Hová tart Mattéo Guendouzi?

Digiqole Ad

Guendouzi az Olympique de Marseille tizenegyedik nyári távozója, aki klubváltásával szintet lépne karrierjében, és az Európa-ligát Bajnokok Ligájára cserélné. Cikkünk eredetileg az Unibeten jelent meg.

Guendouzi
(fotó: Johnny Fidelin/Icon Sport/Getty Images)

Mattéo Guendouzi egy harmadik topligában is kipróbálná magát
UNIBET

2018-19-es érkezését követően Guendouzi hamar meggyőzte Unai Emeryt, hogy az Arsenal kezdőcsapatában a helye, ám a 2019-20-as idény második felére kiszorult onnan, sőt, később kikerült az Ágyúsok keretéből. Az Athletic információi viselkedése és hozzáállása miatt kötelezték, hogy személyi edzővel, a kerettől külön végezze a tréningeket az idény végén. Feltehetően az utolsó csepp az volt a pohárban, amikor a 2020-as téli felkézülésen Dubaiban összeszólalkozott Mikel Arteta vezetőedzővel.

Egy Herthánál eltöltött kölcsönjáték után igazolt 2021-ben a Marseille-hez, ahol valamelyest benőtt a feje lágya. Ebben közrejátszhatott, hogy apuka, illetve a francia U21-es válogatott és az OM harmadszámú csapatkapitánya lett.

Korábban az Arsenal és a Hertha színeiben inkább – a labdabirtoklást segítő – oldalirányú átadások, mintsem felpasszok jellemezték a játékát, de utóbbiban határozottan fejlődött tavaly az OM-nél. A progresszív passzok tekintetében 87-es értékelést kapott a 99-ből a többi Ligue 1-középpályáshoz képest az Fbref adatai alapján.

Bár a védekezőmunkája hagy némi kívánni valót maga után, egy sokoldalú középpályássá avanzsált a Marseille-nél. Guendouzi legnagyobb erőssége továbbra is a labdával való belépés a támadóharmadba, ami a francia klubnál sokkal több góllal és gólpasszal párosult, mint karrierje korábbi állomáshelyein.

Lazio

A héten vált egyre élénkebbé a Lazio érdeklődése Guendouzi iránt, sőt, a hivatalos ajánlattétel is megtörtént – adta hírül Alfredo Pedulla és Gianluca di Marzio újságíró. Az átigazolás összege durván 15-20 millió euró között várható, míg a személyes feltételekben már sikerült megállapodni a játékossal. A francia válogatott örömmel kipróbálná magát a Serie A-ban, ráadásul a Lazio indul a BL-csoportkörben, ellentétben a Marseille-lel, amely kiesett az El-főtáblára.

A Lazio középpályájának egy fontos láncszemét vesztette el Szergej Milinkovics-Szavics távozásával, az ő pótlására érkezett Kamada Daicsi és Nicoló Rovella, de úgy tűnik, a francia válogatott szintén csatlakozik a Biancocelestihez.

Marseille

Az OM 2023-24-es mérkőzésein (két bajnoki, két BL-selejtező) Guendouzi csak 67 percet töltött a pályán, az újonnan kinevezett Marcelino vezetőedzőnél negyedik számú opciói lett a középpályán. Ezt kiegészítve azzal, hogy az OM a 25 millió eurós értéke alatti összegért is elengedné – noha szerződése 2025-ig szól -, egyértelmű a következtetés: Guendouzi nem marad sokáig a Ligue 1-bronzérmesnél.  

Marcelino szavai szerint a Marseille nem tervez további erősítéseket a pálya tengelyébe, ugyanis Geoffrey Kondogbia már aláírt az együtteshez. „Guendouzi távozása esetén nem fog középpályás érkezni a helyére” – szögezte le a spanyol szakvezető.

Szerző: Bózsik Tamás Pál – főszerkesztő

Olvass további focis cikkeket nálunk!

Kövess minket Instagramon és Facebookon!

Kiemelt kép: Johnny Fidelin/Icon Sport/Getty Images

Forrás: The Athletic, The Athletic, Fbref, Football Italia, Football Italia, The Laziali, French Football Weekly

További cikkeink