A német válogatott Eb-je: az edzőkeringő, Löw távozása és Gündogan

Digiqole Ad

Beharangozzuk az Eb-csoportellenfeleinket, méghozzá azzal, hogy összegyűjtjük, mi az, ami ráhatással lehet az Európa-bajnokságukra – ez esetben a németekére. Végigvesszük a Bundesliga edzőkeringőjét, Löw Eb utáni távozását, a következő Eb rendezését mint motivációs faktort. Valamint Gündogan formája, illetőleg Dahoud be nem kerülése is meghatározhatja majd szerintünk a német válogatott szereplését.

német válogatott
Ó, édes F-csoport! – német válogatott (fotó: Sebastian Widmann/Bundesliga/Getty Images; Martin Rickett/Pool/getty Images; Alexander Hassenstein/Getty Images)

Edzőkeringő

Gladbach

A 18 játéknapot követően az ötödik helyen állt – egy pontra a harmadik pozíciótól – a Mönchengladbach a Bundesligában. Csakhogy február 15-én érkezett a hivatalos hír, miszerint Marco Rose a nyártól már a Borussia Dortmund kispadját fogja elfoglalni. A bejelentés borzasztó időben történt meg: nagyban harcoltak a Csikók a BL-ért, majd várt rájuk még a BL-nyolcaddöntő.

Mindenképpen érdekes összefüggés, hogy Marco Rose távozásának hivatalossá tétele után borzasztó sorozatba került az együttes. Nem tudhatjuk, de szinte biztosra vehető, közrejátszott ebben Rose szezon végi távozása. Egyes hírek arról szóltak, hogy elvesztette a német edző az öltözőt.

A Gladbach Matthias Gintert, Florian Neuhaust és Jonas Hoffmannt adja a német Eb-keretbe, nem feltétlen lesznek mindhárman alapemberek. Ámbár az edzőváltás megtörténése nélkül más állapotban csatlakoznának a válogatotthoz – akár bajnoki ezüsttel a nyakukban. Egy jobb Gladbach-szezonnal még Lars Stindl is befért volna.

Hütter szintúgy búcsúzott a zárófordulóban (fotó: Alex Grimm/Getty Images)

Frankfurt

Hasonló események játszódtak le Frankfurtban is. A BL-hely biztosnak tűnt, egészen április 13-ig, hiszen ekkor meg kiderült, hogy Adi Hütter csatlakozik a nyáron a Gladbach-hoz. Ez esetben még inkább okolható a szezon közben kiderült edzői távozás; sokkal stabilabb tavaszi szezont produkáltak a frankfurtiak a Mönchengladbachnál, erre ők is összeomlanak, párhuzamosan a bejelentéssel. Igaz, a német válogatottat mindösszesen Kevin Trapp miatt érintheti az eset, az ő esetében szintén nem várható, hogy főszerepet kap majd az Eb-n.

Nem mellesleg Hüttert pedig Oliver Glasner váltja, szintén topcsapatból, a Wolfsburgból érkezik, így már tényleg körbeverés alakult ki…

Tizenhat játékos utazik el úgy a válogatotthoz, hogy klubszinten egyáltalán nincsen stabil közegben

Dortmund

Csak a fonal követése miatt, a Borussia Dortmundnál sem a jelenlegi szakvezetővel kezdik majd az új szezont. Terzic ugyan dicséretesen a maximumot kihozta a szezonból, Marco Roséval már megállapodott korábban ugyebár a vezetőség.

Bayern

A maradék szálat is tovább kavarja, hogy Hansi Flick sem marad Bajorországban. Az alig több mint másfél év alatt egy ikonikus korszakot létrehozó edző váltja Löw-öt a kontinensviadal után a Nationalmannschaft kispadján.

A Leipzig szezonjáról bővebben itt olvashatsz

Leipzig

Keletebbre pedig Julian Nagelsmann búcsúzott, a Lipcséből a Bayern Münchenbe szerződő edző pótolja majd Flicket. Az energia italosok két hátvédet adnak a német szűk keretbe. Még szerencse, hogy védőt, hiszen a visszafogott, sablonos labdatartásnak legalább a védelem szempontjából volt pozitív hatása – a Lipcse mindössze 32 gólt kapott a bajokságban.

Így összességében nagy érvágásnak tűnhetnek a válogatott számára az edzőváltások. Ezek nélkül kaphattunk volna egy szorosabb küzdelmet a Salátástálért, amely egyben a Bayern németjei teljesítményére lehetett volna akár pozitív hatással. Egy jobb nemzetközi kupaszereplés is összejöhetett volna.

