Felidézve: amikor kiscsapatok lepték el a BL-t

Digiqole Ad

Folytatjuk Felidézve sorozatunkat, amelyben felidézzük a labdarúgás egy-egy ikonikus pillanatát, időszakát. A Bajnokok Ligája ugyanazokról a nagycsapatokról szól minden szezonban; az Auxerréhez és a Nordsjaellandéhoz hasonló BL-tündérmeséket manapság nagyítóval kell keresni – mi most felidézzük a két kiscsapat menetelését a 2010-es évek elejéről.

BL
(fotó: PIERRE-PHILIPPE MARCOU/AFP/Getty Images)

18 próbálkozás a Bérnabeuban, Suárez leradírozása és autogramok

AJ Auxerre 2010-11. A francia Auxerre a 2009-10-es évadban vitte véghez a nagy csodát, és bajnoki harmadik helyével indulhatott a BL-selejtezőben, ahol a play-off körben csatlakozott be a kvalifikációba. Egyébként csak egy ponttal maradtak el Jean Fernandez fiai a biztos csoportkörös indulást érő második pozíciótól, ami igen dicséretes eredmény a patinás gárdáktól hemzsegő francia első osztályban. Illusztrálásképpen a Transfermarkt adatai szerint akkoriban a Lyon (210 millió euró), az OM (146), a Bordeaux (143), a Lille (105) keretének összértéke kis híján a kétszerese volt az Auxerréhez képest (65).

A Zenit állt a Les Diplomates útjában a selejtező párharcában, az első 90 percet követően előnyben voltak az oroszok, azonban a hazai visszavágón megfordította a párharcot a francia bronzérmes, összesítésben 2:1-re. Már harmadjára (korábban 1996-97-ben és 2002-03-ban) csendülhetett fel a BL-himnusz a Stade Abbé Deschmaps-ban. „Ennél ideálisabb forgatókönyvet el sem tudtunk volna képzelni” – nyilatkozta az Auxerre csapatkapitánya, Benoît Pedretti.

2009 szeptemberében három meccs alatt nulla pontot gyűjtött a Ligue 1-ben az Auxerre, 12 hónapra rá pedig főtáblát ünnepelhetett az legnevesebb európai porondon. A klub alapítója, Ernest-Théodore Deschamps is bizonyára fejet hajtott volna a csapat szereplése előtt.

BL
Suárez nem tudta bevenni az Auxerre kapuját Franciaprszágban (fotó: Liewig Christian/Corbis/Getty Images)

Gondolhatjuk, mi lehetett a játékosok reakciója, mikor meglátták, hogy a halálcsoportba sorsolták őket, benne az Ajaxszal, az AC Milannal és a Real Madriddal. Az Auxerre-t lesajnált pofozógépnek tekintette a közvélemény, természetesen rájuk hárult a legkisebb rivaldafény a csoportban, amit jól alátámaszt, hogy a Bleacher Report BL-beharangozójában a G-csoporthoz érve egy szó sem esett a korábbi Intertotó Kupa-győztesről. A CBC előzetesében ennyit olvashattunk róluk: „a Ligue 1-ben tavaly az Auxerre kapitulált a legkevesebbszer”; az esélytelenek nyugalmával fognak játszani.

Mindenki meglepetésére nemcsak a tisztes helytállás, hanem a győzelem is összejött a kékmezeseknek; a sztárok sorát – Luis Suárezt, Toby Alderweireldet, Jan Vertonghent és a többieket – felvonultató Ajaxot fektették két vállra hazai pályán. Megtört a nyomás alatt a Les Diplomates a 79. percben, amely elvesztette az addig őrzött előnyét, viszont öt percre rá megújultak a hazaiak, egy szemfüles góllal otthon tartották a három pontot. Kami Chafni ravaszul gyorsan elvégezte a szabadrúgást, szöktette Steeven Langilt, aki felrobbantotta Stade de l’Abbé-Deschamps-ot, az Ajax-védők teljesen megzavarodtak.

Auxerre-Ajax

Azonban kétségkívül a Real Madrid vendégül látása bizonyult a legnagyobb kuriózumnak és futballélménynek. Szurkolók tömegei vártak a királyiak csapatbuszánál autogramokra, amelyek megszerzéséről a francia Telefoot futballműsor narrátora „lehetetlen küldetésként” beszélt. Végezetül egy 1-0-s szűkös győzelemmel behúzta a kellemetlen idegenbeli túrát a Los Blancos, ugyanakkor az Auxerre meglephette volna a spanyol óriást, legalábbis a helyzetei minőségének alapján mindenképp.

Még szimpatikusabbá vált annak fényében az Auxerre, hogy minden találkozón legalább nyolc kapuralövést bemutattak, sőt, a Santiago Bérnabeuban 16 kísérletezést írtak fel a franciák neve mellé. Pontrúgásaikban, fellőtt labdáikban rendre ott lapult a veszély.

