Ilyen egy Rossi-féle futballősz – a magyar válogatott sikerei

Digiqole Ad

Ki ne tudná? – a magyar válogatott kijutott az Eb-re és fellépett az NL A-divíziójába. Évértékelő a Rossi-futballőszről, erről a remekül megkomponált 3 hónapról, amelyet Berki Dániel, a Goal Vonal szerkesztője vetett papírra. Goal Vonal-tartalom.

magyar válogatott
Mámoros emlékek… (fotó: Mohos Márton/24.hu)

Út a pótselejtezőig

A magyar válogatottat két találkozó választotta el az ismételt Európa-bajnoki részvételtől. Ehhez előbb Szófiában Bulgáriát, majd a Puskás Arénában az Izland-Románia találkozó győztesét kellett felülmúlnia nemzeti csapatunknak. Az első pótselejtezős találkozót megelőzően két meccset is lejátszott már a Rossi-csapat a Nemzetek Ligájában. Az utóbbi sorozatot Törökországban kezdtük, ahol Szoboszlai 33 méterről szerzett pontrúgásával győzelmet arattunk. A 2. fordulóban Oroszországot fogadtuk hazai pályán. A mérkőzés első játékrésze nem terveink szerint alakult, a vendégek kétgólos előnyre tettek szert, amit a 2. félidőben további eggyel egészítettek ki. A csapat összetartását jól mutatja, hogy egy gyönyörű labdakihozatalt követően Sallai emelésével szépítettünk, majd Nikolic góljával szorossá tettük az utolsó perceket is. Ugyan a döntetlen nem sikerült, de szép játékot mutattunk, emelt fővel hagyhattuk el a játékteret.

Az idei évben eddig 50%-os válogatottunk a másodosztályba igazoló Dzsudzsák, valamint a Salzburg hívására hazautazó Szoboszlai nélkül utazott el Bulgáriába. Az utóbbi hír nagy csapás volt az edzői stábnak és a szurkolóknak egyaránt, ellentétben Dzsudzsák hiányával, akinek mellőzése nem okozott egyoldalú csalódottságot.

magyar válogatott
Megkönnyebbülés – nagyon kellett a bulgáriai siker (fotó: NIKOLAY DOYCHINOV/ AFP)

Fontos győzelem Bulgáriában

A mérkőzésen (a Rossi-érában már szokásosnak mondható) 3 védős rendszerrel álltunk fel Gulácsi kapuja előtt. Védelmünk tengelyében Willi Orbán, a Cipruson légióskodó Lang, valamint az elmúlt találkozókon kiemelkedő teljesítményt nyújtó Szalai Attila kezdett. A középpályára a Szoboszlait helyettesítő Kalmár, Sigér, illetve Nagy Ádám futott ki kezdőként. A széleken Fiola és Holender nehezítette a bolgár védők dolgát, míg elől a Sallai-Szalai páros rohamozta Iliev kapuját. Közel 20 perc kellett a magyar csapatnak a vezető találat megszerzéséhez, amikor is Kalmár beadását Orbán sodorta a hazaiak kapujába.

A játékrész végéhez közeledve izgalmas percek következtek. Feltolta védekezését az eddig nem sokat mutató bolgár válogatott, aminek eredményeképpen Gulácsinak többször is nagy bravúrt kellett bemutatnia az előny megtartása érdekében. A szünetre 1 gólos vendég előnnyel vonultak le a csapatok. Majd a 2. félidőt is jól kezdte a magyar csapat, a 47. percben Kalmár Zsolt szabadrúgása talált utat magának a bolgár kapuban. Az előny magabiztos, de nem ledolgozhatatlan, így Rossi mester ’’kérésére” Nikolic találatával 3 gólosra módosítottuk az eredményt, ami a bolgárok lelki összeroppanását jelentette. A stadionba kilátogató szurkolók (csak hazai drukkerek lehettek jelen) csalódottan hagyhatták el a lelátókat, még akkor is, ha egy kontratámadás befejezéseként szépítették kedvenceik az eredményt.


E magabiztos győzelemnek és a ’’társmeccs’’ eredményének tudatában biztossá vált, hogy Izlanddal kell megmérkőznünk az ismételt EB szereplés jogáért.

Szerbia is kipipálva! (fotó: Andrej Isakovic/ AFP)

Nem várt sikerek a Nemzetek Ligájában

A magyar válogatott ’’halálcsoportba’’ sorsolták az idei Nemzetek Ligája kiírásában. A kvartettben hazánk mellett a sztárokat felvonultató orosz, szerb és török válogatott szerepelt. A sorozatot megelőzően a bennmaradás volt a cél, még a legoptimistább szurkolók szemében is. Első harmadában a tornának a török, majd az orosz válogatottal mérkőztünk meg, 6 pontból 3-at szerezve (részletesen feljebb olvashatsz a találkozókról!). A győzelemmel záruló Bulgária elleni meccset követően Szerbiával találkozott a nemzeti együttes.


