„A topcsapatok érdeklődései jelzik, hogy jó úton járok” – Szalai Attila-interjú

Digiqole Ad

A már 25 évesen komoly nemzetközi tapasztalattal rendelkező Szalai Attila előbb az osztrák utánpótlásrendszer titkáról, majd a ciprusi labdarúgás helyzetéről mesélt. Ezen kívül szóba került a Fenerbahce-Galatasaray, az átigazolási pletykák hatásai, illetve az, hogy ő a válogatott csapatkapitány-helyettese. Gödről Isztambulba.

szalai
(fotó: Stuart Franklin/Getty Images)

Szalai Attila-interjú
GOAL.COM

Mit gondolsz, édesapád tudatos segítsége nélkül tartanál ma ott, ahol vagy?
Nagyon hálás vagyok a családomnak, mindenben mellettem állnak, a szüleim és a párom is teljes erejükkel támogatnak. Édesapám igazi példakép, mentor szerepet tölt be az életemben. Kiskorom óta megannyiszor segít nekem mind a mai napig, legyen szó egyéni képzésről, szakmai vagy pályán kívüli tanácsokról. Nélküle, illetve a családom nélkül nem tartanék itt, rengeteget köszönhetek nekik.

Egy interjúban említetted, a Rapid Wiennél megesett, hogy nem maradt vacsora az akadémián. Voltak más negatív – ehhez hasonló – tapasztalataid?
Természetesen, voltak nehéz időszakok minden klubnál. 13-14 évesen külföldre kerülni, és helytállni egy idegen környezetben, országban nem egyszerű feladat. Összességében azonban nagyon pozitívan tekintek vissza a bécsi időszakra, ott váltam profi labdarúgóvá. Szép éveket töltöttem a Rapidnál, folyton tanultam, illetve fejlődtem.

Bizonyára az akadémia szakmai oldala ugyanakkor nem hagyott kívánni valót maga után. Miket tanulhatna a hazai utánpótlásképzés az ottanitól?
Az akadémiai képzés rendkívül profi módon zajlik Ausztriában. Jól felépített az utánpótlásrendszer, ahol U15-ös, U16-os, U18-as bajnokságokról beszélünk. Általánosságban pedig utána következik a második csapat, ahonnan a játékosnak lehetősége van beverekednie magát az első keretbe. Az edzések fölöttébb magas iramon zajlanak, nem túlzás, ha azt állítom, hogy sokszor vért izzadva küzd az ember, hiszen mindenki szeretne feljebb lépni a ranglétrán, és felkerülni a nagyobb korosztály gárdájához. Mindezek mellett, nem utolsó sorban, a mentális képzésre, egyéni edzésekre, valamint az iskolára ugyanúgy nagy hangsúlyt fektetnek az akadémián.

szalai
Kemények, de annál hasznosabbak voltak az akadémiai évek a Rapdinál (fotó: GEPA)

Mi állt annak a hátterében, hogy a Rapid Wien belső védőként kezdett játszatni, holott korábban a balszélen fordultál meg több poszton?
Már korábban, a Vasasnál megesett, hogy a védelem közepén számítottak rám. A Rapidnál ugyanakkor már az esetek kilencven százalékában belső védőként léptem pályára, csak elvétve játszottam a balszélen, illetve a védekező középpályás pozíciójában.

Mivel győzött meg a Mezőkövesd?
19 évesen szerettem volna már első osztályban futballozni, rutint szerezni. A Mezőkövesdnél felvázolt jövőkép szimpatikus volt számomra, éreztem, hogy kemény munkával idővel sikerül kiharcolnom magamnak az egyre több játéklehetőséget.

Megannyi tehetséges játékos tér vissza külföldi akadémiákról, majd beleszürkül a hazai labdarúgásba. Minek köszönhető, hogy Neked mégis volt visszaút külföldre, és sikerült kitörnöd az NB I-ből?
Édesapám ekkor a klub akadémiáján dolgozott, így továbbra is tudott segíteni az extra edzésekben, egyéni képzésben. Folyamatosan az a cél lebegett a szemem előtt, hogy újra külföldön tudjam folytatni a pályafutásomat. Tisztában voltam vele, hogy ehhez rengeteg alázat szükséges; hála Istennek, sikerült!

Nem a véletlen műve, hogy az elmúlt évtizedben rendre találkozunk ciprusi együttesekkel az európai porondon. Milyen volt megélni az ottani futballközeget?
Jól éreztem magam Cipruson, fantasztikus klub az Apollon Limassol. Nagyszerű szurkolókkal, körülményekkel és remek játékosokkal. A bajnokságban sok jó játékos futballozik, top bajnokságokat megjárt labdarúgók. Tudatos munka és tervezés zajlik, ezért is láthatunk minden évben ciprusi csapatokat az európai kupaporondon.

Életed első Fenerbahce-Galatasaray mérkőzésére 2021 februárjában került sor, rögtön kezdőként végigjátszottad az Interkontinentális Derbit. Tapasztalataid mennyire egyeztek az elképzeléseiddel, ami a meccs hangulatát és presztízsét illeti?
A Fenerbahce-Galatasaray mérkőzés az egyik legnagyobb derbi a világon. A hangulatot nem igazán lehet leírni, mindig azt szoktam mondani, hogy ezt át kell élni. Minden mérkőzésen telt ház előtt játszunk, és remek hangulatot teremtenek a szurkolóink, de a derbi mégis más, különleges atmoszféra van a stadionban.

szalai
Szalai az ősi rivális Galata ellen (fotó: BSR Agency/Getty Images)

Az elmúlt évben naponta jelentek meg új hírek az esetleges átigazolásoddal kapcsolatban. Számodra ez motivációt jelentett, hogy még inkább megmutathatod képességeidet, vagy inkább teherként élted meg, hogy egy hibával akár egy transzfer is gátra futhat?
Ez számomra motivációt és pozitív visszajelzést jelent, hogy jó úton járok, de ki szoktam zárni, a klubomra, illetve a válogatottra koncentrálok teljes erőmmel. Nagy céljaink vannak, ezek eléréséhez pedig még rengeteg tennivaló vár ránk.

A Fenerbahce majdnem összes tétmeccsén kifutottál a gyepre ebben az idényben, nem mellesleg hatalmas népszerűségnek örvendesz a szurkolók körében. Kijelenthető, hogy elérted eddigi pályafutásod csúcspontját?
Nagyon jól érzem magam a klubnál, fantasztikus érzés a Fenerben futballozni. Örülök, hogy az idei idényben minden mérkőzésen pályára léptem. Hosszú út áll még előttünk, de mindannyian hiszünk a sikerben, a kemény munka kivétel nélkül kifizetődik.

Anglia ellen meccs közben megkaptad a magyar válogatott csapatkapitányi karszalagját. Milyen szereped van az öltözőben?
Óriási megtiszteltetés számomra, hogy csapatkapitány-helyettes lehetek a válogatottban. Minden erőmmel és tudásommal igyekszem segíteni a csapatot a pályán, valamint azon kívül is. Csak együtt!

A Szalai Attilával készült interjú a goal.com-on is megjelent.

Szerző: Bózsik Tamás – főszerkesztő

Olvass további focis cikkeket nálunk!

Kövess minket Instagramon és Facebookon!

Kiemelt kép: Stuart Franklin/Getty Images

További cikkeink