F1-beharangozó: fontos újdonsággal érkezik az Azeri Nagydíj

Digiqole Ad

Az F1 majdnem egy hónap kihagyás után tér vissza, és egy újabb utcai pálya ad majd otthont a versenyhétvégének, ezúttal az azeri fővárosban.

(fotó: Aziz Karimov/Getty Images)

Ez a hétvége egy úgynevezett „sprinthétvége” lesz, ami annyit takar, hogy a nagydíj futam mellett lesz egy sprintfutam a szombati napon. Ez a rendszer két éve került be a kisebb kategóriák mintájára.

A héten bejelentettek fontos változásokat, amik alapjaiban változtatják meg a sprinthétvégék menetét. Pénteken a megszokott első szabadedzés után érkezik az időmérő edzés a vasárnapi nagydíjra. Emellett a a szombati nap fog megváltozni a legjobban, mivel a megszokott harmadik szabadedzés és az időmérő helyett az egész nap a sprintnek lesz szentelve. Kezdésnek a sprintre való a kvalifikáción lesz a sor, utána következik maga a sprintfutam. Egyébként először lesz kvalifikáció sprintfutamra a Száguldó Cirkusz történelmében. A rendes időmérő edzéshez hasonlóan, három részből fog állni (Q1, Q2, Q3), és szintén az öt leggyengébb idővel rendelkező autó fog kiesni a Q1-ből és a Q2-ből. A Q1-ben és Q2-ben kötelező lesz a közepes keveréken futni a köröket, míg a Q3 piros oldalfalú gumikon fog folyni. A részek 12, 10 és 8 percesek lesznek, ezért lényegesebben rövidebb lesz, mint a nagydíjra való kvalifikációnál.

Baku előtt Max Verstappen 15 ponttal előzi csapattársát Sergio Perezt, az F1 képzeletbeli dobogójának alsó fokán pedig még mindig Fernando Alonso áll. Ami a csapatbajnokságot illeti, a Red Bull magabiztosnak mondható 58 ponttal vezet a második Aston Martin előtt. Itt további kilenc pontra található a Mercedes csapata.

A sprintfutamot április 29-edikén rendezik magyar idő szerint 15:30-kor, a nagydíjat pedig április 30-adikán 13 órakor láthatjuk. Minden bizonnyal a legfontosabb kérdés ismét a Ferrarik teljesítménye lehet, ugyanis még mindig szenvednek. A másik nagy talány Perez teljesíménye lesz, akiről közismert, hogy imádja az utcai pályákat, ebből kifolyólag neki is nagy esélye lesz a végső győzelemre. Az Aston Martinokra is érdemes lesz odafigyelni, főleg Alonsóra, hogy tudja-e tartani azt a formát, ami év eleje óta benne lakozik. Ezen kívül arra szintén fény derül, hogy vajon Stroll elkezdi-e szállítani a komolyabb pontokat is, spanyol csapattársához hasonlóan.

Szerző: Bogdán Nikola

Olvass további focis cikkeket nálunk!

Kövess minket Instagramon és Facebookon!

Kiemelt kép: Karimov/Getty Images

Forrás: F1