Felidézve: Amikor Luka Jovics varázsolt a Frankfurtban

Digiqole Ad

Folytatjuk Felidézve sorozatunkat, amelyben felidézzük a labdarúgás egy-egy ikonikus pillanatát, időszakát. Sneijder után Luka Jovicsra esett a választásunk, kitérünk arra, hogy hogyan csináltak Koszticcsal ketten (de nem csak ők) szláv mániát Frankfurtban, arra is, hogy mi történt Madridban, illetve hogy miként építette le kis híján teljesen nívóját Szerbiában. Mindezt tesszük annak apropóján, hogy az édes otthon melegében (Frankfurtban) ismét elkezdte gyártani a gólokat. Luka Jovics hullámvasútja következik.

Luka Jovics
Gólokkal tért vissza a frankfurtiakhoz (fotó: imago images/Jan Hübner)

Vele egészül ki a szláv mánia

Mielőtt Niko Kovac utolsó idényére megszerezte volna Frankfurtba, a Red Star Belgradból került a Benfica soraiba. Németországban aztán kibontakozhatott Jovics, 8 bajnoki találattal, és – egy akkoriban 19-20 éves tehetségnek – igen szép számú pályára lépéssel indított, főleg úgy nézve, hogy azért Ante Rebiccsel és Sébastien Hallerrel nem könnyű felvenni a versenyt. Még egy kiemelendő, ami mutatta, jó helyen lesz a Commerzbank-Arenában: a helyi fanatikusok az idők során roppant mód megkedvelték a szlávokat Niko Kovacnak és Rebicnek, illetve Mijat Gacinovicsnak és immáron Jovicsnak hála – később pedig jött ugye Filip Kosztics is. Mindannyian maradandót alkottak.

Rebic, Kosztics, Jovics, Gacsinovics – fantastIC four (fotó: Christian Kaspar-Bartke/Bongarts/Getty Images)

Frankfurtban sztárolják, pedig nem is az övék

Niko Kovacs kiegyensúlyozott, szolid csapatot állított össze, amiért kollektív imádatban részesült. Ám utódja, Adi Hütter inkább folytatni akarta a Young Boys-ban elindított filozófiáját, ez pedig a csatároknak kedvezett a leginkább. Haller egy West Ham-szerződéssel lett boldogabb a szezon végére, Jovics értéke 60(!) millió euróra, míg Rebicé 40 millióra nőtt. Hozzájuk csapódott még Kosztics, s eredményül egy félelmetes kvartett jött létre. Amint rátalált a 3 védős 2 csatáros rendszerre az osztrák szakember, Luka Jovics produkált egy 8 meccses szériát, amikor állandó helye volt elől, ezeken 9 gólt szerzett.

Csakhogy ez felölelt valamit. Valami egészen elképesztőt. A Sport TV Arany Pillanatok válogatásában hetekig láttuk a TV-ben, a Bundesliga – ahogyan Lewndowskit és Haalandot is kimaxolja – ebből a produkcióból is remekül előnyt kovácsolt, jó néhány cikket és videót generált azzal az ötvenöt perccel kapcsolatban. Mind tudjuk, ez nem lehet más, mint a szerb titán ötvenöt minutum alatt elért mesterötöse, amelynek a Düsseldorf volt a szenvedője. Az hagyján, hogy a gárdának mekkora lökést adott az egyébként 7-1-re végződő találkozó, de mekkorát adhatott Jovicsnak! Ez volt az a válaszvonal, amitől kezdve félelmetes góllövővé vált a szerb.

Mesterötös! (fotó: Alex Grimm/Bongarts/Getty Images)

Az Európa-liga-menetelés bizonyult a szezon tetőfokának, Luka Jovics 9 góljával bizonyított Európában, miközben a szláv bagázs nagyon szép, élvezetes focit rakott össze elől, tovább növelve ezzel rajongótáborukat Frankfurtban. Mindössze 21 évesen sikerült azt elérnie, hogy szurkolók ezreinek legyen a kedvence a Sasoknál. Hihetetlen, de 2 év kölcsönjátékkal is nagyon szoros kapcsolatot alakított ki a klubbal. Olyannyira, hogy 2021 januárjában tulajdonképpen hősként üdvözölték, amikor visszatért a németekhez. Azért ez nem mindennapi.

Kacifántos év

Egy valóra vált álom: 63 millió euró ellenében a szerb ék a Real Madridhoz került. Jóllehet, sokan féltették Jovicsot, nagy teher került rá, Benzemát szinte azonnal temetni kezdték. Zidane hagyományos rotációs politikájából azonban nem jött ki jól Jovics: nem is tudott megragadni, de elegendő esélyt sem kapott. A sors fintora pedig, hogy Karim Benzema élete egyik leggyümölcsözőbb szezonját hozta. Nemrégiben a szerb maga is elismerte, nem volt egy szerencsés időszak a madridi. Úgy látszott, a pályán semmi nem akar össze jönni neki. Csakhogy máshol sem nagyon…

Többször volt sérült, ráadásul a szerb szövetségi kapitánnyal is megromlott 2019 őszén a viszonya, kezdve azzal, hogy Ljubisa Tumbakovics nem kezdette a Portugália elleni Eb-selejtezőn. A szerb tehetség igen rosszul reagált: sérülésre hivatkozva idő előtt elhagyta a válogatottat, viszont nem sokkal később már a Realban lépett pályára; a következő szerb keretből ki is maradt. Majd aztán tavasszal a karantént is megszegte, hazarepült Szerbiába, a média fölrobbant, hirtelen mindenki a majdnem bebörtönzéséről beszélt. Az meg egy plusz csámcsogni való volt a szerb portáloknak, hogy Sofija Milosevic modellel jár.

Luka Jovics
2020 Jovicsnak sem volt túl kellemes… (fotó: Matteo Ciambelli/NurPhoto/Getty Images)

Ilyen események mellett már egyből tiszta, miért 2 gólt lőtt az RM-ben – ettől függetlenül ez édeskevés. Ahogyan az szintúgy tiszta, hogy Szerbiában jóval kevésbé ajnározzák ezek után, mondani sem kell…

Legalább most, hogy januárban visszatért kölcsönbe a Frankfurtba, úgy néz ki, magára talál.

Olvass további focis cikkeket nálunk!

Kövess minket Instagramon és Facebookon!

Forrás: Goal, Tifo Football, Football Whispers