U21-es Eb – értékelés, elemzés, összefoglaló 2. rész

Digiqole Ad

Összefoglalónk második részében megnézzük, hogy milyen velős történésekben volt gazdag a többi csoport. Az olaszok gyűjtötték a pirosakat, a dánok parádéztak, az angolok pedig hűek voltak magukhoz, nagyot blamáztak. Az U21-es Eb krónikája 2. rész.
Footballhun TV-tartalom.

U21 Eb
Baku, Cutrone, Gakpo – a csoportkör góllövőlistáján az első 3 helyezett (fotó: Damjan Zibert/UEFA/Getty Images; Kisbenedek Attila/AFP/Getty Images; Gerrit van Keulen/BSR Agency/Getty Images)

Olasz piroslap-kollekció

Az U21-es Eb B-csoportjának szlovéniai küzdelmei rögtön egy papírforma-, és egy meglepetés-eredménnyel indultak. A spanyol válogatott, ha az elején döcögve is, de utána nagyon simán verte a házigazda szlovén együttes. Ahogy a főleg a 2 kapusról (Carneshecci, illetve Jedlicka) szóló cseh-olasz meccsen nagyon érdekes körülmények közt ért véget 1-1-es döntetlennel. Ameddig a kezdésnél beragadt Olaszország, Gianluca Scamacca gólját követően átvette az irányítást. Sőt, Scamacca akár 4 góllal is zárhatta volna a meccset, ám ezt nem tette, és jött a büntetés, egy öngóllal mentettek pontot a csehek. De nem csak ezen a meccsen, hanem a 2. fordulóban, Szlovénia ellen szintén öngóllal folytatta a pontgyűjtögetést Karel Krejci csapata, megint csak 1-1-gyel.

A csoport másik meccse nagy rangadónak indult, ám egy békés 0-0-val ért véget a spanyol-olasz rangadó. Érdekesség, hogy Olaszország e két meccsen 4(!) piros lapot szedett össze, a csehek ellen Tonalinak illetve Marchizzának gyűlt össze a 2 sárga. Amíg a spanyolok ellen Scamacca és Rovella jutott a kiállítás sorsára, így nélkülük vágtak neki 2 ponttal a ki-ki összecsapásnak. Tudniillik, az utolsó kör előtt mind a 4 csapatnak volt matematikai esélye a továbbjutásra. Az olasz-szlovén meccs hamar eldőlt, a 25. percben már 3-0-ra vezettek az olaszok Patrick Cutrone vezérletével, a spanyolok pedig a végére hagyták a gólokat, ők könnyedén 2-0-ra verték a cseheket. Az olasz meccsnek viszont korántsem volt vége. Ugyanis Cutrone az első félidő végén kihagyott egy tizenegyest, majd rúgott egy hatalmas gólt.

A poén pedig csak ezután jött, az első körben kiállított Marchizza csereként pályára lépve szedett össze ismét 2 sárgát, így őt másodszor állították a tornán, összességében 4 sárga lapja van 2 meccsen. Az olaszoknak pedig 5 piros lapjuk 3 meccsen (az egész tornán ezen kívül összesen 3 volt).

Dán öröm Szombathelyen (fotó: Chris Ricco/UEFA/Getty Images)

Dán parádé, francia második hely

A C-csoportban Gyirmóton az oroszok sima papírforma eredményt hoztak Izland ellen, és nyertek 4-1-re. Miközben nem kis meglepetésre Szombathelyen Dreyer góljával a dánok 1-0-ra legyőzték a többek közt Guendouzit, Ikonét, Koundét vagy Camavingát felsorakoztató francia válogatottat. Ezután Gyirmóton a dánok behúzták az északi rangadót is; a franciák 2 büntetővel verték Oroszországot, mind a kettő meccs 2-0-s végeredménnyel zárult. Izland tehát kiesett, Dánia továbbjutott, ám az oroszoknak és a franciáknak még volt esélyük, a franciáknak azért jóval több. A várakozásoknak megfelelően végül Franciaország legyőzte Guendouzi és Édouard góljával Izlandot Gyirmóton. Dánia meglepően simán, 3-0-ra kiütötte az orosz válogatottat.

