Felidézve: a Sepsi hódítása Európában

Digiqole Ad

Szebb napokat is megélt a jelenleg a Liga 1 alsóházában szerénykedő Sepsi OSK – nem is olyan rég. Felidézzük a háromszékiek elképesztő nyári Ekl-menetelését, amivel az FTC-n kívül az összes magyar csapatot lepipálták.

Sepsi
Varga Roland valósággal szárnyalt a selejtezők során (fotó. Tókos Csaba)

„Hódítsátok meg Európát” – állt a Sepsi OSK szurkolótábora által kifeszített molinón az idei első hazai Ekl-selejtezőn. Nos, valóban meghódította a kontinenst a háromszéki csapat, és története harmadik nemzetközi kupaszereplése alkalmából csupán egy büntető – és néhány rossz bírói döntés – választotta el a csoportkörtől. Ki hitte volna, hogy a második legsikeresebb magyar csapat az Ekl-ben a határainkon túlról érkezik majd…

Cristiano Bergodi két szezon, két Román Kupa- és egy Román Szuperkupa-sikert követően búcsút vett Sepsiszentgyörgytől, hogy átvegye a Rapid Bukarest irányítását. A 2023-24-es idényt már Liviu Ciobotariu vezetőedzővel a kispadon kezdte meg a Sepsi, akivel rögtön elhódította második Szuperkupáját a klub, ezzel négy trófeát nyerve alig több mint egy év alatt. „Én tudtam, hogy Liviu Ciobotariu jó választás lesz, és szerencsére be is váltja a reményeinket – nyilatkozta az edzőváltásról Diószegi László klubelnök a MOL Csapatnak. – Egy edzőváltás mindig kockázatos, de mi az első pillanattól éreztük, hogy rá van szükségünk, és nemhogy visszaesés nem következett be, de még jobbak is lettünk a román szakember irányítása alatt” – zárta a sepsiszentgyörgyi pék.

Sepsi
Diószegi László, a pék, aki mert nagyot álmodni (fotó: Sepsi OSK)

„Fel szeretnénk érni a dobóra, mert ez idáig a negyedik helyezés volt a legjobb eredményünk” – nyilatkozta Diószegi László klubelnök a bajnoki célokról a 2023-as Tusványoson. A Sepsi első embere egyáltalán nem a levegőbe beszélt, de arról, hogy csapata pályára léphet az Ekl-csoportkörért, talán még ő maga sem mert álmodni.

Sepsi
Meglepetésgyőzelem idegenben (fotó: Sepsi OSK)

Ekl-selejtező, 2.kör: CSZKA Szófia (összesítve: 6-0)

Odavágó (0-2)

Amint kialakultak az Európa-konferencialiga selejtezőjének második körös párosításai, nyilvánvaló volt, hogy a Sepsire hárul majd a legnehezebb feladat. Az ellenfél a bolgár rekordbajnok CSZKA Szófia volt, amely jelentős nemzetközi tapasztalattal rendelkezik, háromszor az Európa-liga-csoportkörbe, 2021-22-ben pedig az Ekl-csoportkörbe kvalifikálta magát a neves klub.

Annak ellenére, hogy az idegenbeli odavágón hasonlóan nagy füttyszót kapott a Sepsi, mint Romániában, illetve a gyepszőnyeg minősége is hagyott némi kívánni valót maga után, sikerült borítani a háromszékieknek a papírformát, és 2-0-ra megnyerték az összecsapást.

Tisztában volt azzal a Sepsi, hogy kevés lehetősége lesz, de azokkal könyörtelenül élnie kell. Pontosan ez történt, hiszen a csereként beálló Mario Rondón és Varga Roland megnyerték az összecsapást a vendégeknek. Előbbi remekül tartotta meg és fedezte a labdát egy bedobást követően az első gólnál, majd Varga az üres kapuba ívelt, hála a CSZKA kapusának, aki fölöslegesen jött ki a tizenhatoson kívülre. Az OSK akár egy 3-0-s győzelemmel is várhatta volna a visszavágót, ám Damascan átlövése a keresztlécen csattant.

Hiába voltak mezőnyfölényben a bolgárok, mindez nem mutatkozott meg helyzetekben, amit pedig a piros-fehérek elterveztek, azt maradéktalanul megvalósították.

Visszavágó: 4-0

Az első mérkőzésen aratott győzelmével jelentős változtatások sorát indította be a Sepsi ellenfelénél, amely edzőt és csapatkapitányt váltott. Az újonnan kinevezett Nestor el Maestro fiai azonban egy nem várt zakóba szaladtak bele Sepsiszentgyörgyön.