Hiába a remek nemzetközi menetelés, 2012-ben a klub kiesett a másodosztályba; mindenesetre a Bajnokok Ligája esélytelen csapatai közepette az Auxerre története kiemelkedik.

Csődközel, büntető a Bridge-en és Adriano sportszerűtlensége

FC Nordsjaelland 2012-13. Egész Dániában nagyot szóló hőstettet hajtott végre a Nordsjaelland: a klub története első bajnoki címét szerezte 2011-12-ben. Igaz, mindösszesen 1991-ben alapult két együttes összeolvadásával, ettől függetlenül hamar a csőd szélére került, hála a klubelnök – egyben polgármester – kétes pénzügyi ügyleteinek, később börtönbe is került. Egy helyi üzletember dobott mentőövet az akkoriban még Farum Boldklub néven teljesítő alakulatnak, megvette azt, és 2003-ban Nordsjaellandra keresztelték át a piros-sárgákat.

Ezek után egész Dániában nagyot szóló hőstettet hajtott végre a Nordsjaelland: a klub története első bajnoki címét szerezte 2011-12-ben, megtörve a Köbenhavn hegemóniáját. Ennek tetejébe rögtön készülhetett a Bajnokok Ligájára a dán bajnok, hiszen akkoriban még a Superliga első helye rögtön helyet ért a 32-es mezőnybe. Hasonlóan az Auxerre-hez, veszíteni való nélkül vágott neki egy tehetséges, fiatal kerettel az európai kalandnak a Nordsjaelland. Tette mindezt a második legerősebb négyesbe kerülve: a Chelsea, a Juventus és a Sahtar Donyeck szintén Dániába látogatott.

BL
Torres megkapta a figyelmet a vendég védőktől (fotó: AMA/Corbis/Getty Images)

Noha nem Farum városába, ahol a Nordsjaelland hazai pályája található, hanem a tőle egy rövid autóútra fekvő fővárosban, Koppenhágában. Pontosan azon emlékezetes idény előtt lett kész a Farum Park műfüves borítása, de a Köbenhavn Parken Stadionjában fogadta a nagyágyúkat a Nordsjaelland. Az idnok egyszerű.

Bár az UEFA BL-szabályzatának 31. cikkelye kimondja: „a döntő kivételével a többi mérkőzés lejátszható olyan műfüvön, amely megfelel az UEFA Stadion Szabályzatának, Koppenhágában mégiscsak több néző láthatta a Chelsea-t és a többieket.

Chelsea-Nordsjaelland

Leszámítva a Juventus elleni zakót – ahol 37 perc alatt kaptak hármat a Vad Tigrisek -, kijelenthető, hogy az első 45 percben rendre pariban voltak adott ellenfelükkel. Londonban, a Stamford Bridge-en szintén sokat kaptak a piros-sárgák, szám szerint hatot; ám meg kell jegyezni, a csapatkapitány Nikolai Stokholm élete legfontosabb lövésénél hibázott a 32. minutumban, 0-0-nál. Stokholm lába megremegett, Petr Cech védte a tizenegyest. Valamit azonban a vendégek visszakaptak a sorstól, amikor is Jesper Hansen kapus élete bravúrját mutatta be Eden Hazard büntetőjénél.

Jóllehet egy dicsőséges pontot mégis begyűjtött a dán címvédő, a Juventus csak a 81. percben tudott egyenlíteni Dániában. Ez a Sahtarral szemben botrányos körülmények mellett már nem jött össze: kulcsmomentumnak bizonyult, hogy 1-0-s hazai előnynél a játékmegszakítást követően Fernandinho visszaadta a labdát Stokholmméknak. Csakhogy Luiz Adriano sportszerűtlenül rástartolt a labdára, és a kapuba lőtt. Végül 5-2-re diadalmaskodtak az ukránok.

Hiába a 22 bekapott találat, a dánok tündérmeséje üde színfoltja a Bajnokok Ligája modern érájának.

Laudrup fia. A 21 éves Andreas Laudrup gondoskodott arról, hogy beszédtémát jelentsen a Nordsjaelland a nemzetközi sajtóban, aki ugyanis Michael Laudrup fia, egyben pedig a dán bajnok középpályása volt. „Ez nagyszerű lehetőségek a számukra – vélekedett a legendás dán játékos, Michael a Chelsea elleni hazai összecsapást megelőzően. – Nagy a szakadék a két együttes között, csakhogy Dániában játszanak, így bármilyen végeredmény benne van a pakliban, sok fiatal alkotja a Nordsjaellandot”

Szerző: Bózsik Tamás – főszerkesztő

Olvass további focis cikkeket nálunk!

Kövess minket Instagramon és Facebookon!

Kiemelt kép: PIERRE-PHILIPPE MARCOU/AFP/Getty Images

Forrás: UEFA, Tifo Football, Super League, BR Football, TeleFoot, UEFA 2, Stadium Guide, The Guardian, UEFA 3, BR Football