Bp. Honvéd: az élmezőnyhöz való zárkózás a cél

Digiqole Ad

Bár a Honvéd az azonnali feljutás reményében kezdte meg a szezont, jelenleg közelebb van a kiesőzónához, amelytől csak négy pont választja el. Összegzés a csalódást keltő Pécs elleni rangadóról, illetve beharangozzuk a fővárosiak Kazincbarcika elleni következő bajnokiját.

Honvéd
Holman Dávid sem tudott betalálni a Pécs ellen (fotó: Honvéd)

Várható 0-0: PMFC-Honvéd

A kispestiek Pécs elleni rangadóján óriási tűzijáték volt a pécsi kapunál, csak éppen a szó legszorosabb értelmében. 

Noha maga a párosítás jól cseng és a hétvégi Kisvárda-Mezőkövesd meccs helyett sokan kicserélték volna a Pécs-Honvédra az NB I programját, a mérkőzés csalódást keltő volt két szempontból is.

Az előjelek

A nagy múltú PMFC csapata (amelyben korábban olyan játékosok játszottak, mint Dárdai Pál, Gera Zoltán vagy Dibusz Dénes) zsinórban a 4. szezonját kezdte meg a másodosztályban. Az első 5 kör után még közel álltak a feljutáshoz egy betonvédelemmel, ezt azonban a jelenlegi 2 dobogós Nyíregyháza és Kozármisleny is alaposan feltörte, a Szpari 4, a Misleny 3 gólig jutott a Pécs ellen, a Csákvár pedig 1 találatig. Ám mindezt egybevetve még így is a Pécs kapta a legkevesebb gólt a bajnokságban. Kapusuk, Helesfay Donát 8 alkalommal húzta le a rolót állt a meccs előtt, ami a legtöbb az NB II kapusai között. A góllövés viszont nagyon nem megy Pécsett, eddig csak 4 gólt rámoltak be az ellenfelek kapujába, ami messze a legkevesebb, emellett 5 db 0-0-t játszottak a bajnokságban, ez pedig a kiesőzóna felé terelte a csapatot.

Mikor a kispestiek legutóbb a PMFC Stadionban vizitáltak, Holender Filip góljával ejtették ki a mecsekaljai gárdát NB I-es bajnoki címvédőként. A pécsiek ekkor még a harmadosztályban szerepeltek, azóta sok minden megváltozott a két csapatnál. Ha a találkozó előtt a két együttes támadó-és védekezési hatékonyságát vesszük egybe, akkor a legvalószínűbb eredmény a 0-0 volt, és aki erre fogadott, bizony jól járt. 

Szenvedős 90 perc

A meccs első félidejében Majnovics Martin és Kerezsi Zalán is nagy helyzetbe került, de Holmannak is volt egy félpályás kísérlete, a hajrában pedig Helesfay mentette meg a pécsieknek az 1 pontot Kovács fejesének hárításával. Röviden az érdemi összefoglaló ezzel meglenne, hiszen messze az egyik legrosszabb meccse volt a gárdáknak ebben a szezonban. Dúzsnak azért akadt kisebb próbálkozásoknál dolga, illetve egy élesen belőtt labdánál is közbe kellett avatkoznia, de ritkán került veszélyes helyzetbe a PMFC.

Vendég részről kevés pozitívumot lehet kiemelni, talán annyit, hogy megvan a második kapott gól nélküli találkozója a Honvédnak a szezonban, amelyet ha valaki, akkor Dúzs Gellért nagyon megérdemelt, 2 könnyebb és 2 nagyobb védést mutatott be megőrizve hálóját a góltól. 

A Honvéd ezzel az 1 ponttal nem jutott feljebb. 4 pontra a kiesőzóna, majd’ háromszor ennyire a feljutást érő 2. hely (10 egység). A kispestiek maradtak a 9. helyen és ez már a 4. alkalom, hogy erről a rajtkőről vág neki a következő fordulónak. Emellett zsinórban a második idegenbeli túrájukon maradtak gólképtelenek, valamint már a harmadik bajnokijukon nem zörgették meg a hálót Nyíregyháza és Szeged után. 

A hangulathoz méltatlan játék

A nézőkön nem múlt semmi. Pécsen talán a Magyar Kupában az Újpest elleni bajnoki vonzotta úgy a szurkolókat, mint ez a Honvéd elleni összecsapás. Fontos megjegyezni, hogy mindkét csapat rossz formában van de, 2500-an így is kilátogattak, miközben a pécsi hazai nézőátlag idén 1050. A két tábor pirotechnikai show-t és egy szép megemlékezést tartott az 1956-os forradalomról. Összességében a meccs legemlékezetesebb pillanatának egyértelműen a kispesti tűzijáték bizonyult. 

Statisztikák

Nem láthattunk sok lövést a mérkőzésen. Csupán 5-ször sikerült a kaput eltalálni a csapatoknak, jóllehet több veszélyesebb akciót alakított ki a Honvéd. Mindez talán abban csalóka, hogy a mérce a pécsiek részéről nem volt túl magasan, egyedül a 4. percben, majd a 70. minutumban Bukovits lehetőségénél emelkedhetett a pulzus, illetve Dúzs mentésénél, hiszen Tóth-Gábor Kristóf az üres kapuval állt volna szemben a labdával. A két csapat nem érte el az 1 egészes xG-t, igaz a vendégekét növelte Kerezsi fejese Kovács pontos beívelés után, amit emberfeletti bravúrral tudott kivédeni Helesfay Donát. 