Ez pedig azt jelentette, hogy Dánia 3 meccsből 3-at nyerve és 0 kapott góllal jutott tovább. Mindehhez az is hozzátartozik, hogy a felnőtt válogatott szintén megnyerte a 3 márciusi meccsét kapott gól nélkül (Izrael 2-0, Moldova 8-0, Ausztria 4-0). Tehát a dán fanatikusoknak álomszerűen indult 2021. A magyar, a román, a cseh, és a szlovén együttes után tehát az izlanditól és az orosztól is búcsút inthetett az U21-es Eb küzdelmeitől.

Még így is majdnem elérte a negyeddöntőt Anglia (fotó: Vid Ponikvar/Sportida/MB Media/Getty Images)
Toplista az U21-es Eb játékosairól

Angol kiesés

Anglia 2017-ben sorra aratta a sikereket az utánpótlás-tornákon, már csupán az U21-esekkel kapcsolatban maradhatott állandó hiányérzetünk. Viszont a bizakodásra a selejtezős eredmények, illetve a keret is adott bőven indokot. Jó pár Chelsea és Arsenal felnőtt játékossal álltak ki a Svájc elleni meccsre, amit óriási meglepetésre 1-0-ra elbuktak az angolok, a mérkőzést látva nem is érdemeltek győzelmet. A csoport másik meccsén eközben Koperben a portugálok szűk sikerrel diadalmaskodtak a horvátok felett, szintén 1-0. Remek meccset hozott a horvát-svájci összecsapás a 2. fordulóban, ahol már az 1. percben veszélyeztetett Svájc Guilemannot révén, aki az egész meccsen számtalan helyzetet elpuskázott, nemúgy Ivanusec, aki kihasználta Racioppi kapus hibáját, és megszerezte Horvátországnak a vezetést.

A második félidőben Moro büntetőjével kettő-, majd nem sokkal később Vizinger éles lövésével három gólos lett a horvát előny. Svájc egy büntetővel és öngóllal azonban feljött 1 gólra. Kis híján meg is lett a feltámadás, ám Kotarski óriási bravúrral védett, így a horvátoknak is meglett az első győzelmük. A győzelmi kényszerben lévő angolok elbukták a portugálok elleni rangadót is, így szinte megpecsételődött a sorsuk. Többek közt betalált az a Fransisco Trincao, aki a Barcelona felnőtt csapatában hétről-hétre pályára lép a spanyol bajnokságban, de már a Bajnokok Ligájában is láthattuk. Az utolsó körben a portugálokon kívül nem volt fix egyik csapat továbbjutása sem. A svájciak esélyei szálltak el a leghamarabb, egy 3. perces portugál góllal, a meccset végül 3 góllal vesztették el a svájciak Ljubljanában, és kiestek.

A négyes másik meccsén (a portugál-svájci meccstől is függően) Angliának 2 góllal kellett volna legyőznie Horvátországot a továbbjutáshoz. Eze büntetőgóljával a torna első angol találata megszületett. Majd Curtis Jones megduplázta az előnyt, és az élő tabellán már Anglia állt közvetlen Portugália mögött. Ám nem sokáig, a horvátok helyzetbe nem tudtak kerülni, Bradaric ezért a 91. percben átlövéssel próbálkozott, és milyen jól tette! Egy bombagóllal Horvátország továbbjutott, és Anglia a 2-1-es győzelmének ellenére megint leszerepelt.

Májusban folytatás!

A horvátok így majd a spanyolokkal játszanak Mariborban május 31-én. A hibátlan dánok a németeket kapták, amit Székesfehérváron rendeznek, összejött egy portugál-olasz csemege, amelynek helyszíne Ljubljana lesz. Míg a franciák érkeznek a Bozsikba, hogy megküzdjenek Hollandiával az elődöntőért.

Ez volt tehát a csoportkört, május utolsó napján pedig kezdődik a nagyhajrá…

Szerző: Tarr Ákos, a Footballhun TV szerkesztője.

Az Eb összefoglalója

Olvass további focis cikkeket nálunk!

Kövess minket Instagramon és Facebookon!

Kiemelt kép: Damjan Zibert/UEFA/Getty Images; Kisbenedek Attila/AFP/Getty Images; Gerrit van Keulen/BSR Agency/Getty Images