7 változás is történt a kezdőcsapatban: az előző meccshez hasonlóan csak Gulácsi, Szalai A., Lang, Nagy és a Bulgáriában gólt és gólpasszt jegyző Kalmár futhatott ki kezdőként a pályára. A csatársorban újoncot avattunk a Zalaegerszeg centere, Könyves Norbert személyében. Rossi mester ismét jól nyúlt bele a csapatba, Könyves góllal hálálta meg az edzői stáb belé vetett bizalmát. Találata 3 pontot, azaz győzelmet ért a csapat számára. 3 nappal később Moszkvában szerepelt a magyar együttes. Leghátul Dibusz nevét olvashattuk, aki a Lipcsébe hazautazó Gulácsit helyettesítette. Először szerepelt kezdőként a francia-magyar kettős állampolgár, Nego, aki a FIFA legújabb szabálya értelmében magára húzhatta a magyar címeres mezt (Bulgáriában debütált). Gólnélküli döntetlennel ért véget az összecsapás, melynek köszönhetően pontosztozkodás történt a tabella 1., illetve 2. helyét betöltő válogatottak között.

Hangolódás a döntőre

A november 12-i Magyarország-Izland az év legfontosabb meccsének volt beharangozva. E jelzőt nem ok nélkül kapta, ugyanis a találkozó győztese kijut a kontinens viadalra. A pótselejtező döntőjét a pár nap híján 1 éves Puskás Arénában rendezték. Sok kérdés merült fel a mérkőzést megelező napon, melyre részben a kormány adott választ. Egy friss (de a futball életében nem új) szabály értelmében nem lehettek nézők a szabadtéri sporteseményeken sem, így a Magyarország-Izland találkozón sem. A már korábban megvásárolható jegyek tulajdonosait nem várt csapásként érintette e törvény hatályba lépése. Nyilván a játékosok szintén csalódottak voltak, hogy lelátói bíztatásra ezúttal sem számíthatnak.

A másik nagy kérdés Szoboszlai játéka volt. Először elengedte, majd csapattársai pozitív tesztjei miatt megtiltotta a magyar középpályásnak, hogy hazautazzon a nemzeti csapathoz. Úgy tűnt, a sors ismétli önmagát és a bolgár meccshez hasonlóan itt sem számíthat Rossi a Salzburg fiatalja, Szoboszlai Dominik játékára. Végül nagy megkönnyebbülést jelentett a hír, miszerint két negatív teszt után hazájuk rendelkezésére állnak az érintett labdarúgók, köztük Szoboszlai is. Míg a játékosok negatív, Rossi és jobbkeze, Giovanni pozitív tesztet produkáltak, így karanténba kerültek és csak erkélyükről figyelhették csapatuk edzéseit a telki edzőközpontban. Marco Rossit az U21-es szövetségi edző Gera Zoltán helyettesítette a pálya szélén.

4 évvel ezelőtt is nagy csata volt, hát még most! (fotó: NURPHOTO/AFP/FOTO OLIMPIK/NURPHOTO/FOTO OLIMPIK)

Az év legfontosabb meccse

Csapatunk kissé álmosan kezdte a mérkőzést, ezt kihasználva nagy nyomás alá helyezett minket az izlandi válogatott. Egy támadás végeztével Holender buktatását követően veszélyes helyről jöhettek szabadrúgással az északiak. A pontrúgás Gulácsi kezei között talált utat magának a magyar kapuban, 0:1-re módosult az állás. A védekezéséről híres izlandi válogatott ’’betolta a csapatbuszt” kapuja elé, nem hagyott helyt a magyar támadóknak.  A magas labdabirtoklás ellenére nem igazán tudtunk átverekedni a saját kapujuk elé betömörülő izlandi védelmen, így 45 percnyi játékot követően is maradt az 1 gólos vendég vezetés.

A félidőben videóhívásban kommunikált a csapat Rossi mesterrel, aki csak szobájából figyelhette csapata teljesítményét (részleteket feljebb olvashatsz). Ezt követően a második félidőt jobban kezdte a magyar csapat, kapujuk elé szorítottuk a vendégeket. A sok próbálkozás eredménye a 88. percben vált láthatóvá az eredményjelzőn is. Nikolic passza izlandi lábakról Nego elé pattant, aki közelről a kapuba bombázta a játékszert. Ez a gól hatalmas erőt adott a csapatnak, mindent beleadva rohamoztuk a vendégek kapuját. Egy labdaszerzést követően Sallai passzolt Szoboszlaihoz, aki maga elé tette a labdát és megindult Halldorson kapuja felé. Könyves mozgása lefoglalta a védőket, így hatalmas terület nyílt meg középpályásunk előtt, aki egy higgadt, pontos lövéssel fejezte be akciónkat. A labda a kapufa belső részét érintve pattant a gólvonalon túlra, ezzel 2:1-re módosítva az állást. Végül a játékvezető a sípjába fújt, így Nego 88. és Szoboszlai 92. percben szerzett találatával kijutottunk a részben hazai rendezésű Európa-bajnokságra.