Pinezits Máté vezetőedző 16 ponttal kezdett az első 12 bajnokiján a Honvéd kispadján. Összevetettük az ő mérlegét a Marco Rossi óta érkező edzők első 12 meccsével. 

Edzőpont
1. Erik van der Meer, Giuseppe Sannino 19
3. Supka Attila 18
4. Pisont István 17
5. Pinezits Máté16
6. Horváth Ferenc15
7. Nebojsa Vignjevic14
8. Tam Courts13
9. Dean Klafuric12
10. Bódog Tamás (12 bajnoki után szerződést bontottak vele)10

Helyezéseket tekintve 2015-től nézve csak 2020-ban állt rosszabb pozícióban a Honvéd a tabellán 12 forduló után, akkor a 10. pozíciót foglalta el Bódog Tamás csapata az NB I-ben. 

(fotó: Kovács Donát/kbsc.hu)

Beharangozó: Honvéd-Kazincbarcika

A barcikai gárda az idei szezonban 10 tétmeccses veretlenségi sorozatot is produkált már, mindössze 2 csapat (Szeged, Nyíregyháza) szenvedett el kevesebb vereséget (1) a bajnokságban mint a KBSC csapata. Érdekesség, hogy pont ettől a 2 csapattól szedte össze a vereségeit a Kazincbarcika ebben a szezonban.

A házigólkirály Ádám Ferenc és Pinte Patrik 3-3 góllal, ezeken kívül még hét gól szerepel az együttes neve mellett, aminél csak eggyel szerzett többet a Honvéd. A borsodiak 7 döntetlent számlálnak, 3 alkalommal gyűjtötték be a 3 pontot, ebből a jelenlegi 2 legutolsó csapat ellen (Mosonmagyaróvár, Ajka).

Ami a masszivitást is mutatja a sárga-feketéknél az az, hogy a 2. helyezett Nyíregyháza ellen 80 percig állták a sarat. Ráadásul a 3. helyen lévő Kozármislenyt megverték, míg a 4. helyzett Vasas ellen a 90+8. percben bukták el a 3 pontot Angyalföldön. Összességében pedig nem kaptak ki 1-nél nagyobb gólos különbséggel. Békéscsabai győzelmük után a Magyar Kupában szintén állnak, szerdán Kozármislenyben készülnek. Ami aggasztó lehet vendég szempontból az az, hogy a legutóbbi 11 idegenbeli bajnokiból csak 1-en szerezte meg mindhárom pontot a gárda.

‘Barcikai igazolások

A középpályájára újonnan érkezett Csilus Tamás (Szombathely), Papp Milán (Győr) és Jurek Gábor (DVTK) is. A nyáron szerződtetett Pekár László számára ugyancsak érdekes lesz ismét a Honvéd ellen játszani, hiszen a 2020-as kupadöntőn óriási gólt lőtt a Puskás Arénában a kispestieknek, ám a Kövesddel elbukta a finálét. Jelenleg 2 gólos az idei bajnokságban.

A kulcsemberek közül Pálinkás Gergő Kecskemétre, Lippai Tibor Kisvárdára szerződött. Takács Tamás és Bacsa Patrik rutint igen, gólokat nem hoztak Barcikára, ők is távoztak. 17 érkező és távozó volt a nyáron, így alaposabban átalakult a keret a tavaly még frissen visszajutó klubnál. Kölcsönből visszatért egy kapus is Kispestre Megyeri II. Gábor személyében. Mindössze Horváth Milán (jelenleg Szeged) és Tóth-Gábor Kristóf (jelenleg Pécs) mondhatja még el magáról, hogy az elmúlt 8 évben magára húzhatta mindkét csapat szerelését. 

Közös pont az ellenfelek között

Csábi József személyében is érdekes találkozóra lesz kilátás, ugyanis játékosként több mint 100 meccset játszott a Honvédban, amellyel bajnok lett 1993-ban. Edzőként 2009-ben megbízottként irányította a kispestieket egy győztes kupameccsen, 2013-ban pedig már vezetőedzői státuszt is betöltött. Edzői megbízatása csupán 6 meccs erejéig tartott: 0 győzelem, 2 döntetlen, 4 vereség. A Nyíregyháza mestereként visszatért Kispestre, de márcsak vendégként és 1-0-ra megnyerte azt a meccset aktuális csapatának a Bozsik Stadionban. A Nyíregyházával is rövid volt a közös kaland, a 2 győzelméből ez volt az egyik. A másodosztályban ívelt felfelé edzői pályafutása, a szolnoki regnálás és az idei kazincbarcikai kinevezéssel most vasárnap a 130. másodosztályú bajnoki mérkőzésén ülhet majd a kispadon. Egyelőre a mérlege a barcikaiak mestereként: 27 meccs, 10 győzelem, 8 döntetlen, 9 vereség. Varga Attilától úgy vette át a stafétát, hogy az első 6 bajnokiján veretlen maradt a csapattal. 

A közös múlt: Kazincbarcikának még nem volt NB I-es csapata, de 1990-ben nagyon közel voltak az élvonalhoz, ám pont a Honvéddal szemben bukták el az osztályozót. Legutóbb a Magyar Kupában találkoztak Putnokon 2019-ben, ekkor a sorozat végén diadalmaskodó kispestiek nem bírtak rendes játékidőben a Barcikával, a ráadásban azonban Batik és Lanzafame lőtte tovább 2-0-al a Honvédot. 

A mérkőzés október 29-én kezdődik vasárnap 17 órától a Bozsik Arénában. 

Szerző: Tarr Ákos, a Footballhun TV szerkesztője

Olvass további focis cikkeket nálunk!

Kövess minket Instagramon és Facebookon!