Csapatkapitányi karszalag #1: Vogt és Florenzi, akik távoztak

Digiqole Ad

Csapatkapitányok. A vezetőedző jobbkezei, a csapat vezérei. Egy csapaton belül a legnagyobb megtiszteteltetés, ha valaki csapatkapitány lesz. De akadtak egészen különleges viselői is a csapatkapitányi karszalagnak. Kevin Vogt a semmiből kölcsönbe távozott, hasonlóan Alessandro Florenzihez. Két abszurd történet egy csk elköszönéséről.

Florenzi
A csapatkapitánytól várnánk utolsóként, hogy eligazol (fotó: Andrea Staccioli/LightRocket/Getty Images; Simon Hofmann/Getty Images)

Ki az a csapatkapitány? – bevezetés

„Sokan azt gondolják, ha egy játékos karján ott feszül a karszalag, akkor ő a vezető, de ez nem igaz – fejtette ki véleményét José Mourinho egy interjúban. – Megesik, hogy a csapatkapitány nem egyezik a csapat vezérével. John Terry, Javier Zanetti és Jorge Costa azonban mind csk és vezéralkat volt egyben; mindannyiukkal volt szerencsém együtt dolgozni, és hála nekik jobban fókuszálhattam az edzői feladatokra.”

A karszalagot viselők között rengeteg típusú játékost láthattunk a futballtörténelem során. Akadnak olyanok, akik a hangukkal irányítjak társaikat, míg más spílerek sokkal inkább a tetteikkel és a mentalitásukkal vezetik csapatukat.

Legendás menedzser, legendás kapitány (fotó: GLYN KIRK/AFP/Getty Images)

„Két kategóriába szeretem sorolni a vezéreket, csapatkapitányokat: személyiségi vezérek és tehcnikai vezérek – olvasható Carlo Ancelotti Csendes Vezetés c. könyvében. – Előbbi karaktere erejét használja fel. Mindig sokat beszél a csapattársaihoz, gyakran kiabál a pályán, és mindenkinek segít. (…) Egy technikai vezér nem beszél olyan sokat, de jó példával jár elöl, igazi profi.”

Nézeteltérés és létszámfelettivé válás – amikor a csk távozott

Kevin Vogt

„Örülök, hogy eligazolhatok, százszázalékosnak érzem magam” – nyilatkozta Kevin Vogt azt követően, hogy a Werder Bremen hivatalosan bejelentette: fél szezon erejéig kölcsönben szerepel náluk a rutinos hátvéd. Ez önmagában semmi különöset nem jelentene, amennyiben Vogt nem viselte volna a csapatkapitányi karszalagot ekkor már harmadik éve a Hoffenheimnél.

Alfred Schreuder foglalta el a TSG Hoffenheim edzői székét 2019 nyarától – Vogt ez idő tájt két idény óta bizonyult a gárda kapitányának. Nem kisebb feladat hárult a holland trénerre, mint pótolni elődje, Julian Nagelsmann sikereit. A Bundesliga félidejéhez közeledve nem állt rosszul a Hoffenheim 2019-20-ban, a 17. játéknap utáni tabella csak három pontnyi hátrányt mutatott a negyedik BL-helyezéshez képest. Csakhogy az öltözőn belül nem mentek ilyen fényesen a dolgok.

Szent a béke? (fotó: Alex Grimm/Bongarts/Getty Images)

Összetűzésbe keveredett Vogt és Schreuder; a sinsheimi klub későbbi tájékoztatása szerint „Vogt lemondott a csapatkapitányi pozícióról, mert nézeteltérése támadt Alfred Schreuder menedzserrel.” Természetesen megannyiszor kapott már össze menedzser és játékos, jóllehet a csapatkapitány a szakvezető meghosszabbított keze az öltözőben, ezért az efféle konfliktusok gyakorisága ritkább.

Az ügy odáig fajult, hogy a belső védő nemcsak a karszalagnak, hanem az alakulatnak is búcsút intett egy darabig, így került már a téli átigazolási ablakban a Werder Bremenbe, amely kieső helyen telelt.

