A francia válogatott Eb-je: Ligue 1-kakaskodás, a bőség zavara

Digiqole Ad

Beharangozzuk az Eb-csoportellenfeleinket, méghozzá azzal, hogy összegyűjtjük, mi az, ami ráhatással lehet az Európa-bajnokságukra – ez esetben a franciákéra. Végigvesszük a Ligue 1 elképesztő izgalmait, a bőség zavarát, ami kellemes gondokkal illette meg Deschamps-pot, azt, hogy milyen lehet vb-címvédőként pályára lépni. Illetőleg Benzema bekerülése és Laporte spanyol válogatottba való behívása is meghatározhatja majd szerintünk a francia válogatott szereplését.

francia válogatott
Ó, édes F-csoport! – francia válogatott (fotó: Franck Fife/AFP/Getty Images; Sylvain Lefevre/Getty Images)

Ligue 1-kakaskodás

Hiába emlegetjük az öt nagy topliga között a Ligue 1-t, szemmel láthatóan leszakadt az európai élbolytól, mivel minőségileg nem vetélkedhet a többivel. Ezáltal persze az anyagi forrásai is eltérnek például a Premier League-étől. Miközben a francia szintén a nagy futballnemzetek közé tartozik, a francia sztárok mégis inkább a jóval nívósabb Bundesligát, valamint a PL-t választják – előbbiben jelenleg huszonkilenc, utóbbiban huszonöt francia szerepel. Mindezek alapján nem véletlen, hogy csupán hat olyan spíler szerepel a Les Bleus keretében, akit valamelyik francia klub foglalkoztat – bár mivel Mike Maignan a Lille-ből átigazolt nemrégiben a Milanhoz, ez a szám ötre csökkent.

Szárnyal a francia klubfutball a válogatottal egyetemben

francia válogatott
Lille utcái, miután bajnok lett a LOSC (fotó: FRANCOIS LO PRESTI/AFP/Getty Images)

Némi újdonság azonban, hogy soha nem látott izgalmakkal gazdagodhattunk a Ligue 1 idei szezonjában. A tabella élén álló Lille akár harmadik helyen, míg a három üldözője (PSG, Monaco, Lyon) végezhetett volna a 2. és a 4. hely között is az utolsó meccsnap előtt. Az anyagilag jelenleg nem túlzottan, ám a pályán annál stabilabb és kiegyensúlyozottabb Lille; a szintén komoly bajnoki célokkal rendelkező Lyon; illetve a tökéletes tavaszt produkáló Monaco felkavarta a francia klubfutball állóvizét. Mindhárom gárda nyert a PSG ellen. Hol hiba nélküli védekezőmunkával (Lyon), hol biztonsági futballal (Lille), hol pedig kiugró egyéni teljesítményekkel (Monaco), így történhetett meg, hogy a párizsiak a 2010-11-es szezon óta először kaptak ki nyolcszor az élvonalban. Nyolc vereséggel nem is csoda, hogy a Lille végül hiba nélkül behúzva az utolsó meccsit, bajnok lett. Megtörte a PSG sorozatát, amely a huzamban megnyert három Ligue 1-serleget jelentette.

Ha pedig hozzátesszük a Lyon tavalyi BL-csodáját, a PSG BL-döntőzését és idei elődöntőzését, akkor még nagyobb nyugalommal kijelenthetjük: szárnyal a francia klubfutball a válogatottal egyetemben. Ez azért korántsem egy rossz ómen az Eb előtt. Egy végső Eb-siker igazán naggyá tenné ezeket az éveket a francia labdarúgás számára.

Nyugodt szívvel megteheti Deschamps, hogy többen az U21-esekkel tartsanak a nyáron, például Camavinga (fotó: Chris Ricco – UEFA/UEFA/Getty Images)

A bőség zavara

Didier Deschamps-nak talán még Gareth Southgate-nál is több a kellemes gondja, ami a keretbe behívható játékosok számának mélységét illeti. A méltán híres utánpótlással rendelkező francia klubok a mostani időkben különösen sok tehetséget nevelnek ki, jóval többet, mint amennyit Deschamps a keretébe nevezhet.

