Elemzés: a Leverkusen bejelentkezett a Salátástálért

Digiqole Ad

Legújabb hírünk, melyben azt is taglaltuk, a Leverkusen igencsak megnehezítette a Bayern München dolgát, a goal.com-on érhető el.

leverkusen
(fotó: Getty Images)

Bundesliga: A bajnokaspiráns pontot csent a címvédőtől
GOAL.COM

A Bayer Leverkusen akár három ponttal is távozhatott volna Münchenből.

Igazi csemegével indult a Bundesliga negyedik játéknapja, hiszen a német élvonal utolsó két százszázalékos csapata mérkőzött meg egymással.

Jobban kezdett a Bayern, míg a gyógyszergyáriak rögtön két labdát is eladtak a saját térfelükön az első hat-hét perc folyamán. Utóbbiból kiharcoltak egy szögletet a bajorok, amiből a hosszú oldalon üresen maradó Harry Kane bólintott a kapuba (1-0). Ugyanakkor hamar fölébredtek Xabi Alonso fiai, és a Leverkusen kezdte dominálni a játékot, aminek meg is lett az eredménye: Grimaldo pazarul tekert a jobb felső egy szabadrúgásból (1-1).

A vendégek lendülete megmaradt a folytatásban is, egyre többször szereztek labdát letámadás révén a Bayern térfelén, valamint Victor Boniface is gondot okozott az ellenfélnek. Florian Wirtz nagy szabadságot kapott az Bayern védelmi vonalai között, ő indította ki a nigériai támadót, aki hiába talált be, les miatt érvénytelenítették a találatot.

Az egész mérkőzésen jellemző volt a Leverkusen támadásépítésére az úgynevezett „harmadik ember megjátszása”, a labdát kapó játékos mindig egy harmadik embernek továbbította a labdát. Ez gyorsította a felfejlődést, illetve megbontotta a müncheniek védelmét.

Az alábbi szituáció nem sokkal a Leverkusen egyenlítése előtt zajlott le. Odilon Kossounou kapta a labdát Granit Xhakától, az elefántcsontparti védő azonnal megjátszotta Wirtzet, aki támadta a védelem és a középpálya közti üres területet. Leon Goretzka nem zárt vissza a helyére, ahogyan Thomas Müller sem lépett vissza zárni a passzsávot. A Bayern középpályásai állva nézték végig, ahogyan Wirtz tisztán játszotta meg Boniface-t.

A félidő hajrája aztán megint a német rekordbajnoké volt, amely a 35. percben pontrúgásból válaszolt volna, ám előbb Thomas Müller fejesét, majd Serge Gnabry ismétlését védte Lukas Hradecky. A ráadásban Gnabry volt ismét főszerepben, miután Kim Min-dzse védelem mögé érkező ívelését vette le gyönyörűen, de nem tudott túljárni a finn kapus eszén.

Összességében a Bayern jobb döntéseket hozott a kapu előterében, csakhogy a középpályás védekezésük hagyott némi kívánni valót maga után, hiszen a Leverkusen egy érintős passzjátékát nem tudták lekövetni a hazaiak.

2. félidő: hosszabb gyógyszergyári mezőnyfölény

Kane a fordulás után az 55. percben újfent megvillant, azonban most nem mattolta a Leverkusen kapusát. A bajorok oldalán beállt Jamal Musiala, illetve Nusszair Mazraoui, utóbbi érkezésével Konrad Laimer a jobbhátvéd posztjából beljebb húzódott a középpályájára, Thomas Tuchel remélte, ezzel nem lesz átjáróház csapata középpályája. A marokkói hátvéd pedig többet segített be Leroy Sanénak, ennélfogva a jobbszélen lett aktívabb a Bayern.

A második félidő nagyobb részében ugyanakkor a Leverkusen játszott mezőnyfölényben. A második negyvenöt percre vetítve már 54%-ban birtokolták a labdát a gyógyszergyáriak, szemben az első félidőben mutatott 42%-kal.

Egy újabb félresikerült letámadás hazai oldalról. Ezúttal Edmond Tapsoba passzára lépett vissza Granit Xhaka, Serge Gnabry lemaradt a svájciról, Kane pedig nem zárta a passzsávot. Xhaka előtt hatalmas üres terület nyílt volna, azonban nem vette át irányba a játékszert.

Néhány passzal később már a gólszerző Grimaldo kapta középen a labdát, de három játékos is támadta, ezért Tapsobát játszotta meg hátrafele.

leverkusen

A burkina faso-i védő pedig továbbította a labdát a harmadik embernek, a szünetben becserélt Exequiel Palaciosnak. A Palacios mellett piros karikával jelölt Müller az argentin elött helyezkedett, és Goretzka (fentebb) pedig fölöslegesen kirongyolt az argentin mögül, aki így senkitől sem zavartatva fordulhatott kapu felé a labdával. Egy felpasszal kijátszotta ellenfele letámadását a Bayer – nem először és nem is utoljára.

Ez az összjáték rámutatott Alonso egyik remekül elsült változtatására. Grimaldo (a kép legalján fehér karikával) behúzódott a középpályájára, Jonas Hoffman pedig ki a balszélre, ezzel sokszor négy középpályással uralták a pálya közepét Xabi Alonso tanítványai. Ennek lehettünk szemtanúi ennél a kombinációnál is: négy vendég középpályás a három hazaival szemben (kék terület). Ráadásul ez a négy játékos sokat rotálta egymást, avagy folyamatosan változtatták pozíciójukat labdabirtoklásnál, további újabb és újabb területeket megnyitva.

Egyedül a kulcspasszok hibádzottak Wirtzék játékából a támadóharmadban. Amilyen higgadtan felhozta a labdát a középső harmadból a Leverkusen, olyannyira kapkodtak a fekete-pirosak az utolsó átadásoknál.

Utóbbi hiába jutott kapufáig a hajrában, mégis úgy tűnt, a Bayern gyűjtheti be a három pontot. A Kane-t váltó Erik Maxim Choupo-Moting közelítő mozgásával elvitt két védőt, a helyén pedig érkezett a beadásra Leon Goretzka (2-1).

A gyógyszergyáriak azonban nem adták föl, és megérdemelten kiegyenlítettek egy büntetőből a 88. percben Palacios révén (2-2). A következő nagy fordulat mindössze egy Bayern-lesgól formájában érkezett, így pontosztozkodással zárult a forduló rangadója. A Bayer teljesen rászolgált az egyenlítés, sőt, ha Boniface higgadtabb a kapu előterében, könnyen hatalmas skalpot gyűjthettek volna be a gyógyszergyáriak. Hosszú még az út Alonso együttese előtt, de a kinevezése óta bekövetkező változás több mint meggyőző. És ezt tökéletesen illusztrálta a címvédő elleni rangadó.

Szerző: Bózsik Tamás Pál – főszerkesztő

Olvass további focis cikkeket nálunk!

Kövess minket Instagramon és Facebookon!

Kiemelt kép: Getty Images

További cikkeink