Eufórikus állapotba került a csapat, hatalmas ünneplés vette kezdetét az üres Puskás Arénában. Érdekes, de remek kép volt, hogy a mentősök, a tűzoltók, a labdaszedők és a biztonsági őrök töltötték be az őrjöngő tömeg szerepét.

Megcsináltuk!

A magyar válogatott e nagy sikeréig egy igazán rögös, izgalmakkal és meglepetésekkel teli út vezetett. Míg tavaly Walesben messze kerültünk álmainktól, addig megnyílt számunkra egy B-kapu, a már jól ismert pótselejtező. Ezt az esélyt a 2018-as Nemzetek Ligájában elért 2. pozíciónknak köszönhettük, amit a sorozat utolsó fordulójában sikerült csak elérnünk.

Mint már tudjuk, ezen eredmények nélkül nem lehetnénk ott a 2021-es kontinenstornán. Már a pótselejtezőket megelőzően tudni lehetett, hogy a végső győztes az F csoportba kerül az Európa-bajnokságon. Először Bulgáriát, majd Izlandot felülmúlva hazánk került ebbe a pozícióba, így a világbajnoki címvédő francia, az európa-bajnoki címvédő portugál és a világsztárokat felsorakoztató német válogatott mellé a pótselejtezőről besurranó magyar nemzeti csapat került. A csoportkörben először Portugáliát, majd Franciaországot fogadjuk a hazai pályát jelentő Puskás Arénában, majd végül Németországban, az Allianz Arénában lépünk pályára.

magyar válogatott
Csoportelsőség! (fotó: MLSZ Facebook)

Irány az A-divízió!

A sikeres pótselejtezőt követően még 2 találkozó várt a nemzeti csapatra a Nemzetek Ligájában. A Szerbia és Törökország elleni mérkőzéseket egyaránt a Puskás Arénában rendezték, így az utazás hátránya nem minket érintett. A kezdő tizenegy összeállítása viszont nem kis gondot okozott Marco Rossinak és segítőinek, ugyanis az egyes országokban életbe lépő karanténszabályok, valamint sérülések miatt több kulcsjátékosunknak is el kellet hagynia a válogatottat. Gulácsi, Orbán, Lovrencsics, Sallai és Szalai hiányában egy eléggé felforgatott csapattal kellett, hogy szembenézzen a szerb válogatott.

Déli szomszédaink ezt kihasználva már a 17. percben megszerezték a vezetést az újonc Kecskés Ákos hibáját követően. Még az 1. félidőben sikerült egalizálni az állást, amikor a Nikolic és Kalmár közötti kényszerítőt követően utóbbi passzolt a GoalVonal-on túlra. A 2. játékrészben többször is eldönthettük volna a mérkőzést, de az utolsó passzokba mindig hiba csúszott. Az utolsó percekben vendég nyomást érezhetett a csapat Dibusz kapujánál, de gól itt sem született. A találkozó 1:1-es döntetlennel zárult, míg a csoport másik meccsén 3:2-es török győzelem született az orosz csapattal szemben.

Ezen eredmények tudatában lépett pályára 3 nappal később mind a 4 válogatott. Magyar részről 3 esélyes volt a találkozó. Vereség esetén lecsúszunk a csoport 3. helyére, döntetlennel maradunk 2. pozícióban, míg ha több pontot szerzünk, mint a rivális orosz csapat, feljutunk Európa legjobb válogatottjai közé, az A-divízióba. A mérkőzések az utóbbi forgatókönyv szerint alakultak. A már Szoboszlait is nélkülözni kényszerülő Magyarország Sigér, és a mérkőzésbe remekül beszálló Varga Kevin góljával 2:0-ra felülmúlta Törökországot. Oroszország megsemmisítő vereséget szenvedett Belgrádban, 5:0-ra kapott ki Szerbia vendégeként a csoport másik találkozóján. A találkozó lefújását követően már mindenki tudta, a magyar válogatott feljutott a Nemzetek Ligája A-divíziójába, ami hatalmas előnyt jelent a jövő évi VB selejtezőkre nézve.

Kiemelt kép: Mohos Márton/24.hu

Olvass további focis cikkeket nálunk!

Kövess minket Instagramon és Facebookon!

Egy kis személyes vélemény…

A magyar válogatott elképesztő évet tudhat maga mögött. Kijutott a részben hazai rendezésű Európa-bajnokságra, feljutott a Nemzetek Ligája A-divíziójába. Mint minden magyar futballdrukkoló, így én is bíztam a pótselejtezők sikeres megvívásában és a csapat jó szereplésében, de legmerészebb álmaimban sem gondoltam volna, hogy a benn maradást megcélzó válogatottunk 3, világranglistán előttünk szereplő csapat előtt végez majd a tabellán. A GoalVonal csapata, és minden magyar szurkoló nevében gratulálok ezekhez a sikerekhez.