A portugál válogatott Eb-je: Santos-futball, topligás légiósok

Digiqole Ad

Beharangozzuk az Eb-csoportellenfeleinket, méghozzá azzal, hogy összegyűjtjük, mi az, ami ráhatással lehet az Európa-bajnokságukra – ez esetben a portugálokéra. Végigvesszük, Fernando Santos szövetségi kapitány nem túlzottan latinos, ám annál eredményesebb futballját, azt, hogy milyen fontos szerepe van topligás portugál légiósoknak. Illetőleg Bruno Fernandes és André Silva is meghatározhatja majd szerintünk a portugál válogatott szereplését.

portugál válogatott
Ó, édes F-csoport! – portugál válogatott (fotó: Jonathan Moscrop/Getty Images; Bob Thomas/Popperfoto/Getty Images; Diego Souto/Quality Sport/Getty images)

A Santos-futball

Eusébio, Deco, Rui Costa, Figo, Nani, Quaresma, Ronaldo. Mindannyian tükrözték a latinos portugál futballstílust, amely a kezdetek óta a válogatott játékát is megalapozta. Azonban a szépség nem hozta a sikereket portugál válogatottnál: 1966-ban a vb-n az elődöntő, ’84-ben az Eb-n az elődöntő szintén, ahogy 2000-ben is, továbbá a 2006-os vb-n is e szakasz jelentette a végállomást. 2012-ben sem alakultak másképp az események. A sormintát egyedül a 2004-es Eb-döntő „csúfítja”, de nemcsak ezért maradt a felsorolás végére. A sors iróniája, hogy Fernando Santos pont olyan – minden eddigi portugál futballhagyománnyal szakító – filozófiát képvisel a válogatott élén, mint akkor a görögök. 2004-ben a kontrajáték megannyi portugál szívet tört össze. Most, tizenhét esztendővel később ugyanez a játékrendszer egy új, sikerekben gazdag korszakot nyitott a portugál válogatott történelmében.

Látványos, latinos labdarúgás vagy eredményorientált és unalmas anti-futball? Santos döntött

Ahogyan a hollandok is felismerték a 2010-es évek elején, úgy Santos is rájött: a játékstílust fel kell áldozni egy vb- vagy Eb-címért. Látványos, latinos labdarúgás vagy eredményorientált és unalmas anti-futball? Santos döntött. Mindez pedig hozta azt a győztes mentalistást, ami évtizedekig hiányzott a piros-zöldekből. A legutóbbi két válogatott tornájukat (Eb, Nemzetek Ligája) megnyerték, és megannyi topligában futballozó sztárjátékossal a keretben éhesek a következőre.

Emellett pedig Santosnak sikerült elérnie, hogy az egyre sokasodó sztárok Ronaldo mellett is tudjanak érvényesülni. Jóllehet egyben remekül ki is használja, hogy a válogatott rendelkezésére áll egy ilyen szintű játékos, nemrégiben egyértelműen Ronaldóra épült az alakulat játéka. Ebben érezhettünk változást ezen évadban, így sokkal kevésbé fest „egyszemélyes hadseregnek” a Selecao.

portugál válogatott
„Ne szégyelld az egyszerű játékot!” (fotó: David S. Bustamante/Soccrates/Getty Images)

Légiósok sora

A franciákkal párhuzamban, a portugálok klubfutballjában is meghatározó a tehetségek exportja az európai topligákba. Ugyanis a Primeria Liga szentháromsága, a Porto, a Benfica és a Sporting hatalmas erőket mozgósít az utánpótlásuk sikeréért. De megemlíthetnénk még a kevésbé nívósabb portugál gárdákat, tudniillik főként e klubok nevelik ki a játékosokat, akiket a nagyok elszipkáznak idővel. A három egyeduralkodó profi körülmények közt ügyel arra, hogy ne csupán labdarúgásra, hanem az életre is nevelje a tehetségeket. Szinte egy tucat edzőpálya, a legmodernebb eszközök segítették a Caixa Futebol Campus-t (Benfica), hogy 2015-ben az év akadémiájának válasszák. A top három esetében a B-csapatok szerepeltetése és az első csapatban pedig az ellenfelek védelmeinek állandó megbontása csakugyan megfelelő közeget teremt ahhoz, hogy minél több növendék válhasson világsztárrá.