Megteltek a Sepsi Aréna lelátói, 8000 szurkoló láthatta, ahogyan a ‘szentgyörgyiek 6-0-ás összesítéssel beállítják saját nemzetközi rekordjukat és továbbjutnak az Ekl-selejtező harmadik körébe. Ezen az összecsapáson is a bolgár gárda birtokolta többet a labdát, de a Sepsi tökéletesen kezelte az előnyét, és kivárásra játszva is kiütéssel győzött.

Az első 15 perc erejéig még a CSZKA elhitte, hogy lehet keresnivalója ebben a párharcban, a Sepsi viszont még a középső harmadban igyekezte megállítani a támadásokat. Agresszívan mentek bele a párharcokba a székely csapat középpályásai, amit jól mutat, hogy 30 perc már tíz szabálytalanság gyűlt össze hazai oldalon.

Ami a háromszékiek támadójátékát illeti, Nizculy Roland hosszú ívelésekkel operált, többször rálépve a labdára, ezzel pedig kijjebb csalogatva az ellenfelet. Nem is ízlettek ezek a felívelések az Szófia védelmének, amelynek meggyűlt a baja Pavol Safrankóval a légipárbajokban. A 17. percben – egy hasonló felívelést követően Andreas Dumitrescut kaszálta el a bolgárok hálóőre, aki az odavágón is nagyot hibázott. Cosmin Matei hideg vérrel értékesítette a büntetőt, amivel tulajdonképpen eldőlt a továbbjutást kérdése.

Liviu Ciobotariu játékosai a második félidőben is az ellenfél hibáira vártak, tették mindezt mély védelmi blokkot alkalmazva, a saját kapujuk elé visszahúzódva. Hiába vett azonban vissza a ‘szentgyörgyi gárda, valóságos gólfesztiválnak lehetett szemtanúja a hazai publikum. Két kontra, két újabb gól: a csereként beálló Adnan Aganovic és Varga Roland szintén vállalt egy-egy gólt, a román szakvezető ismét remekül nyújt bele az összecsapásba. A 94. percben Isnik Alimi büntetőjével kialakult a 4-0-s vég-, egyúttal pedig a 6-0-s összesített eredmény. Mondani sem kell, ez volt a Sepsiszentgyörgy történelmének legnagyobb arányú győzelme a nemzetközi kupákban.

Sepsi
Varga gólöröme az egyenlítés után (fotó: Tókos Csaba

Ekl-selejtező, 3. kör: FK Aktobe (összesítve: 2-1)

Odavágó: 1-1

A papírforma szerint egy jelentősen könnyebb párharc várt a Sepsire, mint a CSZK Szófia ellen, és jó esély volt arra, hogy egy újabb mérföldkövet ér el a csapat: bejut az Ekl rájátszásába. A valóságban azonban egyáltalán nem volt sétagalopp ez a 180 perc.

A hazai első mérkőzést megelőző bajnokin több kulcsemberét pihentette Ciobotariu, így került be többek között Aganovic és Varga a hétvégi kezdőcsapatba. Az Otelul Galati elleni ligameccsen csak a hajrában tudott pontot menteni a Sepsi Arénában a székelyföldi együttes, és sajnos hasonlóan végződött az Aktobe elleni találkozó is.

Ugyan az egész mérkőzést tekintve eljutott 11 lövésig az OSK, többek között Hadnagy Attila sportigazgató is a gyors támadójátékot hiányolta a piros-fehérektől. A görcsös hazaiak helyzetén tovább rontott Elder Santana fejesgólja, aki egy szögletből előnyhöz juttatta csapatát. Jóllehet Aganovic és Varga újfent csodacserének bizonyult, és felpörgették csapatuk támadásait. A 85. percben például ez a duó dolgozta ki az addigi egyik legnagyobb hazai lehetőséget, a kapus azonban hárította a magyar szélső kapáslövését. Ugyanakkor Varga következő kísérlete már a kapuban kötött ki: egy rossz helyre fejelt labdát lőhetett el zavartalanul a tizenhatosről, és megpattanó lövésével összejött az egyenlítés, és teljesen nyílt maradt a párharc a visszavágóra.

sepsi
Paun és a tökéletes fejes (fotó: Sepsi OSK)

Visszavágó: 0-1

Nem maradt más választása a Sepsinek, mint idegenben kiharcolni a továbbjutást egy roppant keménynek ígérkező, de nyerhető mérkőzésen. A nemzetközi szereplésre való tekintettel a Sepsi elhalasztotta a soron következő bajnoki mérkőzését, igaz, ettől még egy megterhelő 10 órás út várt Niczulyékra Kazahsztánba.

