Hová tart Roméo Lavia?

Digiqole Ad

Roméo Laviát számos angol nagyágyú szeretné a soraiban tudni. Egy dolog biztos: nehezen elképzelhető, hogy a Southampton második legértékesebb játékosaként Lavia a Championshipbe tartana a Szentekkel. Cikkünk eredetileg az Unibeten jelent meg.

Lavia
(fotó: Michael Steele/Getty Images)

Hol folytatja Roméo Lavia?
UNIBET

Nagyot fordult a világ a Southamptonnal. 2015-16-ban szórakoztató támadójátékukkal csak három pont híján maradtak le a BL-selejtezőt érő negyedik helyről; ezzel szemben 2017 óta a rossz szezonkezdetek és gólszegény szezonok visszatérő problémák voltak a klub életében, ami a tavalyi idényben kiesésbe torkollott.

Roméo Lavia ebben a tragikus végkifejletű szezonban csatlakozott a déli partiakhoz. Ugyan a Southampton az elit akadémiájáról ismert, de nem áll távol a klubtól az idegenlégiós tehetségek felkutatása sem. Utóbbira remek példa az egyszeres belga válogatott. Az Anderlecht-nevelés a több játéklehetőség reményében fordított hátat a Manchester Citynek, és a kiesés ellenére James Ward-Prowse mellett a középpálya meghatározó elemévé nőtte ki magát.

Lavia nemcsak a védekezésben jeleskedett fizikai adottságainak hála, hanem nyomás alatt, akár háttal a mezőnynek is labdabiztosnak bizonyult. Ezt illusztrálja, hogy a S’otonból a második legnagyobb távolságot tette meg labdával a tavalyi Premier League-ben az Fbref adatai alapján. Márpedig erre a képességére egy esetleges nagycsapatba való igazolásakor még inkább szüksége lesz, ugyanis a kérői jelentősen többet birtokolják a játékszert, mint a Szentek tették azt 2022-23-ban.  

Liverpool

Főképp a Mersey-partiakkal boronálták össze Laviát az elmúlt hetekben. Az Athletic információi szerint a szaúdi Al Ittihad Fabinhót, a Steven Gerrard vezette Al Ettifaq pedig Jordan Hendersont környékezte meg. Bármelyikük távozása tovább növelné a belga hatos érkezésének esélyét, hiszen ebben az esetben védekező középpályás nélkül maradna Jürgen Klopp csapata. A Pool tavaly sok sérüléssel bajlódó középpályája jelentős vérfrissítésen esett át, miután Alexis Mac Allister és Szoboszlai Dominik is megállapodott a Vörösökkel.

Lavia bemutatkozás a belga felnőtt válogatottban Németország ellen (fotó: Marvin Ibo Guengoer/GES Sportfoto/Getty Images)

Chelsea

Moisés Caicedo után immáron Lavia neve szintén felmerült a Chelsea-nél mint lehetséges új középpályás. Utóbbi leigazolásáért már tárgyalásokat kezdeményezett a klub a S’otonnal – értesült a football.london. A tulajdonosváltás óta 700 millió eurót tapsoltak el új játékosokra a londoniak, a költségvetésük kiegyenlítésének érdekében a nyáron pedig hat középpályás hagyta el a Stamford Bridge-et. Ebből fakadóan jelenleg mindösszesen négy klasszikus középpályás van a Chelsea keretében, így Mauricio Pochettino mindenképpen szeretné megerősíteni a posztot.

Arsenal

Hasonlóan a Liverpoolhoz, az Arsenal is bővítette Mikel Arteta opcióit a középpályán. Már korábban aláírt Kai Havertz, illetve Declan Rice érkezése ugyancsak hivatalossá vált. Rice leszerződtetésével 230 millióra nőttek az Ágyúsok nyári átigazolási kiadásai, éppen ezért Laviánál olcsóbb alternatíváik is vannak a pálya közepére.

A Southampton 60 millió eurót kér 19 éves tehetség játékjogáért, amit az eddig sokat költő és eladásokból kevés bevételt szerző Arsenal nem biztos, hogy megengedhet magának – hívta fel rá a figyelmet a Sky Sports.

Manchester City

Bár a Manchester City érdeklődéséről kevésbé olvasni, az Égszínkékeknek 40 millió eurós visszavásárlási joga van Laviára, igaz, ez a záradék csak 2024 nyarán fog érvénybe lépni.

Szerző: Bózsik Tamás Pál – főszerkesztő

Olvass további cikkeket a labdarúgás világából nálunk!

Kiemelt kép: Michael Steele/Getty Images

Forrás: Sky Sports, Fbref, The Athletic, GOAL, Eurosport, football.london