Bielsa újra Bilbaóban – az elnökválasztás fog dönteni

Digiqole Ad

Legújabb cikkünk, melyben azt is taglaltuk, Marcelo Bielsa örömmel lenne ismételten az Athletic Bilbao trénere, a goal.com-on érhető el.

Bielsa
(fotó: Gonzalo Arroyo Moreno/Getty Images)

Az edző újbóli kinevezése függ attól, hogy kit választanak meg az Athletic Bilbao elnökévé.

Június 24-én tartja a választásokat az Athletic. A jelenlegi elnök, Aitor Elizegi kihívói közt ott van Inaki Arechabaleta. Utóbbi ígéretet tett, hogy győzelme esetén leülteti a kispadra Marceo Bielsát mint a klub új vezetőedzőjét. „Bielsa a világ leginkább tisztelt mestere – fejtette ki véleményét Bielsával kapcsolatban Arechabaleta. – Egyúttal korábbi regnálása során az évtized legeredményesebb szezonját tudhattuk magunkénak.”

„Azóta csak még többet fejlődött, ambícióival és képességeivel ismét eljuthat a Bilbao oda, ahova tartozunk” – zárta gondolatait az elnökjelölt a 20-i sajtótájékoztatón.

Mindeközben az a hír is napvilágot látott, hogy a Leeds egykori menedzsere elfogadná az ajánlatot, és örömmel visszatérne Baszkföldre, amennyiben Arechabaleta lesz 24-én a befutó.

Arechabaletát tartják a legkevésbé esélyesnek a végső győzelemre, viszont azzal, hogy szavát adta a második Bielsa-érára megváltoztathatja az erőviszonyokat. Emlékezhetünk, hogy 2000-ben, amikor a Real Madrid elnökválasztásra készült, Florentino Pérez is hasonló módon igyekezett növelni szavazóit. Megfogadta, hogy ha megválasztják, megveszi Luís Figót a Barcelonából.

Mindenesetre Marcelo Bielsa valóban tökéletes választás lenne a jelenleg üres szakvezetői pozícióra; az argentin tisztában van a Bilbao tradícióival, illetve az átigazolási politikájukkal, ami kimondja, csak Baszkföldön született vagy a klub által kinevelt játékosok alkothatják a keretet. Irányítása alatt reneszánszát élte a piros-fehér együttes: 2011-12-ben bejutott az Európa-liga- és a Copa del Rey-döntőbe. Az argentin szakvezető fiai kiütötték egy legendás összecsapás keretében Ferguson Manchester Unitedját is abból az El-kiírásból; méghozzá egy 3-2-es győzelemmel az Old Traffordon.

Ugyanakkor utolsó évében nézeteltérése támadt Bielsának több játékosával, illetve a vezetőséggel; most itt az esély a második felvonásra.

Frissítés

Hiavatalos: a harmadik Ernesto Valverde-éra veszi kezdetét Bilbaóban, mivel Uriarte nyerte az elnökválasztást. Az ő ígérete pedig a korábbi Barca-tréner hazahozatala volt.

Szerző: Bózsik Tamás – főszerkesztő

Olvass további focis cikkeket nálunk!

Kövess minket Instagramon és Facebookon!

Kiemelt kép: Gonzalo Arroyo Moreno/Getty Images

Forrás: The Athletic