Már nincs Viva Ronaldo…

Digiqole Ad

Legújabb cikkünk, melyben azt is taglaltuk, Ronaldo hogyan tette tönkre az MU-szurkolókkal való kapcsolatát az utolsó fél évében, a goal.com-on érhető el.

ronaldo
(fotó: Shaun Botterill/Getty Images)

Cristiano Ronaldo kálváriája
GOAL.COM

A szívére és Sir Alex Fergusonra hallgatva 2021 nyarán visszatért az Old Traffordra, mostanra azonban karrierje legnehezebb időszakán van túl – mind a pályán, mind pedig azon kívül.

„18 évvel azután, hogy reszkető tinédzserként először fellépett erre a legendás színpadra, CR7 immáron makulátlan érettségében újraegyesült a Uniteddal” – hangzott el az azóta ikonikussá vált mondat Peter Drury angol kommentátor szájából, mikor Ronaldo 2021. szeptember 11-én újfent MU-mezben futott ki a pályára az Álmok Színházában.

Ronaldo visszatérését teljes eksztázisban fogadták a United-szurkolók, egy nap alatt elképesztő mennyiségű Ronaldo-mez fogyott el, amely új Premier League-rekordot jelentett. Ez idő tájt még senki nem foglalkozott azzal, hogy hol lesz az ő tökéletes szerepe a Manchester United gépezetében – pedig ezt egészen a távozásáig sem sikerült maradéktalanul megtalálni. 

Mindenesetre Cristiano Ronaldo második érája rögtön két góllal kezdődött Manchesterben, majd a következő hónapokban is rendre a támadások középpontjának bizonyult az Ole Gunnar Solsjkaer alatt igen egysíkú támadójátékban. Ahogyan azt a mai futball csatáraitól elvárják, Ronaldo rendszerint labda nélküli visszamozgásaival tette magát szabaddá, ám csatártársai sokszor nem mozogtak be a helyére. Ez alátámasztja, hogy nem volt meg az összhang Ronaldo és a többi támadó között. Játékstílusa – a kor előrehaladtával – az elmúlt szezonokhoz képest nagyban megváltozott. Átlagban kevesebbszer tüzelt és kevesebb labdavezetést tudhatott magáénak 2021-22-ben, mint a Real Madridnál, illetve a Juventusnál – támasztják alá az Athletic statisztikái. 

Igaz, még ezen körülmények sem állíthatták meg abban, hogy számtalanszor megmentse csapatát, elég csak az Atalanta és a Villarreal elleni BL-csoportkörös mérkőzésekre gondolni vagy (utóbbi összecsapás alkalmával egyébként a BL legtöbbet foglalkoztatott játékosává vált). Solskjaer regnálása viszont véget ért, köszönhetően a Premier League-ben elfoglalt nyolcadik helyezésnek.

Ralf Rangnickot nevezték ki a Manchester United élére, és első mérkőzését követően úgy tűnt, a klub régi nívóját, a Premier League pedig egy topcsapatát kaphatja vissza. A Crystal Palace vendéglátásakor a Vörös Ördögök felszabadultan játszottak, élvezték az új mester által megkövetelt támadójátékot. Láthatóan nem működött még hatékonyan Ronaldóék letámadása, ám joggal bizakodhattak a szurkolók, hogy egy hónap alatt kedvenceik valóban átállnak az új rendszerre.

Azonban az együttes kiesett kiesett a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjéből az Atlético Madrid ellenfeleként, majd lemaradt a BL-kvalifikációt érő helyezésekről. Előbbi azt jelentette, hogy Ronaldo 2005 után zár először trófea nélkül egy futballévet; ráadásul maradása esetén nem játszhatott volna a Bajnokok Ligájában a következő szezonban, amire 2003 óta nem volt példa.

Nehéz tavasz, még nehezebb nyár

A tavaszi szezon kellős közepén viszont egészen más nehézségek adódtak a támadó életében.  „Az édesapám halála óta az volt a legrosszabb pillanat, amin keresztülmentem” – nyilatkozott újszülött kisfia április halálesetéről egy interjúban, amelyet Piers Morgan újságíró készített a portugállal.

Mire beköszöntött a nyár és azzal együtt az átigazolási időszak, a játékos ügynöke, Jorge Mendes már javában igyekezett a legrangosabb európai kupaporondon induló gárdát találni kliensének. Csakhogy hiába lehetett olvasni a Chelsea és a Bayern München érdeklődéséről, egyik fél sem tett konkrét ajánlatot a portugál játékjogáért. Florentino Pérez pedig nemes egyszerűséggel elnevette magát, mikor felvetődött Ronaldo visszatérése a Real Madridhoz. Továbbá nagy port kavart, hogy nem vett részt a Vörös Ördögök thaiföldi felkészülési turnéján, a klub hivatalos közleménye családi problémákra hivatkozott.