Schreudernek az idény végén szednie kellett a sátorfáját, holott eljutatta csapatát az európai kupaporondra; Vogt osztályozóhoz segítette ideiglenes kenyéradóját, amivel kiharcolta a Werder a bennmaradást.

Azóta újfent állandó pontja a TSG hátvédsorának Vogt, habár a kis c betű csupán egyszer került a neve mellé. Az akkori affér már a múltté, Vogt továbbra is nagy tiszteletnek örvend a Hoffenheim-fanatikusok körében.

Alessandro Florenzi

Alessandro Florenzi „csak” a harmad-, illetve később másodszámú tulajdonosa volt a karszalagnak a Románál Francesco Totti és Daniele de Rossi mellett, ámbár egyértelműen a csapat magjához tartozott. A Roma nevelte ki és a Roma futtatta fel Florenzit: pályafutásába a Giallorossi-szurkolók szerették belelátni Totti és de Rossi lojalitását.

Az Olimpicóban töltött hét és fél éve alatt jobbszélsőből jobbhátvéddé avanzsált, sőt játszott a középpálya szélén egyaránt, ami megintcsak az erényeit, a sokoldalúságát támasztja alá.

Ennek ellenére csatlakozott kölcsönbe a Valencia együtteséhez, méghozzá a 2019-20-as évad téli transzferidőszakában. Holott ez bizonyult az első kiírásnak, amelynek Totti és de Rossi nélkül vágott neki a római alakulat, Florenzi megragadva a lehetőséget 12 alkalommal vezette ki csapattársait a gyepre a Serie A-ban abban az őszi idényben; 2018-19-ben ez ugyanennyiszer adatott meg az olasznak a teljes kiírás alatt.

Florenzi
Totti, de Rossi és Florenzi – „Mondták, hogy a Roma-szurkolóknak már nincs szükségük többé hősökra” – Florenzi szavai (fotó: FILIPPO MONTEFORTE/AFP/Getty Images)

Igenám, de több bajnokin alig lépett pályára 2019 decemberéig. Meglepetésre Leonardo Spinazzola kezdte kiszorítani a jobbhátvéd posztján, az újonnan érkezett tréner, Paulo Fonseca elképzeléseiben nem szerepelt a rutinos spíler neve. „Fonseca taktikailag az eddigi egyik legjobb edzőm. A probléma csupán annyi, hogy az én játékstílusom, illetve szerepköröm nem férne el az általa megtervezett csapatban” – hangoztatta Florenzi, elfogadva trénere álláspontját.

Fonseca elképzelései nem működtek. Az megint egy másik téma, hogy Spinazzola szépen lassan áttette a székhelyét a másik oldalra – emlékezhetünk, az Európa-bajnokságon csakugyan ott alkotta a torna egyik legmaradandóbb egyéni teljesítményét. Fonsecához sem maradt a posztján, menesztették 2020-21 végén. Hosszútávon sem az elképzelései, sem pedig szélsővédői – Rick Karsdorp, Aleksandar Kolarov, Davide Santon, Bruno Peres – nem váltak be, akár kezdőként, akár alternatívaként.

Egyébként a szurkolókkal való kapcsolata sem bizonyult már a réginek: 2018-ban hezitált szerződése meghosszabbításával, válaszul a szimpatizánsok árulónak titulálták. Florenzi végül aláírta új kontraktusát, de – mint tudjuk – nem töltötte ki.

Mindenesetre fél szezon múltán visszatért a 49-szeres olasz válogatott Rómába, és egy darabig élt a remény, hogy marad az egykori kapitány. Mindhiába, a PSG dresszében 2020-21-ben, míg a Milanéban 2021-22-ben rúghatta a bőrt – mindkétszer kölcsönben, ám a Milan két hete aktiválta a vásárlási opciót a szerződésében. Egy újabb romantikus, egyklubos történet lehetősége foszlott szerte végleg.

Vége az első résznek.

Szerző: Bózsik Tamás – főszerkesztő

Olvass további focis cikkeket nálunk!

Kövess minket Instagramon és Facebookon!

Kiemelt kép: Andrea Staccioli/LightRocket/Getty Images; Simon Hofmann/Getty Images

Forrás: TSG Hoffenheim, Cult of Calcio, Football Italia