Ennélfogva megtörténhet olyan, mint Aymeric Laporte esetében, aki világklasszis védőként egyszer sem szerepelt eddig hazája válogatottjában (róla lentebb olvashatsz majd részletesebben). Ahogy kimaradt Eduardo Camavinga szintén, a Rennes irányítóját a francia labdarúgás legnagyobb új üdvöskéjének tartja a nemzetközi sajtó. Rajta kívül Hassem Aouar ugyanúgy az U21-esekkel tart majd az utánpótlás Eb elődöntőjére, holott a Lyon középpályása kiváló másfél évet tud maga mögött. Ne feledjük, hogy Aouar bizonyult a Lyon egyik nagy BL-hősének 2020-ban. Dayot Upamecano hanyagolása ismét megérdemel egy szemöldökfelhúzást. A francia válogatott keretébe nem volt elég a bekerüléshez, hogy a Leipzig a franciával a védelme tengelyében átlagban 0.94 találatot kapott meccsenként. Mi továbbá Ibrahima Konaté-t is el tudnánk képzelni Lenglet helyén.

E francia generáció merőben más időszakában szerzett világbajnoki aranyat, még bőven a csúcs előtt

francia válogatott
Vb- és Eb-győzelem? Nem lenne rossz! (fotó: Shaun Botterill/Getty Images)

Vb-címvédőként

A világbajnoki címvédők átka sorra sújtja a válogatottakat. A francia válogatott 1998-ban lett világbajnok, de a 2002-es viadalon már nagyon csúnyán leszerepelt. Ugyanezt eljátszották az olaszok 2010-ben, a spanyolok 2014-ben, a németek 2018-ban. De mégis mi az, ami e válogatottakban közös volt? Mindegyik egy kiforrott, pályája csúcsán lévő generáció volt – ahonnét már csak lefele vezetett az út évekig a válogatott számára, ám a legtöbb esetben a játékosok karrierjében is. Ebből a szempontból ez a francia válogatott teljesen különbözik a többi egykori győztestől. Az évekig tartó válság után egy teljesen új Les Bleus alakult, amelyet a ’18-as vb előtt még olyan kritikák értek, hogy például Benzema nélkül ki lehet majd a vezére. Ebből is látszik, a többi egykori világelsőhöz képest, e francia generáció merőben más időszakában szerzett világbajnoki aranyat, még bőven a csúcs előtt.

Ezért is különlegesnek számít ez a válogatott: a vb-diadalt követően is van jövője.

Olvasd el cikksorozatunk első részét!
Benzema és Deschamps újra munkában – együtt (fotó: FRANCK FIFE/AFP/Getty Images)

Benzema

Ha már az előző cikkünkben volt szó a szövetségi kapitány megtöréséről (Löw ~ Hummels, Müller), akkor itt sem maradhat ki. Karim Benzema 2015-ben játszott válogatott-mérkőzést legutoljára. Ez év novemberében keveredett bele egy szexvideós botrányba, a vád szerint részt vett válogatottbeli csapattársa, Mathie Valbuena zsarolásában. Deschamps pedig száműzte a válogatottból, de, akárcsak Löw, komoly kritikákat kapott.

A nyomás pedig csak nőtt Deschamps-pon, merthogy a francia ék a vállán cipelte a Real Madridot, sorozatban döntötte el a meccseket egymaga. Az ő visszatérése nagy szenzációnak ígérkezik.

Laporte

A Manchester City-ben a sérüléseit, valamint az idei szezont leszámítva alapembere volt a Guardiola-féle védelemnek. A spanyol szakvezetőt leginkább a sokoldalúsága győzte meg anno, 2018-ban a szerződtetéséről, mivel Guardiolának feltétlen szüksége volt egy labdabiztos középső hátvédre. Első teljes idényében rögtön PL-címvédéshez segítette 35 bajnokival a csapatát. Éppen ezért bizonyult érthetetlennek: miért csúszik az a válogatott meghívó? „Ha azt állítotod, hogy (Adil – a szerk.) Rami helyén kéne lennie a keretben, akkor ellent kell, hogy mondjak. Nemzetközi szinten két bal lábas középhátvéd… Sok bal lábasunk van, viszont jobb lábasokból nem állunk jól” – nyilatkozta még 2019-ben Deschamps Laporte-tal kapcsolatban.

Laporte pedig nem várt tovább, spanyol válogatott lett, nem mellesleg spanyol Eb-kerettag. Nem a legjobb formában utazott volna a franciákkal az Eb-re, de attól függetlenül nagy veszteség lehet.

Szerző: Bózsik Tamás – főszerkesztő

Olvass további focis cikkeket nálunk!

Kövess minket Instagramon és Facebookon!

Kiemelt kép: Franck Fife/AFP/Getty Images; Sylvain Lefevre/Getty Images

Forrás: Manchester Evening News, NSO, Origo, Soccer Stats