A három egyeduralkodó profi körülmények közt ügyel arra, hogy ne csupán labdarúgásra, hanem az életre is nevelje a tehetségeket

portugál válogatott
A Cauxo Futebol Campus – nem kevés itt pallérozódó fut be (fotó: Paulo Duarte/Bloomberg/ Getty Images)

Azonban akárcsak Franciaországban, úgy Portugáliában is elengedhetetlen következménye e politikának, hogy a Primeria Liga sem üti meg az európai színvonal tetejét. Noha azért hat spíler az Eb-keretből így is a hazai bajnokság gyepét tapossa. Ennél is figyelemre méltóbb a portugál válogatott esetében, hogy az idegenlégiósaik milyen kiváló évet tudhatnak magukénak. Hármójuk Premier League-arannyal a nyakában érkezett meg a válogatotthoz. Joao Cancelo, Bernardo Silva és Rúben Dias közül utóbbit az év játékosának is megválasztották a bajnokságban az FWA-nál. Renato Sanches most már valóban rászolgált arra a felhajtásra, amelyben a 2016-os kontinenstorna idején lehetett része. Merthogy Rui Fonte-tal egyetemben 2021-es francia bajnoknak mondhatja magát. Az sem jelent hátrányt majd a nyáron, hogy a Wolverhampton kívül-belül portugál, Patrício, Semedo, Moutinho és Neves mellé Jota is odasorolható, mivel két évig mégiscsak szolgálta a Farkasokat.

Olvasd el a francia válogatottról szóló cikkünket!

Bruno Fernandes és André Silva szintén élete szezonján van túl (róluk lentebb olvashatsz).

Nekifut, hopp, és gól – Fernandes legendás büntetőinek receptje (fotó: Adam Warzawa/ Pool/Getty Images)

Bruno Fernandes

Kisebb-nagyobb kitérőkkel, de Fernandes is követte a portugál sémát: A Boavista nevelte, míg a Sporting az utolsó utáni lépésekért felelt a labdarúgás elitjébe vezető úton. Régen látott ilyen játékmestert a United, Cavanival együtt húzták El-döntőig és angol bajnoki második helyig a Vörös Ördögöket. A Sporting 4-3-3-as felállásban mélyebbről játszott össze a középpályásokkal, Manchesterben Solskjaer kezdettől fogva a tízes szerepkört szánta neki. Hol második csatárként beolvadva, hol pedig visszalépve alakított ki huszonhárom jelentős lehetőséget a Premier League-ben. Nagyszerű szezonja mellett, nagy segítség a válogatottnak, hogy a Unitedban már hozzászokott a kontratámadásokra épülő támadójátékhoz.

Lesz neki hely? (fotó: FILIPE AMORIM/AFP/Getty Images)

André Silva

Nem semmi, bár igaz: csodacsereként kellene valamit átmenteni frankfurti teljesítményéből az Eb-re. Ronaldo mellett a 4-3-3-ban ez lehet az egyetlen megoldás, ami a huszonnyolc Bundesliga-gól tudatában igen ironikusan hangzik. Arról már nem is beszélve, hogy ez a gólmennyiség a góllövőlista is éppen hogy elegendőnek bizonyult a bajnokság góllövőlistájának harmadik fokára. A Frankfurttal párhuzamosan Silva szárnyra kapott tavasszal, tökéletesen pótolta Rebicset. Luka Jovics érkezése egy kis pluszt rakott Silvához, a szerbbel remekül érezték egymást a pályán. Huszonkilenc gól egy év alatt klubszinten. Mennyit lőne az Eb-n kezdőként…

Szerző: Bózsik Tamás – főszerkesztő

Olvass további focis cikkeket nálunk!

Kövess minket Instagramon és Facebookon!

Kiemelt kép: Jonathan Moscrop/Getty Images; Bob Thomas/Popperfoto/Getty Images; Diego Souto/Quality Sport/Getty images

Forrás: DW Kick off!, PL, Tifo Football, Bartlome Soccer Academy – Benfica Caixa Football Academy, European Football Academy

További cikkeink