Hová tart Gift Orban?

Digiqole Ad

Átigazolási hírek ide vagy oda, Gift Orban rögtön beköszönt a belga élvonal első fordulójában. Igaz, a Ligue 1 élcsapatai azonban továbbra sem mondtak le a megszerzéséről. Cikkünk eredetileg az Unibeten jelent meg.

Orban
(fotó: TOM GOYVAERTS/BELGA MAG/AFP/Getty Images)

Hol folytatja Gift Orban?
UNIBET

Noha a KAA Gent ingadozó formában kezdte a szezont a 2022-23-as szezont, Orban téli érkezésével feljött a még bajnoki play-offt érő negyedik helyre, és csak az alapszakasz utolsó fordulójában csúszott le onnan. A nigériai támadó mérlege az alapszakaszban kilenc gólt és két gólpassz volt tíz meccsen. Mindenesetre az Európa-konferencialigát érő ötödik helyet sikerült megőrizni az Európa-rájátszásban, többek között Orban hat mérkőzésen szerzett hat góljával, sőt, a Bivalyok 14 pontot vertek a rájátszást azonos pontszámmal megkezdő Standard Liége-re.

Ugyanakkor Orban az Ekl-ben hívta fel magára igazán a figyelmet: a 31. és a 34. perc között, a nyolcaddöntőben szerzett mesterhármasa a valaha volt leggyorsabb, ami UEFA-sorozatban született. Emellett a Gent másik gólvágóját, Hugo Cuyperst is tudta tehermentesíteni, illetve jól megértették egymást a pályán. Ketten együtt 54 gólt rámoltak be ellenfeleik kapujába az összes versenysorozatot figyelembe véve.

Orban gólerősségéhez hozzájárul 173 cm-es magassága és alacsony súlypontja, amiknek rendszerint hasznát veszi, ha egy az egyben kell megvernie emberét. Ennek ellenére komoly légiveszélyt is jelent, hiszen Norvégiában a góljai 25%-a fejesből született, köszönhetően okos helyezkedésének.

KAA Gent

„Imádom Belgiumot, de szeretném egy erősebb bajnokságban kipróbálni magam” – nyilatkozta Orban azután, hogy az idei első Ekl-selejtező odavágóján ő maga is góllal járult hozzá a Zsolna kiütéséhez. A sokoldalú csatár szándéka tehát a jövőjével kapcsolatban, de a Gentben maradása sem jelentene stagnálást a fejlődése szempontjából. A még midig csak 22 éves támadó alig egy szezon óta játszik Európában, valamint 20 belga bajnoki sincs még a lábában, ráadásul még az újabb európai kupaszereplésre is van kilátás a Genttel.

LOSC Lille

Sajtóértesülések szerint a Lille érdeklődése a legélénkebb a center iránt, amely már tárgyalásokat kezdeményezett a Genttel; a Bivalyok 25 millió eurós árcédulát aggattak a korábbi norvég gólkirályra. A tavalyi francia ötödik előre készül sztárcsatáruk, Jonathan David távozására, akiért ugyan még nem érkezett konkrét ajánlat, de a támadó már korábban jelezte, hogy új klubban szeretné folytatni – írta meg a GFFN.

RC Lens

Feltehetőleg egy másik francia csapattal, a Lensszal kell majd versenyeznie a Lille-nek Orban leigazolásáért. A piros-sárgáknak ugyanakkor egy már meglévő űrt, méghozzá Lois Opendáét kell pótolniuk, akit 43 millió euróért adtak el a Leipzignek. Ennélfogva biztosítva van az üzlet anyagi háttere, másrészt a BL-csoportkörben való szereplés a Lens malmára hajthatja a vizet, ami döntően befolyásolhatja a nigériai döntését.

Szerző: Bózsik Tamás Pál – főszerkesztő

Olvass további cikkeket a labdarúgás világából nálunk!

Kiemelt kép: TOM GOYVAERTS/BELGA MAG/AFP/Getty Images

Forrás: Get French Football News, GFFFN, One Football, The Athletic

További cikkeink