„Úgy gondolom, hogy ez egy olyan mérkőzés lesz, amelyen a kis részletek fognak dönteni” – idézte a Székely Sport a klub vezetőedzőjét a visszavágó előtt. Hadnagy szintén azt nyilatkozta, hogy valamilyen hiba lehet a döntő tényező. Nos, mindkettejüknek igaza lett. Az egész meccsen érződött, hogy bármikor eljöhet az áttörés a Sepsi számára, amely többet tett a győzelemért. Jóllehet az első félidő legnagyobb bravúrját Niczulynak kellett bemutatnia a 29. percben.

A fordulást követően ugyancsak a Sepsi akarata érvényesült inkább, főként átlövésekkel kísérleteztek a háromszékiek. Végül Nicolae Paun egy szögletből bólintott a kapuba, ezzel – mint később kiderült -befejelte a Sepsit a rájátszásba. Habár még nehéz pillanatokat kellett átvészelnie a hajrában a vendégeknek, hiszen az Aktobe minden mindegy alapon átvette a kezdeményezést, az eredmény már nem változott.

Csakhogy a kazah szurkolók nem viselték jól csapatuk kiesését, akik, a bolgárok példáját követve, poharakkal dobálták meg a Sepsiszentgyörgy kiutazó vezetőségét – írta meg a Székely Sport. Diószegi klubelnök arról számolt be, hogy ennélfogva csak harminc perc várakozás után, rendőri kísérlettel hagyhatta el a stadiont az OSK küldöttsége, de szerencsére nem történt sérülés.

sepsi
Niczuly a selejtezők egyik legjobbja volt (fotó: Tókos Csaba)

Niczuly parádés szezonkezdete. A Sepsi a hazai- a nemzetközi porondon is veretlenül kezdte az idényt, amelyben kulcsszerepe van a Niczuly Roland vezette stabil védelemnek. A székelyföldi származású kapus, aki egyben csapatkapitány is, valósággal lehúzta a rolót a szezon kezdetére: a kazahsztáni visszavágó bizonyult a hetedik kapott gól nélkül lehozott meccsének 2023-24-ben.
Kilenc tétmérkőzés, hét kapott gól nélkül:
vs Farul Constanca (Román Szuperkupa, 1-0)
Rapid Bukarest (bajnoki, 0-0)
Craiova (bajnoki, 1-0)
CSZKA (Ekl-selejtező, 2-0)

Dinamo Bukarest (bajnoki, 3-0)
CSZKA (Ekl-selejtező, 4-0)

Otelul Galati (bajnoki, 1-1)
Aktobe (Ekl-selejtező, 1-1)
Aktobe (Ekl-selejtező, 1-0)

Sepsi
Még a legerősebb ellenfelük orra alá is borsot törtek a piros-fehérek (fotó: Sepsi OSK)

Ekl-selejtező, 4. kör: Bodö/Glimt (összesítve: 4-5)

Odavágó: 2-2

Azzal, hogy a Bodö/Glimt együttese 6-0-ás összesítéssel búcsúztatta a Pjunyik Jerevánt, még világosabbá vált, hogy csodával határos lenne a Sepsi továbbjutása. Mindenesetre Ciobotariu csapata felnőtt a kétszeres Ekl- és egyszeres El-csoportkörös norvégokhoz.

Hazai pályán kezdett a ‘Szentgyörgy a Konferencialiga rájátszásában, avagy a negyedik körben, ahol még soha nem járt.

Igen ám, de ezt a mérföldkövet beárnyékolták olyan negatív hangok, melyek „a klub meggazdagodását” látták az erre a mérkőzésre megemelt jegyárakban. A legtöbb klubelnök nem teheti meg, hogy ilyen őszintén beszéljen a csapatáról, de Diószegi szokásához híven ezzel kapcsolatban sem köntörfalazott. Egyébként még ezzel az emeléssel sem bizonyult drágábbnak egy jegy, mint a szintén Ekl-rájátszásba jutó Ferencvárosnál, a Groupama Arénába ugyanúgy 3100 Ft volt a legolcsóbb belépő, mint az OSK Arénába (40 lej). “Én lélekember vagyok, a szívemet teszem a Sepsi OSK-ba, ezért fáj nagyon, hogy néhány szurkolónk az interneten forradalmat szít a döntés ellen” – szögezte le a MOL Csapatnak adott interjújában az elnök-tulajdonos.

Hasonló játékfelfogással vágott neki ennek a találkozónak a Sepsiszentgyörgy, mint a selejtező korábbi fordulóiban. Gyors átmenetek jellemezték a Sepsit védekezésből támadásba, a hosszú labdák célpontja egyértelműen Safranko volt, aki remekül megtartotta azokat. Egy-két húzásból fel tudtak érni a piros-fehérek az ellenfél kapuja elé, de csak idő kérdése volt, mikor érvényesül a papírforma.

