A Socios hódítása – tényleg több leszel, mint egy szurkoló?

Digiqole Ad

Mezbemutatás Valenciában 2021 nyarán: a Valencia mezszponzora a Socios.com lett, később az Inter dresszére is rányomták. Akkor még nem sokan ismerték, mára azonban meghódította a szurkolókat a klubtagságnak ezen modern formája. A kérdés az, hogy a fanatikusok valóban „többek lesznek-e ezáltal” – ahogyan a hangzatos szlogen hirdeti.

Socios
Mezszponzor híján a Socios.com-os klubtagságot igyekezett hirdetni a dresszén a mezén az Internazionale, illetve a Valencia (fotó: Mattia Ozbot/Inter/Getty Images; Aitor Alcalde Colomer/Getty Images)

Csapat és szurkoló közelsége

Azzal, hogy a labdarúgás a világ legnépszerűbb sportjává nőtte ki magát minden tekintetben, globális szupercikké váltak a bajnokságok, a csapatok, illetve nem utolsó sorban a játékosok. Annak érdekében, hogy a világ bármely szegletében ismerjék, sokat tesznek a klubok is; a más kontinenseken való felkészülésektől kezdve egészen a több nyelven elérhető médiatartalmakig többféleképpen tudnak terjeszkedni.

Látjuk nap, mint nap, hogy a szurkolókért vívott, pályán kívüli verseny megnyerésének érdekében a sztárcsapatok igyekeznek magukhoz közel engedni rajongóikat; kihasználva a mérkőzések nélküli időszakot is. Ennek okán engednek be kamerákat az öltözőikbe; igaz, ilyenkor ügyelnek arra, hogy ne lássanak be teljesen a színfalak mögé a nézők, ennek köszönhetően felcsigázzák az érdeklődésüket a klub iránt. Elég csak legnevesebb példaként az Amazon All or Nothing című sorozatát említeni, amelyben szerepelt a Tottenham Hotspur, az Arsenal és a Juventus együttese is.

Létezik mindennapibb eset, ha a közösségi médiában botlunk bele különböző kvízjátékokba (a közelmúltban az Atlético Madrid-játékosok versenyeztek egymással, hogy ki tud többet a másikról); az újonnan igazolt játékosok frappáns bemutatásába (Erling Haaland és az a bizonyos kanapés fotó); esetleg abba a videóba, amikor Fikayo Tomori olaszul kiabálva ünnepel az AC Milan kamerájába, miután megnyerték a Scudettót.

A Socios.com esetében sem más a cél: minél szororsabb kapcsolat gárda és szurkolótábor közt. Mivel minden eddiginél sokszínűbbek nemzetiségek terén az együttesek rajongótáborai, a legtöbbeknek esélye sincs úgymond a hagyományos módon, meccsre járással szerves részét képezni szeretett klubja életének. Az is benne van a pakliban, hogy ezen a klubtagságon keresztül szeretik meg olyan emberek a futballt, és lelkes fogyasztói lesznek egy-egy gárdának, akiket korábban sosem vonzott a játék.

Allesandro del Piero és Lionel Messi mint a Socios arca (fotó: Socios.com)

Mi az a Socios.com?

Igény, illetve célközönség tehát volt és van a Socios-ra, ami a Chiliz.com kezelésében áll. „A drukkerek 99.9%-a nem hogy a stadionba nem látogat ki, de még csak nem is abban a városban él, ahol kedvencei játszanak; véleményünk szerint ők jelentik az igazi bevételforrást” – a föntiekre világít rá Alexandre Dreyfus, az alapító álláspontja.

Egy adott összeg befizetésével vásárolhatnak a futballrajongók a Chiliz kriptovalutájából ($CHZ), amit aztán később kedvenc alakulatuk tokeneire, avagy zsetonjaira válthatnak be. Az így szerre tett tokenekkel abban a kiváltságos helyzetben érezhetik magukat a tulajdonosaik, hogy dönthetnek a klub életével kapcsolatos kérdésekben. Állásfoglalásuk jelentősége eltérő lehet annak fényében, hogy mennyi zsetonnal rendelkeznek.

Igen hatásos a Socios marketingje a „légy több, mint egy átlagos szurkoló”, „légy befolyással csapatodra”, „szuperszurkoló” mottókkal, valamint a különböző szurkolói titulusokkal, amikkel csak tovább motiválják az applikációt használókat. Tulajdonképpen egy telefonos játék formájában patronálhatják kedvenc tizenegyüket.

Nem egy rossz elgondolás, hogy a szurkolók szót kapnak a kevésbé jelentősebb témákban; a valódi, szakmai kérdésekben úgysem dönthetnek, ám mégis úgy érzik, formálhatják az egyletüket. Aki Trabzonspor-zsetonokkal rendelkezik, az az új csapatbusz mintájával kapcsolatban dönthet; aki él-hal a PSG-ért, az szavazhat arról az üzenetről, ami a csapatkapitányi karszalagon fog díszelegni. A sor pedig mehetne tovább a végtelenségig.

