Felidézve: az Európa-bajnokság pillanatai – 2. rész

Digiqole Ad

Folytatjuk Felidézve sorozatunkat, amelyben felidézzük a labdarúgás egy-egy ikonikus pillanatát, időszakát. Az első rész után folytatjuk az Európa-bajnokság felidézését, amely számos elképesztő történetet, eseményt és pillanatot adott nekünk – most ezekből válogatunk kétrészes cikksorozatunkban.

A második részt olyan események tarkítják, mint a 11 öngól története, Svájc kopp-hopp pillanatai a franciák ellen, illetve a svéd-ukrán ütközet, avagy a Glasgow-i mészárlás.

Újabb emlékezetes történetek az Eb-ről (fotó: Martin Rose/UEFA/Getty Images; Marcio Machado/Getty Images; Ross Parker/SNS Group/Getty Images)

Glasgow-i mészárlás, avagy a 2006-os portugál-holland megismétlése

Ugye mind emlékszünk 2006. június 25-ére? A Nürnbergi csata-ként (The Battle of Nuremberg) elhíresült Portugália-Hollandia vb-nyolcaddöntő elképesztő feszültséget és brutalitást hozott; 16 sárga lapot és 4 pirosat. Valahogy deja vu érzésünk volt a svéd-ukrán nyolcaddöntőn…

Aki nem látta a meccset, az a számokból nem is fog rájönni, hogy mik történtek a találkozón, ugyanis a 18 szabálytalanság 120 perc alatt egyáltalán nem kirívó. Mégis az idő előrehaladtával, főként a hosszabbításban már a legapróbb ütközésekben is megsérültek, földre kerültek a játékosok. Többségük valósnak tűnt, a hosszabbításban az ápolószemélyzeteknek gyakorlatilag megállás nélkül be kellett menniük a pályára.

Nem volt egy kifejezetten brutális találkozó, de ahogyan fáradtak a játékosok, úgy kerültek egyre többen a földre. Svédország az egész Európa-bajnokság alatt kétszer változtatott a kezdőjén, a lengyelek ellen Quaison, az ukránok ellen Kulusevski volt Isak csatárpárja. Az ukránoknál a középpályát illetően már jóval több volt a rotáció, de az ukrán bajnokság nem feltétlen készít fel egy olyan terhelésre, amilyet egy Eb jelent, márpedig 17 spíler érkezett onnan a keretbe. És a hosszabbítás egy ilyen kiélezett és kiegyenlített párharcban rátesz egy lapáttal.

Európa-bajnokság
Hát igen, Danielson érkezett (fotó: Robert Perry – Pool/Getty Images)

Azonban akadt egy emlékezetes szabálytalanság, amely jellemezte a meccset. Marcus Danielson ugyan a labdát találta el, nem volt szándékos, de egyben bele talpalt Artem Besedin térdébe, így járt az azonnali piros. Egy roppant szerencsétlen megmozdulás, ami Besedin Eb-jének a végét jelentette.

„Csak legyen már vége, ne sérüljön meg már senki!” – ilyen és ehhez hasonló megnyilvánulásokat hallhattunk a mérkőzés kommentátorától, Ujvári Mátétól.

Egy igazi mészárlás az Európa-bajnokság nyolcaddöntőjén.

Európa-bajnokság
Nálunk Sommer a meccs embere (fotó: Marcio Machado/Getty Images)

Svájci kopp-hopp: büntető, hátrány, egyenlítés és tizenegyespárbaj

A csoportkör alapján Svájc jelenléte Európa 16 legjobb válogatottja között nem bizonyult igazságosnak. Jóllehet a franciákkal szemben vívott nyolcaddöntőn teljesen más képet festettek Shaqiriék. Az első félidőben Seferovic remek fejesével megszerzett vezetés tudatában sem húzták magukra a világbajnokot. Reményekkel telve vonultak szünetre Petkovic fiai, hát még az 55. percben mily remek kilátásaik voltak! Továbbra sem vette ellenfelét komolyan a Les Bleus, a szünet után sem rázta meg magát, a svájci kontráknál sem követték szorosan a támadókat. Meg is lett az eredménye.

