15 éve verték szét a DAC-szurkolókat a szlovák kommandósok

Digiqole Ad

Legújabb cikkünk, melyben azt is taglaltuk, a DAC-szurkolóverésre a mai napig nincsen hivatalos magyarázat, a goal.com-on érhető el.

dac
Indokolatlan ütelegelés a szlovák rendőröktől (fotó: Karaffa Attila)

15 éve verték szét a DAC-szurkolókat a szlovák kommandósok – videóval
GOAL.COM

A nem mindennapi esetnek majdnem halálos áldozata is lett…

2008. november 1-én Dunaszerdahelyen DAC-Slovan rangadót rendeztek szlovák bajnokságban, ám a nagy presztízzsel bíró összecsapás hamar katasztrófába torkollott.

Noha a pozsonyi szurkolók már a stadionhoz való vonulásuk során rongáltak, valamint a mérkőzésen is folyamatosan provokálták a kommandósokat, utóbbiak mégis az egyik hazai szektorban intézkedtek. A mérkőzés 17. percében a rohamrendőrök minden ok nélkül lerohanták és ütni kezdték a DAC-szurkolókat.

A legjobban az akkor 18 éves Lengyel Krisztián sérült meg a brutalitásokban, akit újra kellett éleszteni, majd helikopterrel szállították kórházba. Egyes források 50, míg mások 60 sérültről számoltak be.

20 percnyi szünet után folytatódott az összecsapás, amely egyébként a 4-0-s Slovan-sikert hozott.

Arra a mind a mai napig nincs hivatalos magyarázat, hogy miért támadtak rá a csallóközi és magyarországi szurkolókra a rendfenntartók. Sőt, a rendőrterrort követően még a DAC húzta a rövidebbet. Több zártkapus hazai találkozóra ítélték a sárga-kékeket, mondván, kétszer annyi jegyet adtak el, mint amennyi a stadion befogadóképessége. Igaz, a lelátó nagy része állóhely volt, ezért fordulhatott elő a fent említett helyzet. Később az eset hatására kitiltották a magyar zászlókat a szlovák stadionokból.

Dunaszerdahely korábbi polgármestere ugyanakkor tudni véli, mi állhatott a rendőri túlkapás hátterében. Pázmány Péter szerint a támadással jelezni szerettek volna a szlovákok a felvidéki magyarság felé. „Ez egy figyelmeztetés volt a szlovákiai magyarok részére, hogy ne hordjuk a stadionokba a piros-fehér-zöld zászlót, hogy ne zúgjon a Ria-Ria-Hungária.

Ez nem a focinak szólt, hanem az itteni magyarságnak”

– nyilatkozta tíz évvel a történtek után.

Annyi biztos, 2008. november 1-e a felvidéki labdarúgás fekete napjaként vonult be a történelemkönyvekbe. A dunaszerdahelyiek azonban nem felejtenek, és a történések csak még inkább összekovácsolták a szurkolókat.

Szerző: Bózsik Tamás Pál – főszerkesztő

Olvass további focis cikkeket nálunk!

Kövess minket Instagramon és Facebookon!

Forrás: ma7.skma7.skÚjSzóIndex, Hírek.sk