Socios
Nagy port kavart, hogy az Arsenal is beállt a sorba, és kezet rázott Dreyfusszal (fotó:  Leon Neal/Getty Images))

A szurkolók „átverése”

A vállalkozás kifejezetten megosztó, amit pont a Socios sikerének a kulcsa, méghozzá a marketingje idéz elő. Hosszútávon alapjaiban változtathatja meg a szurkolói társadalmat. Közülük egy bizonyos réteget meggyőzhet a Socios arról, hogy csak úgy tűnhetnek ki rajongótársaik tömegéből, ha a Socioson keresztül támogatják kedvenceiket.

Első futballklubként a West Ham United rázott kezet a Socios-zal való együttműködésre még 2019-ben, ám nem mindenkinek nyerte el a tetszését e történelmi megállapodás. A West Ham-rajongók egyik szervezete elindította a „Nem kell fizetned, hogy elmondd a véleményed” című kampányát. Eredményesnek bizonyult, ugyanis hamarosan napvilágot látott az a fejlemény, miszerint a két fél végül megszüntette az együttműködést.

„Elszomorító, hogy a klub próbál a szimpatizánsai véleményéből és lojalitásából pénzhez jutni” – állt az Arsenal Supporters’ Trust nevű szurkolói csoport közleményében azután, hogy az Arsenal terveiben is ott szerepelt a Socios-zal való együttműködés lehetősége.

(fotó: Socios.com)

Nyeremények tokenekből

Alexandre Dreyfus a platform és a klubtagság sokoldalúsága felé próbálta hárítani a negatív megjegyzéseket; azon az állásponton van, hogy cége nem csupán annak a lehetőségét adja, hogy a fanok szavazatukkal eldöntsék például a Milant övező kisebb kérdéseket. A Socios-felhasználóknak életre szóló lehetőségekben lehet része a fizetős nyereményekből fakadóan; legyen az egy jegy a VIP-páholyba egy bajnokira vagy egy az egész keret által aláírt mez.

Vegyük a Sao Paulo-Palmeiras június 21-én rendezendő mérkőzést; annak az ára, hogy a Socios-app-pon keresztül a Kedves Néző VIP Prémium kategóriájú belépőhöz jusson, 25 Sao Paulo-token, illetve 4000 Socios-pont. Előbbi 62,75 $CHZ-nek felel meg, ami továbbszámítva kb. 2200 Ft.

„»Fizetni kell a szurkolóknak, hogy adjon a szavukra a klubuk.« Egyáltalán nem tartom jogosnak ezt a kritikát – hangoztatta Dreyfus. Az Egyesült Királyságban azért húzzák néhányan a szájukat, mert életük során először adatik meg nekik, hogy saját maguk formálhatják imádott alakulatukat. És ez csakis a Socios érdeme.”

Socios
A Juve mezén ugyanúgy ott díszeleg (fotó: Giuseppe Cottini/NurPhoto/Getty Images)

Sikeres, és az is marad

Igaz, magába foglal némi kivetni valót a Socios, népszerűségének és növeledésének csak a csillagos ég szabhat határt. Míg 2019-ben számos sportág 55 különböző együttesével szerződött le, 2022-re csak a labdarúgásban 59 partnere lett, köztük a Bajnokok Ligája, az Európa-liga és a Konferencia Liga is; sőt, találunk válogatottakat a listán, mint az olasz vagy a portugál nemzeti tizenegy.

Márpedig roppant kifizetődő, ha egy csapat szponzorai közt tudhatja a Sociost, tudniillik 2021-ben a futballklubok 150 millió dolláros bevételt szereztek a szurkolói tokenekből. Ennek tetejébe pedig egy újabb csatornát jelent a Socios az Arsenal és a többiek számára, amin keresztül kommunikálhat szimpatizánsaival.

Egy újabb irányt vett evégett a futball fejlődése. Néhány szezon, és még elképesztőbb méreteket ölthet a Socios térhódítása. Azonban bátran állítjuk, nem az online zsetonok fogják jelenteni a szenvedélyes imádatot és az elkötelezettséget egy klub iránt – bármennyire is próbálkozik Dreyfus.

Socios
Zsetonvadászatra fel! (fotó: Socios.com)

Mint a Pokémon

Az applikáció még arra is lehetőséget ad, hogy a futball szerelmesei a valós világban gyűjtsenek zsetonokat, a Pokémonhoz hasonló módon.

Szerző: Bózsik Tamás – főszerkesztő

Olvass további focis cikkeket nálunk!

Kövess minket Instagramon és Facebookon!

Kiemelt kép: Mattia Ozbot/Inter/Getty Images; Aitor Alcalde Colomer/Getty Images

Forrás: CityA.M., SportProMedia, Insisder Sport, 1Socios.com