Azért az nem mindennapi, hogy egy topliga majdhogynem összes topklubja átessen, illetve átesik egy edzőváltáson. Rose, Hütter, Terzic, Flick és Nagelsmann távozása szinte egy időben történt, ennek eredményeként tizenhat játékos utazik el úgy a válogatotthoz, hogy klubszinten egyáltalán nincsen stabil közegben, helyzetben, nem feltétlen biztos a jövője, mivel a német topklubok valamelyikében játszik.

A sok edzőváltás miatt Löw távozása csak egy újabb púp a válogatott hátára

Vajon mit fog tudni kihozni a szövetségi kapitány az utolsó tornájából? (fotó: Thomas Boecker-Pool/Getty Images)

Löw távozása

A kezdetek kezdetén minden fényesen indult. Sokan úgy tartják, a Klinsmann-féle válogatott 2006-os vb-menetelése mögött a segédedző, Joachim Löw eszméi állhattak. Ettől kezdve már Löw volt a szövetségi kapitány a Löw-éra koronáját a 2014-es világbajnokság jelentette. Verhetetlennek tűnt, de nem sokáig maradt az a National Mannschaft.

A Konföderációs kupán sikert arató új német válogatott biztatóan hatott, mégse rájuk, hanem még a ’14-es hősökre épült a német gárda Oroszországban – végzetes következményei lettek.

A klubok edző csereberéje sem teremt egy nagy eredmény elérésére méltó Eb-légkört, ahogy Löw távozása sem: már érett a döntés, ám a sok edzőváltást figyelembe véve jelenleg csak egy újabb púp a válogatott hátára.

német válogatott
A mindent eldöntő 2018-as kép (fotó: Fabrice Coffrini/AFP)

Jövőbeli rendezők

Végre valami, amibe Neuerék kapaszkodhatnak: a 2024-es Európa-bajnokságnak Németország ad otthont. Ugyanakkor jövőbeli rendezőként sokat jelentene az, ha biztató Eb-t tudnának játszani a nyáron, ahol amúgy is hangolódhat a német válogatott arra, hogy milyen érzés hazai pályán Eb-t játszani. Ha más nem, a rendezés joga a német válogatott, a német futball, illetve a német szurkolók számára sokat jelenthet, motivációnak sem utolsó a nyári kezdősípszó előtt.

Gündogan szezonjából a válogatott csakúgy profitálna.

Visszatérők

Érthetetlenül hosszú idővel az oroszországi megszégyenülés után, Joachim Löw döntött: a 2014-es sikercsapat maradék magjára, avagy Müller Hummels és Boateng szolgálataira nem számít tovább. Mindegyikük pályafutása leszállóágra került a vb-sikert követően. Azonban látva a német válogatott szenvedését, illetve leginkább Müller még mindig hasznos játékát, sok támadás érte a döntését. Löw makacsul kitartott, egészen eddig. Müller és Hummels ott lesz az Eb-n, bár utóbbi rengeteget vesztett ebben a szezonban a gyorsaságából és a magabiztosságából.

német válogatott
Müller és Hummels mellett majdnem Boateng is visszatért (fotó: A. Beier/FC Bayern/ Getty Images)

Gündogan

De Bruyne sérüléséből profitálva, Ilkay Gündogan vehette át a belga szerepkörét a támadásépítésekben, egyúttal pedig David Silva helyét is betöltötte. A támadóharmadban számottevően többet helyezkedik, mint amikor még szűrőt játszott játszott a Cityben az őszi szezonban. Nagyobb szabadság, több látványos megmozdulás – Gündogan szezonjából a válogatott csakúgy profitálna.

Dahoud nem kerettag, hiába láttuk végre huzamosabb ideig (jól) játszani (fotó: Alexandre Simoes/Borussia Dortmund/Getty Images)

Dahoud

2017-ben nagy ígéretként ment a Dortmundhoz, hanem a beépítésére nem igazán került sor, úgy tűnt, hogy egy különleges tehetség kallódik el Dortmundban. Viszont Edin Terzic-csel – egy affért elnézve – jó kapcsolatot ápolt, meg is kapta hétről hétre a bizalmat. Ezt megragadván, látszott rajta, hogy nem akármilyen elánnal játszott hétről-hétre, szinte a szezon teljes második felé végig futballozta. Mind küzdelemben, mind játékban sikerült megütnie Emre Can szintjét, ugyanis tényleg őt idézi Dahoud jelenleg.
Meglepetés az ő kihagyása, hiszen erős tavaszt tudhat magáénak.

Szerző: Bózsik Tamás – főszerkesztő

Olvass további focis cikkeket nálunk!

Kövess minket Instagramon és Facebookon!

Kiemelt kép: Sebastian Widmann/Bundesliga/Getty Images; Martin Rickett/Pool/getty Images; Alexander Hassenstein/Getty Images

További cikkeink