Getty Images)

MI LETT VELED, TOTTENHAM!?

Kérem szépen, ezt a trénert José Mourinhónak hívták. A Spurs-drukkerek általában véve nem annyira lelkesedtek José kinevezése iránt, ám azért mindenki kíváncsi volt, vajon tud-e újat húzni a portugál. Sajnos kiderült, nem. Az egy várható tényező volt, hogy a csapat eddigi identitásának és játékának mindenki búcsút mondhat. Viszont a számtalan bekapott gól, valamint az ingatag védelem már kevésbé bizonyult várhatónak – főleg egy Mourinho vezette csapatnál. A BL-győztes edző azt nyilatkozta nem sokkal a kinevezése után, hogy a következő szezonban megpróbál majd bajnoki címet szerezni a Sarkantyúsokkal. A portugál Madridból, Londonból és Manchesterből is dicstelen körülmények közepette távozott. Nem lenne meglepő, ha a Észak-Londonból is így távozna. De hát ki tudja…

Olvass további focis cikkeket nálunk!

Kövess minket Instagramon és Facebookon!

Kiemelt kép: Getty Images

További cikkeink