Több se kellett, és – az információhiány okán – a közvélemény, valamint a sajtó rögtön Ronaldo távozási szándékát látta a történések mögött. Mint később kiderült, az újszülött kislánya egy hétre kórházba került, és ezért hagyta ki a felkészülést a manchesteriek hetese. „Az emberek különböző elméleteket gyártottak, hogy én nem akartam elutazni az együttessel – így a portugál a kihagyott előszezonról. – Meg kell érteniük, hogy én is ember vagyok, mindig a családom az első.”

Emellett azt sem hagyta szó nélkül abban a bizonyos interjúban, hogy a United kételkedett a szavaiban, mikor a családját választotta a felkészülés helyett. „Most nemcsak az MU-ra gondolok, úgy általánosságban a futball világában nem számítanak a labdarúgók családi problémái. Kényelmetlennek éreztem azt, ahogyan kezelte a sajtó az akkori helyzetet, nem hittek nekem.”

Jóllehet a feszült légkör nem hagyott alább, sőt, a Rayo Vallecano elleni barátságos összecsapást követő jelenetek csak rátettek egy lapáttal. Történt ugyanis, hogy Ronaldo elhagyta az Álmok Színházát még a hármas sípszó előtt. 45 perc után lecserélték, ami annak fényében nem meglepő, hogy ez volt az első találkozója 2022-23-ban, ám erre a fordulatra senki nem számított.

„Ez elfogadhatatlan – reagált Erik ten Hag a Viaplay Sportnak. – Ez nemcsak Ronaldóra vonatkozik, hanem mindenkire. Egy csapat vagyunk, egészen (a meccs – a szerk.) legvégéig együtt maradunk.” Természetesen Ronaldónak is megvolt a maga álláspontja. „Csak a fekete bárányról beszéltek, aki én vagyok. Rajtam kívül nyolc játékos csinálta meg ugyanezt, de velük senki nem foglalkozott.”  

Másfél óra Piers Morgannal

Végül is augusztus végére bekövetkezett a pálfordulás, és Ronaldo maradt az Old Traffordon; döntésében közrejátszott, hogy Christian Eriksen, Lisandro Martínez, Casemiro érkezését ugyancsak bejelentették az angol rekordbajnoknál.

„Mondhatjuk, hogy megbántam – fogalmazott az ötszörös aranylabdás, utalva az októberi Tottenham Hotspur elleni bajnokira, amikor az idény során már másodjára hagyta el a játékteret a 90 perc letelte előtt. – Egyúttal azonban úgy éreztem, hogy a menedzser provokált engem, én nem az a fajta játékos vagyok, akit az edzője három percre állít be, ez nem lehetséges számomra.”  Erik ten Hag büntetésképpen nem nevezte az azt követő, Chelsea elleni meccskeretbe a támadót.

Akarva vagy akaratlanul, Cristiano Ronaldo ősze sokkal inkább szólt a pályán kívüli cselekedeteiről, mintsem a zöld gyepen mutatott teljesítményéről. A Brentfordtól elszenvedett 4-0-s zakót követően kiszorult a kezdőcsapatból, azóta mindösszesen négyszer nevezte a kezdőtizenegybe ten Hag. Igaz, az egyetlen idei PL-találata a 700. volt, ami a klubfutballt illeti.

Amint befejeződött az őszi klubfutball, Ronaldo úgy érezte muszáj lesz egy interjúban tisztázni, mi történt az elmúlt félévben. Ugyanakkor a Piers Morgannel lefolytatott beszélgetése olyan visszhangot váltott ki, hogy az MU felbontotta a szerződését; Ronaldo kritizálta a holland szakembert, a klubvezetést, azonban egyes ellentmondásos esetekkel kapcsolatban valóban tiszta vizet öntött a pohárba.

Valljuk be, a United nem tudott volna másképp reagálni az interjúra. Ahogyan ahhoz sem férhet kétség, hogy ten Hag akár tiszteletlennek bizonyult Ronaldóval szemben, akár nem, a botrányos akcióira szintén nem reagálhatott volna másképp, mint ahogy azt tette. Újdonsült Premier League-menedzserként számtalanszor kényszerült Ronaldóval kapcsolatban nyilatkozni a sajtótájékoztatókon, amire sem ő, sem pedig Fernando Santos nem vágyott később…

„Messi ellentettje”

