Nagy-magyar foci: a Slovan elleni rangadó vár a DAC-ra

Digiqole Ad

A határon túli magyar klubok is visszatérnek a válogatott szünetet követően: a Topolya győzelemmel hangolna története első Európa-liga-meccsére, a Sepsi OSK megőrizné veretlenségét, a Dunaszerdahelyre pedig a szezon egyik legfontosabb mérkőzése vár. Cikkünk eredetileg az Unibeten jelent meg.

dac
(fotó: DAC)

A Slovan elleni csúcsrangadó vár a DAC-ra
UNIBET

DAC
Vajdaság és Felvidék: a TSC alapításának 110. évfordulóját ünnepelte (fotó: FK TSC)

Topolyai SC-Zeleznicar Pancevo, szombat 19:00

A válogatott szünetben sem állt meg a topolyai futballélet. 2023-ban alapításának 110. évfordulóját ünnepli a vajdasági TSC, és ezen alkalomból jubileumi mérkőzésen látta vendégül a felvidéki DAC-ot (4-1). Csak tovább fokozta az ünnepi hangulatot az a tény, hogy a szerb bajnokságot is vezeti a veretlen Topolya, úgy, hogy már túl van egy Partizan elleni rangadón (jóllehet a fekete-fehérek egy meccsel kevesebbet játszottak a Topolyánál, így még beérhetik az éllovast).

Szerbia-szerte hírhedt megalkuvást nem tűrő támadójátékáról a Topolya; igaz, a TSC zsinórban három 1-0-s győzelmet számlál, ami azt bizonyítja, hogy immáron a küzdelmes összecsapásokon, rosszabb játékkal is képes felülmúlni ellenfelét. Összességében az észak-bácskaiak remek előjelekkel várhatják a hétvégi bajnokit.  

A Zeleznicar után pedig csütörtökön Londonba utazik a TSC, ahol a West Ham ellen kezdi meg szereplését az El-csoportkörben. Nem sokkal a gálameccset követően újabb mérföldkő következik a klub életében, méghozzá az Oroszlánok első főtáblás találkozója.

Varga Roland reneszánszát éli Székelyföldön (fotó: Tókos Csaba)

CSU Craiova-Sepsi OSK, szombat 20:30

A Sepsiszentgyörgy jelentős európai hadjáraton van túl. A székelyföldi csapat a Konferencia Liga-rájátszásig jutott, ahol hiába hátráltatta számos megkérdőjelezhető bírói döntés, egészen a hosszabbításig kihúzta a Bodö/Glimt elleni párharcot. A történelmi menetelés (korábban a harmadik körnél nem jutottak tovább a piros-fehérek) viszont nem nyomta rá a bélyegét a bajnoki szereplésre, pedig többek között két tízórás kazahsztáni úton is átesett a selejtezők során a háromszéki gárda. Jelenleg a Sepsi a román élvonal egyetlen veretlen gárdája. A piros-fehérek a hatodik helyen tanyáznak, bár két meccses lemaradásban vannak riválisaikhoz képest. Külön kiemelendő a csapatkapitány Niczuly Roland teljesítménye, a magyar kapus idei kilenc tétmeccséből hétszer lehúzta a rolót. Varga Roland feltételezhetően ugyancsak ott lesz a hétvégi kezdőcsapatban, miután bejátszotta magát oda az utóbbi az utóbbi összecsapásokon: az Ekl-ben hat meccsen négyszer köszönt be.

Mikor legutóbb a Craiovával csaptak össze Varga Rolandék, az volt a Sepsivel két Román Kupát és egy Szuperkupát nyerő Cristiano Bergodi vezetőedző búcsúmeccse. Az akkori diadalt megismételné az OSK, amelynek szüksége is van a pontokra, mert Diószegi László klubelnök szavaival élve: „A cél a dobogó elérése.”

DAC-Slovan, vasárnap 17:30

A DAC leszerepelt Európában, hiszen az esélytelenebb Dila Gori már rögtön a második körben kiejtette az Ekl-selejtezőjéből. Hiába szűnt meg hamar a kettős terhelés, a szlovák Niké Ligát döcögősen indították a dunaszerdahelyiek, akik az utóbbi két fordulóban a Besztercebánya és a Trencsén ellen szintén pont nélkül maradtak. A csalódást keltő rajttal együtt megjelentek az Adrián Gul’a vezetőedző távozását követelő hangok a DAC-szurkolók körében. Noha a szlovák mester 2022-23-ban kis híján bajnoki címig vezette a csallóközieket, a tavalyi idényben jól megszokott gólszegény játék idén egyelőre nem párosul eredménnyel.

Emellett a 2022-23-as szlovák gólkirály Nikola Krstovic és a hat év után elköszönő Kalmár Zsolt távozása sem könnyítette meg a klub amúgy is viharos szezonkezdetét.

Csinger Márkék legfőbb riválisa sem kapta el jól a rajtot, a pozsonyiak nyolc ponttal állnak, akárcsak a csallóközi csapat, igaz, a Slovan kettő meccsel kevesebbet játszott. A parázs hangulat garantált lesz vasárnap este. A MOL Arénában könnyen eldőlhet, milyen reális célokért küzdhetnek a sárga-kékek a bajnokságban.

Csinger nyári érkezése óta hamar beilleszkedett, és az elmúlt három játéknapon kivétel nélkül ott olvashatta a nevét a védelem tengelyében; meglepő lenne, ha lenne az első perctől fogva a pályán a Slovan ellen.

Szerző: Bózsik Tamás Pál – főszerkesztő

Olvass további focis cikkeket nálunk!

Kövess minket Instagramon és Facebookon!

Kiemelt kép: DAC

Forrás: Székely Sport, NSO