Mbougna előnyhöz is juttatta a norvégokat, ám még az első félidőben könnyedén egyenlíthettek volna a szentgyörgyiek: Stefanescut kaszálta el a kapus, ami büntetőt ért volna, ha előtte nem lesről indul a támadó.

A játékrész végére ismét a Bodö birtokolta többet a labdát, hiába fülelt le több passzt is a Sepsi a középpályáján, rögtön elvesztette a labdát, mert a norvégok visszatámadása hatékony volt. Ez sok energiát kivett a hazaiakból.

Ennek ellenére jól kezdődött a második 45 perc, ekkor már tényleg büntetőhöz jutott az OSK. Alimi állt a labda mögé, aki higgadtan értékesítette a tizenegyest. Hiába vittek végig további veszélyes kontrákat a háromszékiek, egy szép átlövés révén újfent a Bodö vezetett.

Majd ekkor jött a szokásosnak mondható csere, pályára lépett Aganovic és Varga – utóbbi pedig ismét fantasztikusan szállt be. A Ferencváros korábbi sztárja első labdaérintéséből kiharcolt egy tizenegyest! Matei berúgta, és abban a tudatban utazhatott Norvégiába a Sepsi, hogy ha győz, története során először főtáblás.

sepsi
Ki más, mint Varga? (fotó: Sepsi OSK)

Visszavágó: 2-3

Sordöntő 90 perc – ennyi választotta a Sepsit Európától. Ezen történelmi pillanat alkalmából óriáskivetítős meccsnézést szervezett az önkormányzat a sepsiszentgyörgyi Szabó Kati Sportcsarnokban, így együtt izgulhattak a Sepsi-szurkolók a hódítás utolsó mérkőzésén.

Ezúttal semmit nem bízott a véletlenre a Bodö/Glimt, amely – tanulva az odavágóból – még koncentráltabban kezdett. Már a találkozó legelején érett a hazai gól, ami megszületett, de érvénytelenítette a játékvezető. Hamarosan a kapufát is eltaláltak a norvégok, nem sokkal később pedig megzörrent Niczuly hálója.

A 28. percben pedig a lesen álló Pellegrino köszönt be, azonban a vendégek megdöbbenésére megadták a 2-0-t jelentő gólt, pedig volt VAR a meccsen. Megszokhattuk, hogy Romániában rendszeresen a háromszékiek ellen fújnak, de a nemzetközi kupaporondon ilyet ritkán tapasztalni…

Hiába hátráltatta a székely együttest az ír bíró nevetséges ténykedése, szerencsére immár a kezdőcsapatban kapott szerepet egy bizonyos Varga. A 24-szeres magyar válogatott előbb gólpasszt adott, majd közvetlenül a második félidő kezdetekor egy lefejelt labdát helyezett el nagyon okosan a hosszúba!

Varga a reneszánszát éli. Varga perememberként szerepelt tavaly a Sepsiben, az új szezonra azonban jó teljesítményével néhány alkalommal kiérdemelte magának a helyet a kezdőtizenegyben. Hat Ekl-mérkőzésen négy góllal és egy gólpasszal húzta a hátán csapatát, mindezt csereként!

Nem volt válasza a Bodönek a Sepsi újabb feltámadására, az utolsó félórában képtelenek voltak a hazaiak a Niczulyék védelme mögé kerülni. Sőt, majdnem jött a slusszpoén. Stefanescu a székely kapus kirúgásából próbálta átemelni az ellenfél hálóőrét a térfél közepéről, de egy hajszál híján célt tévesztett.

Több jel árulkodott arról, hogy Ciobotariu fiai elfogytak a hosszabbításra, egy büntetőből úgy tűnt, végleg lezárja a párharcot a Bodö. Stefanescu viszont másképp gondolta. A 101. percben megindult ívelésre, amiből mattolta Haikint. Igen ám, de ezúttal a VAR észrevette a lest – igaz, a közvetítésben csak rossz kameraállásból mutatták az esetet.

Magyar szíveket hódított a Sepsiszentgyörgy

Ki gondolta volna, hogy a hat Ekl-ben szereplő magyar gárda közül a Ferencváros mellett a Sepsi jut majd el a play-off-körbe? Elképesztő menetelést mutattak be a szentgyörgyiek, a Székely légió kérésére valóban hódítottak Európában. Magyar vezetőség, magyar szurkolók és remek teljesítmények magyar játékosoktól. A Sepsi megannyi szívet meghódított a határinkon belül is…

Szerző: Bózsik Tamás Pál – főszerkesztő

Olvass további focis cikkeket nálunk!

Kövess minket Instagramon és Facebookon!

Kiemelt kép: Sepsi OSK

Forrás: MOL Csapat, NSO, Mr. Originality/Csabika, Székely Sport 2, 3, 4, 5