Ilyen előzményekkel vágott neki tehát a világbajnoki szereplésnek a portugál válogatott és annak csapatkapitánya. Ghána ellen ugyan gólt szerzett a 196-szoros válogatott (ezen találatával ő lett az első játékos, aki öt vb-n is beköszön), de hamarosan már más okból került címlapokra – nem először az idényben. Fernando Santos nem díjazta játékosa reakcióját, miután 60 percnyi játék után lecserélte a csapatkapitányt Dél-Korea ellen. Ezek után a nyolcaddöntőben és a negyeddöntőben is csupán a kispadra nevezte Ronaldót a szövetségi kapitány. „Természetesen nem volt boldog, mindig is kezdőjátékos volt – ismertette Santos a párbeszédet közte és a csapatkapitány között a nyolcaddöntőt megelőzően. – Ronaldót behívtam az irodámba, és azt mondta, »tényleg úgy gondolod, hogy jó ötlet engem padoztatni?«” Svájc ellen az őt helyettesítő Goncalo Ramos mesterhármast szerzett.

Marokkó ellen ugyan kapott 40 percet, ezen idő alatt még utoljára megmutathatta volna, túl korán írták le a válogatottnál – jóllehet beállítása kevés volt a csodához. Mindösszesen tízszer találkozott a labdával, ezekből három történt a tizenhatoson belül; lövése pedig Yassine Bonou kapus kezében landolt. Elérkezett a végállomás Santos fiainak a 2022-es vb-n, akárcsak a portugálok csillagának, aki élete utolsó világbajnokságán szerepelt.

Ezzel szemben Lionel Messi vb-címre vezette hazája válogatottját, Lothar Matthaus „Messi ellentettjeként” jellemezte az ötszörös aranylabdás világbajnokságát. „Ronaldo az egójával károsította a csapatot és önmagát – mondta a német legenda a Bildnek. – Kétségtelen, hogy nagyszerű játékos volt, ám mára tönkretette a hagyatékát.”

Hagyaték

Azóta Manchesterben is túlléptek a klubikon távozásán. A Carabao Cup nyolcaddöntőjében a Burnleyt fogadták a manchesteriek, akik a meccsfüzetben egy 81 szavas búcsút vettek a támadótól a hatodik, illetve a hetedik oldalon. A szurkolók pedig az alábbi nótával köszöntek el a legendás hetestől: „Nem foglalkozom Ronaldóval, Ronaldo nem foglalkozik velem, csak az MUFC-vel foglalkozom.” Ami pedig az elhíresült „Viva Ronaldo” rigmust illeti, az MU-Nottingham Forest bajnokin ennek egy átköltött változatát, a Viva Garnachót” hallhattuk.

Solskjaer kapott hideget-meleget, olykor klublegendához méltatlanul bántak vele a szurkolók, mikor klubjuk vezetőedzői pozícióját töltötte be. Végül azonban szépre sikerült a búcsú, a Stretford End „2OleLegend” drapériával köszönt el a legendás játékostól.

A „WengerOut” tulajdonképpen mindennapossá lett a klub háza táján Arséne Wenger utolsó szezonjaiban, holott 22 évig szolgálta az Ágyúsokat. Az emlékek azonban rögtön megszépültek, Mikel Arteta meg is hívta a francia trénert egy hazai meccsre. 2022. december 27-én először látogatott ki Wenger az Emiratesbe távozása óta.

Ki gondolta volna, hogy Ronaldo egy a végére igencsak nehézkessé váló éra után egyáltalán nem azt kapja, amit Solskjaer vagy Wenger. Ronaldo olyannyira rosszul kommunikálta le az utolsó félévét, hogy úgy tűnik, gyógyíthatatlan sebeket ejtett a szurkolókkal való kapcsolatán.

A BL még várat magára. 177 millió eurót tesz majd zsebre  évente Cristiano Ronaldo az Al-Nasszrnál, legalábbis a sajtóértesülések erre engednek következtetni. „Alig várom, hogy megtapasztalhassak egy új bajnokságot egy másik országban – idézte a szaúd-arábiai együttes a portugál sztárt. –  A klub céljai roppant inspirálóak számomra.” Ronaldónak méf várnia kell arra, hogy az ázsia Bajnokok Ligájában szerepelhessen, ugyanis  új csapata nem kvalifikálta  magát a bajnoki harmadik helyével.

Szerző: Bózsik Tamás – főszerkesztő

Olvass további focis cikkeket nálunk!

Kövess minket Instagramon és Facebookon!

Kiemelt kép: Shaun Botterill/Getty Images

Forrás: Goal, Goal 2, Goal 3, The Athletic, The Athletic . The Athletic 3, Eurosport, Eurosport 2, Eurosport 3, Mirror, 90Min, 90 Min 2, Piers Morgan. Sky Sports, CNN, Independent, FOX Sports

További cikkeink