Minden várakozás ellenére komolyan megfricskázhatta volna Pogbáékat Rodriguez – ha értékesíti a büntetőt, 2-0 Svájcnak. Szurkolóik és a játékosok több mint 45 percig a fellegekben jártak, ám miután Rodrigues nem büntetett, jött az első komoly kopp. Méghozzá 2 percen belül. Franciaország könyörtelenül kihasználta a lélektani fölényét, Benzema kétszer villant, hazája 6 perc után fordított.

Pogba ráadásképp kipókhálózta szegény Sommer kapuját, aki páratlan meccset tudhatott magának, a 3 bekapott gól ellenére a találkozó svájci hőse lett. Az Olaszország-Svájc párharcból kiindulva már így is több ellenállást kaptunk a 2014-es és ’18-as vb-nyolcaddöntőstől, a játékosokban mégse éreztünk már annyit, amennyi egyeffé feltámadáshoz kel. Ellenben a meccsben…

A kettős csere után Seferovic fejelt egy újabbat a semmiből, a túlzottan elkényelmesedő franciák egy újabb alkalommal is asszisztáltak. Gavranovic szintén csere volt, Kimpembét fektette el a 90. percben, Svájc egyenlített, jöhetett ismét egy hopp-pillanat. Aztán Mbappé büntetőjénél még egy…

A bukaresti thriller érzelmi hullámait tökéletesen illusztrálja az a svájci szurkoló, akinek a képe az egész világhálót körbejárta. Másfél perc, ami tökéletesen megörökíti az Európa-bajnokság eme találkozóját.

Európa-bajnokság
Kopp-hopp svájci módra (fotó: Twitter)

Az eddig összes Európa-bajnokság 9 öngólt tartogatott. A mostani 11-et

Egy újabb különleges történetszála ennek az Eb-nek az egyedülálló 11 öngól. Akadtak bőven igen különlegesek is – most ezekből válogatunk.

A torna első gólja öngól volt. Ilyenre legutóbb a 2014-es világbajnokságon láttunk példát, akkor Marcelo volt az elkövető, Eb-n azonban ez volt az első. Rómában a nyitómeccsen Berardi beadása Demiral melléről pattant a gólvonalon túlra, megadva az alaphangot a törökök szempontjából csalódást keltő Eb-hez. A Juventus-játékosnak így pláne nem lesz a kedvenc stadionja az Olimpico.

Dúbravka büntetőt hárít, később beüti magának. A szlovák válogatottnak kulcsfontosságú volt a spanyolok elleni harmadik meccs; ameddig a svéd-lengyel ikszre állt, úgy Dúbravkaék a 0-0-lal is továbbjutottak volna a 2. helyen. Tett is ezért a Newcastle portása: Morata tizenegyesét kitolta. Ezután nem sokkal pedig hazája összeomlását készítette elő, ugyanis az egyik spanyol lövését, amely levágódott a keresztlécről, saját kapujába paskolta.

Európa-bajnokság
Unai Simon rossz átvétele után (fotó: WOLFGANG RATTAY/POOL/AFP/Getty Images)

40-45 méteres hazaadásból öngól. Unai Simon elképesztő bakija a Horvátország-Spanyolország nyolcaddöntőn nagyot szólt. Pedri hátrapassza ártalmatlannak tűnt, ám a felpattanó játékszert már nem tudta átvenni Simon. A Bilbao kapusa egész évben nagy bravúrokat mutatott be, de a megmagyarázhatatlan megmozdulásait az Eb-re is megtartotta. Meg kell hagyni, az elmúlt egy hónapban sem védett kicsiket, sőt a büntetős technikája egészen remek. (Erről majd a harmadik részben).

Duplázó portugálok. Minden bizonnyal a portugál fanatikusok nem ilyen dupláról álmodtak a németek ellen. 4 percen belül történt a két eset, előbb Dias, majd Guerreiro próbált menteni a kapujuk torkában – öngól lett a vége. Mindenesetre a mérkőzésnek határozottan jót tett, Portugália nem építkezhetett csak arra az egy gólra, amit az első játékrészben szerzett.

Szerző: Bózsik Tamás – főszerkesztő

Olvass további focis cikkeket nálunk!

Kövess minket Instagramon és Facebookon!

Kiemelt kép: Martin Rose/UEFA/Getty Images; Marcio Machado/Getty Images; Ross Parker/SNS Group/Getty Images

Forrás: Twitter/OptaJoe, Sportstar

További cikkeink