Hová tart Brennan Johnson?

Digiqole Ad

A walesi válogatott eligazolása nem először téma a Nottingham Forest háza táján. Vajon a Vörösöknek ezúttal is sikerül megtartaniuk az egyik legveszélyesebb támadójukat? Cikkünk eredetileg az Unibeten jelent meg.

johnson
(fotó: Ritchie Sumpter/Nottingham Forest/Getty Images)

Brennan Johnson klubváltása lehet az utolsó nagy durranás az angol piacon
UNIBET

Az Angliát U17-es vb-győzelemre vezető Steve Cooper előbb visszajuttatta méltó helyére a Nottingham Forestet, majd benn is tartotta a Premier League-ben a 2022-23-as szezonban. Ebben a folyamatban vállalt kulcsszerepet Johnson. A 19-szeres walesi válogatottat előbb a Championship legjobb fiatal játékosának választották meg a feljutás évében, majd az első osztályban is maradandót alkotott, 11 gólban vállalt szerepet. Az ő, illetve Morgan Gibbs-White gyorsasága és technikai adottságai teszik igazán sikeressé a csapat direkt kontrajátékát.

Johnson megkapja a kellő szabadságot a támadásoknál Steve Cooper rendszerében. A saját nevelésű játékos rendszeresen feltűnik a tizenhatoson belül az első hullámban érkezve, nem idegen számára a csatárposzt sem. Remek befejezőképességére utal az a statisztika, miszerint (a tizenegyeseket nem számítva) hét PL-góljából hat alkalommal is nőtt a gólszerzés valószínűsége azután, hogy kapura lőtt.

Emellett a meccsenkénti közel egy sikeres csel sem rossz mutató annak fényében, hogy csapata átlagosan csak 38%-ban birtokolta a labdát a tavalyi bajnokságban.

Tottenham Hotspur

Ha Johnson valóban egy másik együtteshez szerződik, akkor jó eséllyel a Tottenham Hotspur lesz az új állomáshelye. Harry Kane eladása után 100 millió euró ütötte a londoniak markát, amiből további erősítést tervez Ange Postecoglou gárdája. A Spurs már tett ajánlatot Johnsonért, amit viszont elutasított a klubja, mert Davinson Sánchezt is része lett volna az üzletnek, márpedig a Nottingham csak pénzért válna meg kulcsemberétől.

Mindenesetre a Sarkantyúsok nem mondtak le a támadóról, az átigazolási időszak lezárta előtt várhatóan tesznek még egy kísérletet a walesi megvásárlására.

Nottingham Forest

Hiába nélkülözhetetlen eleme az együttes játékának, Johnson maradására nincs sok esély. Amióta a Nottingham visszajutott az angol élvonalba, 29 új játékost szerződtetett, többet költve, mint sok topcsapat; ráadásul ezen a nyáron sem álltak le a Vörösök, akik 42 millió eurót tapsoltak el idáig. Ennélfogva a Forestnek ügyelnie kell az FFP-re (Financial Fair Play) is, amely szerint az elmúlt kettő és az idei szezon alatt maximum 96 millió euró veszteséget könyvelhet el a klub.

Ezért jönne kapóra a saját nevelésű játékos eladásából befolyt összeg, de a kétszeres BEK-győztes csak 60 millió euró ellenében válna meg tőle – adta hírül az Athletic.

Brentford

Annyi bizonyos, hogy nem újkeletű a Brentford érdeklődése. A klub 2021-ben, a PL-be való feljutásakor kevesebbet kínált Johnsonért, mint a kért 11 millió euró, és az üzlet kútba dőlt. Később a 2021-22 szezon telén megint közel járt a Brentford kiszemeltje megszerzéséhez, de a Forest végül elállt az átigazolástól.

A Darazsak azonban ezen a nyáron sem jártak sikerrel: a 40 millió euróra sem bólintottak rá a Vörösök. Thomas Frank vezetőedzőnek azonban szüksége lenne további támadókra, hiszen Ivan Toney nyolchónapos eltiltását tölti a sportfogadási botránya miatt.

Fabrizio Romano értesülései szerint ugyanakkor a Brentford már nem érdekelt a walesi válogatott leszerződtetésében.

Szerző: Bózsik Tamás Pál – főszerkesztő

Olvass további focis cikkeket nálunk!

Kövess minket Instagramon és Facebookon!

Kiemelt kép: Ritchie Sumpter/Nottingham Forest/Getty Images

Forrás: The Athletic, Daily Mail, Fbref, FootyStats